pondělí 3. února 2014

Srovnání: Porota X factoru vs porota Hlas ČeskoSlovenska


Již brzy se na televizních obrazovkách strhne velkolepý pěvecký souboj. Na jednu stranu ringu se postaví X Factor televizí Prima a JOJ a na druhou Hlas ČeskoSlovenska televizí Nova a Markíza. Teprve až televizní diváci v obou zemích rozhodnou, které show dají přednost (ačkoli ve světě oficiálních webových archivů mohou s přehledem sledovat obě). Asi není žádným tajemstvím, že minimálně v prvních epizodách vždy záleží především na celebritách sedících za porotcovským stolem či v koučovských křeslech. Je důležité, aby si na ně diváci zvykli a oblíbili si je v jejich rolích. Pak i díky nim u show mohou setrvat.

Velkým jarním soubojem televizí se budeme samozřejmě zabývat i my a z obou show se vám pokusíme přinášet pravidelné rekapituace i žhavé info přímo z placů obou show (dva členové naší redakce jsou zároveň členy obou štábů, což není žádným tajemstvím). A začínáme rovnou s předstihem. Dnes se totiž chceme zaměřit především na kouče a porotce. Objektivně se zaměříme na jejich klady i zápory a jen na vás bude, jestli s naším předčasným hodnocením budete souhlasit či nikoli.


Porota X Factoru: Ondřej Brzobohatý, Sisa Sklovská, Oto Klempíř a Celeste Buckingham

KLADY

  •  Neokoukanost a energie - Jedním z největších kladů nové poroty X Factoru je především to, že se skutečně jedná o novou porotu. Oto Klempíř a spol. ještě v porotě velkých talentových soutěží neseděli. Nikdo tudíž pořádně netuší, jak jim to bude společně před kamerou klapat. Nicméně podobně na tom byl například v začátcích i dnes již legendární porotce Palo Habera či především díky ČSMT proslulý Jaro Slávik. Oba byli nováčci a oba překvapili. 

  • Světovost a zkušenosti - Tento bod se týká především mladé Celeste Buckingham a zkušeného harcovníka Oto Klempíře. Celeste dodá show punc světovosti, jelikož právě začíná prorážet v USA a stojí za ní například světoznámý Pitbull. Její singly pak skutečně znějí jako by je vypustila americká popová hvězda. Oto zase patří mezi kreativce s dlouholetými textařskými a skladatelskými zkušenostmi. Rozumí hudbě a ví, jak to v hudební branži chodí. Pro začínající talenty bude jeho pomoc k nezaplacení. 

ZÁPORY

  • Méně známá jména - Neokoukanost sice může být velikým plusem, ale také se může velice rychle změnit v pořádné mínus. Pakliže diváka porota nedokáže přesvědčit hned, bude zálěžet hlavně na jejich proslulosti v obou národech. Všichni sice mají za sebou léta zkušeností, ale přesto je zdaleka nejznámějším Ondra Brzobohatý. Sisa Sklovská v popředí slovenské hudebné scény v posledních letech příliš nezářila, Celeste je stále ještě na začátku kariéry a jen podle jména ji málokdo pozná. A Oto Klempíř je většině českých diváků naprosto neznámý, i když mu to rozhodně neubírá na nesporných kvalitách. Spoléhat se na zvučná jména v porotě tedy X Factor nemůže a musí zabrat až jejich projev na kameru.
  •  Averze vůči Sise Sklovské - Ano, negativní reklama, je také reklama, ale hned po zveřejnění jmen porotců se v internetových diskuzích proti zkušené zpěvačce strhla vlna záporných názorů. Zatímco s ostatními jmény jsou fanoušci reality show spokojení, pro Sisu to neplatí. Nejprve tedy bude muset překonat diváckou pochybovačnost, ale jak víme, dopředu se soudit nemá nikdy.

Koučové Hlasu ČeskoSlovenska: Michal David, Pepa Vojtek, Marta Jandová, Dara Rolins a Majk Spirit

KLADY

  •  Čerstvá krev - Druhý ročník Hlasu ČeskoSlovenska přivádí hned dvě nové tváře, které mají zabránit tomu, aby došlo ke stereotypu. Tou první je slovenský rapper Majk Spirit, tou druhou rockerka Marta Jandová. A obě nové posily jsou skvělou volbou. Marta je i po pouze jediném vystoupení v porotě SuperStar jednoznačně nejlepší ženskou porotkyní v Česku a navíc se vyzná ve svém řemeslu a oplývá přirozeností, žádnou přetvářkou u ní nenajdeme. Majk Spirit je pak zase velice úspěšným na hip hopové scéně a k tomu produkuje hojně sledované videoklipy. 
  • Zkušenosti - Zkušenosti z hudebního byznysu jsou pro každého kouče či porotce důležité, aby vůbec obstál v očích soutěžících. A koučové Hlasu mají zkušeností na rozdávání. Všichni se hudbě věnují několik desítek let, mají za sebou řadu úspěchů a ocenění. Navíc jsou všichni (možná až na Majka Spirita na české straně) velice dobře známí.

ZÁPORY

  •  Averze vůči Michalu Davidovi - Tohle je stejný problém jako u Sisy Sklovské. Oba mají z branže zkušenosti, ale oba jsou v očích zarytých fanoušků českých reality show bráni jako jasná negativa obou show. Zatímco Sisa může překvapit, u Michala Davida je pravděpodobnost menší. V první řadě Hlasu Česko Slovenska patřil k nejslabším článkům poroty a nepůsobil zaujatě. 
  •  Zažité stereotypy z první řady a nuda - Hlas ČeskoSlovenska tu už jednou byl a porotci nepůsobili dojmem, že by je osudy zpěváků zajímali a že by je skutečně kaučovali. Celý Hlas působil uměle, obzvlášť Dara a Michal David jeli ve stereotypech, které nikam nevedly. Hlas tak budou muset táhnout hlavně Marta a Pepa Vojtek, překvapit může i Mike Spirit.
Jak to vidíte vy? Souhlasíte s klady a zápory na obou stranách barikády? Která sestava se vám zdá lepší? 

4 komentářů:

  1. Odsuzování Sisy moc nechápu, zřejmě ji předchází její pověst na Slovensku ale je zbytečné dělat unáhlené závěry a radši si počkám až jak se předvede jako mentorka a pak si udělám obrázek sám. Zato Michal David se už v minulém Hlasu předvedl až dost a právě on je největším mínusem téhle show. Doteď jsem mu neodpustil likvidaci skvělých zpěváků Hnilici, Weingärtnera a Kutheila a naprosto očividnou protekci té ukrajinské štěkny Bagové, která podle mě ani za mák tehdy nevyhrála férovým způsobem ale smsky jí zajistil právě MD ( podobně jako kdysi sám sobě v Týtý ). To samé se odehraje i letos jenom zase s jinou jeho ovečkou kterou si oblíbí. Proto jeho účast už předem celou show naprosto degraduje a vítězí tak na celé čáře porota X Factoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že vám vadí MD je ale ryze subjektivní a je třeba brát z hlediska sledovanosti vkus českého diváka..A tady je to jasné. MD, Marta, Dara a Pepa Vojtek se jim do toho trefí zcela jednoznačně. Ani ten Ondra Brzobohatý, který je pro Čechy nejznámější, není to, co býval. Ze Star Dance vypadl hodně brzy a zastavili ho diváci...Myslím, že ho je najednou trochu moc. Celeste není v Čechách známá stejně asi jako Sisa...Nehledě na to, že u těchto dvou se nedá vůbec předpokládat, jak se budou chovat..Myslím, že jejich nasazení je obrovský risk. Ewa Farná byla předvídatelná a mnohem známější a nezachránila také nic....

      Vymazat
    2. I kdyby byli porotci sebelepší, když jsou slabí zpěváci tak to porota nezachrání. A ještě jeden postřeh a návrh pro Lukáše Frantu: Když jsem si onehdy přehrál duety Gábiny a Lukáše z poslední Superstar tak bylo vidět, že se jim povedly, oba jsou velmi dobří zpěváci a hala hučela nadšením. A porota? Ta seděla bez hnutí a zájmu, jediná Helena Zeťová vstala a tleskala. A tak jsem si představil porotu v amerických i britských pěveckých soutěžích jak pravidelně neskrývá nadšení a často vstává. I Simona Cowella nevyjímaje. Nešlo by tu naši porotu také trochu rozhýbat? Má to totiž dost vliv i na pocity diváků u televize.

      Vymazat
  2. Hlas je nejlepší! <3

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.