středa 5. února 2014

Téma: Jejich obsazení zaskočilo diváky i filmová studia, ale oni jim vytřeli zrak

Říká se, že v životě existují dvě jistoty - daně a smrt a přidáváme třetí a to tu, že pokud je obsazována nějaká ikonická postava, vždy se po oznámení jména herce/herečky, zvedne menší či větší vlna nevole. Aktuálním příkladem může být chystaný blockbuster Batman vs. Superman. Nejdříve hromada lidí šílela, když se objevila zpráva, že si Bruce Waynea zahraje Ben Affleck, následně lidé šíleli, když byla do role Wonder Woman obsazena Gal Gadot a před pár dny lidé šíleli, když Warner Bros. prozadilo, že si Lexe Luthora zahraje Jesse Eisenberg. Podobné reakce jsou na denním pořádku, své o tom ví hromada herců.

Je to právě postava Bruce Waynea/Batmana, u které musejí být tvůrci hodně opatrní, koho navlečou do netopýřího kostýmu. Fanoušci jsou hodně ochranitelští, pokud jde o jejich milovaného bojovníka proti zločinu. Ostatně, to na vlastní kůži zakusil Michael Keaton, kterého si vybral Tim Burton do filmu Batman (1989). Faktem je, že pro filmaři nebyl první volbou, zvažováni byli Pierce Brosnan, Alec Baldwin nebo Mel Gibson (ten roli málem získal). Nakonec ale padla volba na Keatona a to bylo jako píchnutí do vosího hnízda. Tvůrci najednou museli čelit obrovské vlně nespokojených reakcí fanoušků. Ale filmaři si stáli za svým a tvrdili, že herec to zvládne s přehledem a jak už víme, nepletli se. Keaton byl ve své roli skvělý. A většina další představitelů Bruce Waynea mu nesahá ani po kotníky.

Filmy s Batmanem jsou častým cílem nespokojených diváků. Začalo to s Keatonem a zatím skončilo s Affleckem, ale o negativních reakcích fanoušků ví své i Christopher Nolan. Ten se rozhodl do Temného rytíře (2008) obsadit Heatha Ledgera, konkrétně mu svěřil postavu Jokera, kterou před ním tak bravurně ztvárnil Jack Nicholson a to byl hodně odvážný krok. Skoro bychom věřili, že když se poprvé objevila tato zpráva, několik lidí čelilo náběhu na infarkt. Ovšem ukázalo se, že Nolan ví, co dělá a Ledger si roli maniakálního protivníka Batmana užil a užili si ji i diváci. A těm, kteří původně nadávali, nezbylo, než sklopit uši a přiznat, že Ledger to prostě dokázal.

Bez brblání se neobešel ani závěrečný díl Nolanovy trilogie. Tentokráte to ale schytala žena, konkrétně Anne Hathaway, která dostala roli Seliny Kyle (jinak známé jako Catwoman, ale toto jméno ve filmu nikdy nepadlo). Málokdo věřil, že představitelka sladkých princezen může být dostatečně sexy a svůdná, aby byla vhodnou kandidátkou na ztvárnění tak proslulé femme fatale. A Nolan znovu umlčel nespokojené hlasy, protože Anne určitě nezklamala. Sice to Michelle Pfeiffer v Batman se vrací (1992) zvládla lépe, ale Anne se v žádném případě nemá za co stydět.

Došlo i na marvelovské postavy

Nejen postavy, které spadají do komiksové stáje DC, je obtížné obsadit tak, aby lidé nesepisovali petice a neposílali rozzuřené dopisy filmařům. I herci, kteří si zahráli hrdiny od Marvelu, o nespokojenosti diváků vědí své. Například oba představitelé Spider-Mana, jak Tobey Maguire, který si zahrál v trilogii Sama Raimiho, tak Andrew Garfield, který hraje v rebootu, neměli na růžích ustláno a firma Sony asi musela být docela nervózní z toho, jaké reakce jejich obsazení vyvolalo. Ale nakonec společnost, ani filmaři necouvnuli a neudělali chybu. Tobey i Andrew nebyli v roli Petera Parker vůbec, ale vůbec špatní. Oba dokázali přeměnu joudovitého studentíka v superhrdinu podat uvěřitelně a působivě a i když by se možná našli lepší představitelé Spider-Mana, ani jeden z pánů si ostudu neudělal.

Juchání se nedočkalo ani obsazení Idrise Elby do role Heimdalla v Thorovi (2011). Byť to asi nikdo nechtěl přiznat, tak ne snad proto, že by Idris nebyl vynikající herec, je skvělý, ale ne všichni se dokázali smířit, že asgarďana by si měl zahrát někdo tmavé pleti. Heimdall našel předobraz v severské mytologii a v té se zrovna příliš exotických typů nepohybuje. Ale z postavy Heimdalla se nakonec vyklubala jedno z velkých pozitiv filmu a není divu, že ve druhém dílu dostal o něco více prostoru. Idris je prostě jako obávaný bůh a strážce bifrostu skvělý.

Schytali to i hezouni

Sice to tak může vypadat, ale abyste uspěli v Hollywoodu nestačí vám jen hezká tvářička a břišáky jako pečkáč buchet od babičky. I když do filmu získáte Brada Pitta a Toma Cruise, tak není zaručeno, že všichni budou spokojeni. A nebyli. Když hlavní role v upírské podívané Interview s upírem (1994) dostala právě tato dvojice, nesetkalo se to zrovna s nadšenými ovacemi. Především fanoušci knižní předlohy měli o představitelích svých oblíbených hrdinů trošku jiné představy. A dokonce není tajemstvím, že nespokojená byla i autorka knihy Anne Rice (konkrétně nestála o Toma Cruise). Ovšem nakonec i ona přiznala, že se spletla a Cruisovi se omluvila, plus si zaplatila prostor  v celostátních časopisech/novinách, kde oznámila, jak nadšená je z výsledku. Nebyla sama. Interview s upírem nakonec dopadlo mnohem lépe, než mnozí doufali.

Něco podobného můžeme prohlásit o komedii 21 Jump Street (2012), filmové verzi legendárního seriálu. Zaprvé, spousta lidí nevěřila, že z toho může vzniknout něco koukatelného, zadruhé, málokdo byl spokojen s tím, že jednu z hlavní postav měl ztvárnit bývalý model a tanečník Channing Tatum. Ale obavy se ve finále ukázaly jako neoprávněné. Film se stal jednou z nejzábavnějších a nejúspěšnějších komedií roku 2012 a velký díl zásluhy na tom měl právě Channing Tatum. Není tak divu, že se z původně "černé ovce" hereckého světa pomalu vyklubal miláček Ameriky.

Bond, James Bond, Watson a Perníkový táta

Tsunami obav a kritiky se spustila ve chvíli, kdy byl jako nový představitel Bonda vybrán Daniel Craig. A není se úplně čemu divit, dosud měli diváci postavu Agenta 007 spojenou s vysokým tmavým elegantním anglickým sympaťákem, Daniel na první pohled vypadá jako někdo, koho byste sice do bondovky možná obsadili, ale spíše do role pravé ruku hlavního záporáka. Vizuálně je ideálním představitelem ruských nájemných vrahů a podobných postav. Daniel ale diváky požádal, ať mu dají šance a se soudy počkají až po zhlédnutí filmu (s čímž my souhlasíme). A kdo si počkal, ten nelitoval. Craig se sice vzhledově nepodobá předchozím hercům, kteří se Bonda ujali, ale je ideálním představitelem novodobého drsného a "neotesaného" Bonda. A jelikož se bondovka Skyfall (2012) stala nejvýdělečnějším filmem série (cca 1,1 miliardy dolarů), nejsme jediní, kdo si to myslí.

Nejen ve filmovém světě dochází k podobným momentům, ale i v televizním se jich dočkáme. Podívejme se například na seriál Jak prosté/Elementary. Ovšem, tvůrci museli čekat, že když do variace na Sherlocka Holmese obsadí Lucy Liu jako Joan Watson, bude dost diváků velmi překvapených. Lucy se ale nenechala zaskočit. Její podání je jiné, než jsme zvyklí, ale rozhodně působivé. Watson ženského pohlaví navíc přinesl vztahu Holmes a Watson novou dynamiku, která je svým způsobem osvěžující. A co si budeme povídat, neuškodilo ani to, že se na Lucy dobře dívá. Herečka dokonce získala za svou roli i několik cen.



Je docela překvapením, že hromada diváků vyjádřila svůj nesouhlas, když dostal hlavní roli v kultovním seriálu Perníkový táta Bryan Cranston. Příčinou bylo to, že měl zkušenosti především z komediálního žánru a tak se jak divákům, tak televizní stanici AMC nezdál být jako vhodná volba do dramatického projektu. Ale Cranston měl štěstí, že roli odmítnuli Matthew Broderick nebo John Cusack a tak nakonec dostal šanci. Netřeba připomínat, že ji rozhodně nepromarnil. Jeho výkon byl excelentní. Na tom se shodou diváci i profesionálové, Cranston získal hromadu cen, kromě jiných Emmy nebo Zlatý glób.

Brblalové jsou i v daleké předaleké galaxii

Není úplně neobvyklé, že herci, kteří nejsou první volbou filmařů/diváků nakonec dostanou možnost rozptýlit obavy, díky tomu, že jiní kandidáti na roli nabídku odmítnou. Došlo k tomu i v případě Hana Sola v Hvězdných válkách (1977). Harrison Ford nebyl původně vůbec zvažován, Lucas chtěl například Jacka Nicholsona, Roberta De Nira a mluvilo se i o hromadě dalších jmen (např. Sylvester Stallone). Ford byl povolán na kamerové zkoušky jen proto, aby předčítal s ostatními herci, kteří se právě o postavu Hana Sola ucházeli, jenže filmaře zaujal natolik, že se nakonec rozhodli dát mu šanci, bez ohledu na to, že nebyl v té době zrovna zkušeným hercem. Což bylo zarážející i pro diváky, kteří byli zaskočeni tím, že šanci v tak velkém projektu dostal někdo takový. Ale můžeme být jen rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo, protože se z Hana Sola nakonec stala jedna z nejvíce ikonických postav filmového světa. A to původně George Lucas chtěl, aby byl Solo zeleným monstrem bez nosu.

Velké štěstí měl i Bruce Willis, který rozhodně nebyl první volbou pro roli Johna McClanea ve Smrtonosné pasti (1988). Nejdříve byli osloveni Richard Gere, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger nebo Burt Reynolds (který mimochodem odmítl i roli Hana Sola), ale ruka v rukávě nakonec neskončila, takže dostal šanci Bruce Willis, který se do té doby ale proslavil hlavně díky komediálnímu seriálu Měsíční svit, kde sice hrál soukromého detektiva, ale to nebylo pro diváky dost, aby nepeskovali, že byl do ryze akčního filmu vybrán někdo jako je Bruce. A koukejme na to, John McClane se nakonec stal jedním z nejproslulejších akčních hrdinů. Nakonec to tak nebyl špatný nápad, co myslíte?

Která castingová volba vás nejdříve zaskočila, ale pak jste si museli přiznat, že jste soudili dne před večerem a daný herec či herečka vás velmi mile překvapili?

8 komentářů:

  1. Co k tomu dodat? Možná jen http://lucysfootball.files.wordpress.com/2013/09/ben-affleck-cant-play-batman-meme.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já Andrewa v roli Spideyho moc nemusím, oproti tomu starému to je takový fracek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já miluju Spidermana, ale bohužel, ani Tobey ani Andrew mě nezaujali. Tito "pánové" nejsou dobří představitelé a filmy fungují jen proto, že charakter spidermana je tak výbornej. A fungují je asi možná silné slovo - Amazing Spiderman byla totiž děsná sračka :(

      Vymazat
  3. Navíc mám pocit, že Smrtonosná past byla původně psaná jako druhý díl Commanda pro Arnieho. Nasvědčuje tomu stejný scenárista Steven E. de Souza a také se tam používá jméno státu Val Verde, stejné jako v Commandu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Past je podle knihy Věž/Tower nebo tak nějak a že by to chystali jako Commando 2 nevím. Ví se ale, že Past 3 byla původně psaná jako Smrtonosná zbraň 4, proto tam je dvojice běloch/černoch.

      Vymazat
    2. A scenárista Steven E. de Souza psal v té době VŠECHNY akčáky :)

      Vymazat
  4. až na Lucy Liu, ktorá v Elementary je úplne prkenná a myslím, že obavy v jej prípade boli oprávnené sa dá podľa mňa súhlasiť so všetkým...

    OdpovědětVymazat
  5. u Burt Reynoldse je špatný link, jinak supr článek

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.