středa 26. března 2014

Luther: Česká televize dnes začíná vysílat jednu z nejlepších krimi posledních let

Luther. Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let se dočkal už tří sérií, k nám se ale dostává teprve teď. I přesto patří České televizi velké díky, protože společně se Sherlockem, True detective a Broadchurch jde o vrchol televizní tvorby v tomto žánru za posledních několik let.


Luther je technicky skvěle natočený a má vynikající scénáře, které rozvíjí psychologii postav, hlavně ale  naprosto naplňuje očekávání fanoušků každé krimi. Je nepředvídatelný /většinou/, má charismatického detektiva v podání Idrise Elby a servíruje takové dávky napětí, že ustojí srovnání s kdejakým filmem. Jde zkrátka o další z produktů novodobé zlaté televizní éry, která srovnala krok s filmovou tvorbou a překonala ji, protože je mnohem odvážnější, chytřejší a zábavnější.

Jediná škoda je, že Luther dostává na ČT 2 šanci ve středu od 22:00 hodin, přestože jde o seriál prémiové kvality, který by si zasloužil pozici na ČT1 ve slotu, kde běžel Cirkus Bukowsky  /televize si tak mohla budovat slot s kvalitními detektivkami a vychovávat si diváka/ - nebo pokud na ČT2, tak v hlavním prime timu jako inteligentní mainstreamová alternativa k nabídce ČT, Primy a Novy. Česká televize tak dostala silnou krimi na zlatém podnose, ale rovnou ji odložila hodně blízko ke koši /kéž bych se mýlil/. Luther si - pokud ho neznáte - každopádně zaslouží vaši pozornost a naši podporu. Tolik silných scén se jen tak pohromadě nevidí /postavy tu dostávají nemilosrdně zabrat/ a z Idrise Elby charisma tryská na obrazovce tak, že by na to mohl mít patent.

 

5 komentářů:

  1. Luther je nejlepší krimi, jaké jsem kdy viděla. Jen nechci slyšet, jak to zas celé doprasí naše dabingová "špička". Takže dívat se nebudu, stejně je to na mě pozdě, ale o víkendu si to sjedu na kompu s titulema.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou dabing Luthera je skvělý. Fakt se povedl.

      Vymazat
  2. Tak stále je ten Váš dabing o poznanie lepší, ako ten náš, nech ide o čokoľvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviem o čom točíš - u nás šiel Luther na STV1, dabing bol skvelý. Seriál je úžasný, asi naj krimi čo som videl. Všeobecne Briti robia poslednú dobu výborné krimi seriály.

      Vymazat
  3. Pokud jde o časové nasazení, to je u ČT naprosto normální. Jakmile je to aspoň trochu zajímavé, jde to ve všední den nejdřív v deset nebo ještě později :-(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.