čtvrtek 6. února 2014

Chystatné filmové adaptace videoher. Na co se (ne)těšit?

Natočit povedenou filmovou podobu videohry, to je umění. Není třeba připomínat, že jen pár filmů, které našly inspiraci ve virtuálním světě, se nemá za co stydět. Je možné je spočítat na prstech jedné ruky a to ještě můžete mít dva zlomené. Ale tvůrci to nevzdávají a stále zkoušejí své štěstí. Které projekty tedy uvidíme v kinech v blízké budoucnosti?

Nejdříve si užijí milovníci rychlých aut. Už příští měsíc (13. března) bude mít premiéru film Need for Speed, který odkazuje na jednu z nejúspěšnějších videoherních závodních sérií. Upoutávky jasně naznačují, že Need for Speed chce být konkurencí pro Rychle a zběsile. To je sice vysoký cíl, ale minimálně pokud jde o obsazení, má film pár trumfů v rukávu. V Need for Speed uvidíme Aarona Paula, Dominica Coopera nebo Michaela Keatona. Mírné obavy vyvolává jméno režiséra, je jím Scott Waugh, který má zatím na kontě jen film Act of Valor. Naopak, poměrně uklidňující je, že scénář dali do kupy George Nolfie (Bourneovo ultimátum) a John Gatins (Ocelová pěst). Ovšem musíme se přiznat, že příběh o muži, který je neprávem uvězněn a dostává se na svobodu s myšlenkou na pomstu, nevypadá na první pohled zrovna originálně. Snad nás tvůrci něčím překvapí. Need for Speed má slušnou šanci uspět, pokud se z filmu nevyklube jen slabý odvar zmíněného Rychle a zběsile. Z chystaných videoherních filmů je jedním z těch, kterým by se mohlo zadařit.


Sázkou na jistotu je šestý díl série Resident Evil. Ne pokud jde o kvalitu, ta je u jednotlivých dílů hodně kolísavá, onou jistotou je, že film vznikne. Přece jen, jde o nejúspěšnější sérii videoherních adaptací. Ovšem už nyní je jisté, že nebude dodrženo původní datum premiéry (12. září 2014), protože režisér Paul W.S. Anderson se rozhodl, že si dá na chvíli "oraz", od filmařiny si odpočine a stráví čas se svou rodinou (svou ženou a představitelkou Alice z Resident Evil Millou Jovovich a jejich dětmi). Film by se tak měl do kin dostat někdy v průběhu roku 2015 s tím, že půjde zřejmě o závěrečný díl (další by měl být rebootem). Šestka by se měla vrátit ke kořenům, kdy se Alice s několika postavami známými z předchozích filmů (Ada, Leon, Jill a Wesker), vydá do srdce společnosti Umbrella, aby ji konečně zlikvidovala.

Dalším projektem, který už zná své datum premiéry, je Assassin´s Creed. Pokud půjde vše dobře, do kin adaptace kultovních videoher dorazí už v srpnu příštího roku. Již nějakou dobou je známo, že se hlavní role (a produkce) ujme charismatický herec Michael Fassbender. Režii zajistí Daniel Espinosa (Nepřítel pod ochranou). První verzi scénáře napsal Michael Lesslie, ale později byl najat Scott Frank (Minority Report), ten první verzi předělal. Fanoušky předlohy jistě nepotěší prohlášení, že film bude mít svůj vlastní příběh, ale současně jsme byli ujištěni, že typické znaky videoher budou zachovány. Další věc, která už je známá, je to, že Assassin´s Creed bude ve 3D.

Svého celovečerního filmu se dočkají i Angry Birds, které má většina z nás nainstalovaných v telefonu a krátí si s nimi dlouhou chvíli. Jednoduchá hříčka je poměrně svérázným námětem na film, ale uvidíme, co z toho tvůrci vytřískají. Na rozdíl od kolegů, Angry Birds nebudou hranou, ale animovanou záležitostí. Premiéry se dočkáme prvního července 2016, ale zatím není známo, kdo se ujme režie, ani kdo dá dohromady scénář. Oznámen byl jen producent John Cohen, který spolupracoval na Já, padouch. Společnost Rovio, která má na kontě herní předlohu, si celý film sama financuje, aby nad ním měla plnou kontrolu. To zní jako dobrý nápad.

Ve stejném roce, tedy 2016 (1. března), by se do kin měla dostat i dlouho připravovaná adaptace oblíbené hry Warcraft, která ponese jméno... Warcraft. Jen pro zajímavost, přípravy začaly už v roce 2006, ale produkce se neustále posouvala, měnila se jména režisérů (chvíli byl s filmem spojován i Sam Raimi). Nakonec se ale za kameru postaví Duncan Jones (Zdrojový kód). Z obsazení je zatím znám Ben Foster, Travis Fimmel, Paula Patton, Dominic Cooper nebo Robert Kazinsky. Scénář, který bude mapovat počátky vzniku konfliktu mezi orky a lidmi, napsal Duncan Jones a Charles Leavitt (Krvavý diamant).

U dalších filmů, které se chystají, zatím není známo, kdy bychom se jich měli dočkat v kinech, ale vypadá to, že opravdu vzniknou. Patří mezi ně titul Agent 47, jehož hlavním hrdinou bude proslulý nájemný zabiják ze série her Hitman. Tato postava už se na plátna podívala a to v roce 2007, kdy si hlavní roli zahrál Timothy Olyphant. Projekt finančně více méně uspěl, ale přesto bude nový film rebootem. Režisérský post získal nováček Aleksander Bach, scénář píše dvojice Skip Woods (A-Team) a Michael Finch (Predátoři). Do hlavní role byl původně obsazen Paul Walker, ale poté, co zemřel při dopravní nehodě, musel být nalezen jiný představitel. Volba nakonec padla na Ruperta Frienda (Ve jménu vlasti).

Ubisoft hodlá zaútočit na peněženky filmových fanoušků ve velkém, kromě toho, že chystá zmíněný projekt Assassin´s Creed, připravuje i adaptaci jiné své obdivované série a to Splinter Cell. Stejně jako v případě Assassin´s Creed, i u Splinter Cell si chce skrze svou dceřinou společnost Ubisoft Motion Pictures ohlídat, aby film odpovídal jejich představám. O Splinter Cell zatím není nic moc známo, jen to, že by si ústřední postavu Sama Fishera měl zahrát Tom Hardy a scénář zřejmě napíše Eric Warren Singer, jehož Špinavý trik sbírá jednu cenu za druhou.

Po zfilmování volá dobrodružný titul Uncharted, který se také už od roku 2009 připravuje, ale tvůrčí tým se obměňuje snad každý druhý měsíc. Po několika obměnách scenáristů, se zatím zdá, že film napíší Marianne a Cormac Wibberley, kteří stojí za scénářem k oběma dílům Lovců pokladů a včera bylo oznámeno, že novým režisérem Uncharted bude Seth Gordon (Šéfové na zabití). Uvidíme, zda jde o opravdu finální rozhodnutí nebo se Seth se společností Sony neshodne, jako před ním David O. Russell (Fighter, Špinavý trik).

My jsme vkládali velké naděje do dalšího filmu Mortal Kombat. První film se nám líbil a považujeme ho za jednu z mála povedených adaptací videoher a navíc nás potěšilo, když bylo oznámeno, že se režie ujme Kevin Tancharoen, který za své vlastní peníze natočil působivý krátký film Mortal Kombat: Rebirth. Zaujal i filmovou společnost Warner Bros., která se rozhodla Kevinovi svěřit režii chystaného třetího filmu. Nejdříve ale nechala režiséra natočit dvě řady webového seriálu Mortal Kombat: Legacy. Poté se měl Tancharoen vrhnout na celovečerní film, ale před pár týdny ohlásil, že režírovat nebude. Těžko říct, jaký je důvod jeho rozhodnutí, je o něm známo, že Mortal Kombat je jeho vysněným projektem. Možná to, že Warner Bros. nejdříve oznámilo, že bude rozpočet 100 milionů dolarů, poté ho "zkrouhla" na 40 - 50 milionů, možná to, že společnost se neustále neměla k tomu, aby odklepla produkci. Ať už je ale příčinou cokoliv, je škoda, že si nechala Tancharoena proklouznout mezi prsty, jeho netradiční úhel pohledu na Mortal Kombat měl dle nás velký potenciál. Zatím nebylo oznámeno, že by se plány na třetí film rušily, ale my odhadujeme, že první klapka nepadne ještě slušnou řádku let.


Na kterou videoherní adaptaci se těšíte vy? A která je dle vás dosud ta nejpovedenější?

1 komentářů:

  1. Já se těším na CGI adaptaci Playstation série Sly Cooper, který by měl do kina jít za dva roky. Tady je ostatně trailer http://www.youtube.com/watch?v=nbXEKZVonko
    Dále doufám ve film Ratchet and Clank a stále doufám, že se dozvíme, jestli tedy bude natočen film dle God of War

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.