pondělí 3. února 2014

TOP 5: Pět nejzajímavějších rolí Philipa Seymoura Hoffmana

Před pár hodinami bylo oznámeno, že byl ve svém bytě nalezen mrtev herec a režisér Philip Seymour Hoffman. Bylo mu pouhých 46 let, ale v poslední době se objevovaly zvěsti o tom, že má problémy s drogami, které jsou s největší pravděpodobností také příčinou jeho smrti. Předběžně bylo stanoveno, že se předávkoval. Nechme ale stranou okolnosti jeho odchodu a podívejme se na pětici nejzajímavějších postav, které najdeme v jeho filmografii.

Je ale poměrně těžké vybrat pět těch nej rolí, Hoffman se objevil v hromadě zajímavých filmů. Ať už mluvíme o hollywoodských trhácích jako jsou Hunger Games nebo Mission: Impossible III, tak ve spoustě menších, ale působivých projektů. Nakonec se to ale podařilo a tady jsou naši favorité.

5. Gus Avratokos v Soukromé válce pana Wilsona (2007)

Není lehké zazářit, pokud hrajete ve filmu po boku Toma Hankse, ale Philip to zvládl. V politicky orientované podívané se satirickým nádechem ztvárnil velmi svérázného agenta CIA Guse Avratokose a jeho výkon byl natolik excelentní, že si za něj odnesl nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Zaslouženě. Hoffman se stal jedním z nejvýraznějších kladů celého projektu a kromě zmíněné nominace na Oscara si odnesl několik dalších nominací (například na Zlatý glób) a pár cen také získal.

4. Lancaster Dodd v Mistrovi (2012)

Další nominace na Oscara se Philip dočkal za roli ve filmu Mistr z roku 2012. Projekt režiséra Paula Thomase Anderson sice diváky rozdělil do dvou táborů. Někteří příběh o zvláštním vztahu mezi vojákem, který se vrací z válka a mužem, kterému říkají Mistr a hodlá světu představit své nové učení, považují za geniální záležitost, druhá skupina ho má za film o ničem. Ale jestli se na něčem obě grupy shodnout, tak na tom, že Philip a Joaquin Phoenix podávají excelentní herecké výkony.

3. Jon Savage v Divoších (2007)

Oficiálně komediální drama, ale fakticky spíše jen drama. Divoši jsou příběh dvou ne zrovna si blízkých sourozenců, kteří jsou nuceni ujmout se péče o svého otce, který ale nebyl zrovna vzorným rodičem. Realistický pohled na rodinu, který umí být až děsivě upřímný, nabízí dobře napsaný scénář i herecký koncert Laury Linney a Philipa Seymoura Hoffmana, kteří ztvárnili ústřední dvojici sourozenců. Philipův výkon byl oceněn několika nominacemi a filmovými cenami, Laura Linney se dočkala nominace na Oscara, stejně jako režisérka/scenáristka Tamara Jenkins za scénář.

2. Brendan Flynn v Pochybách (2008)

Philip měl štěstí na kolegy, na place se setkal s excelentními herci a nebylo tomu jinak ani ve filmu Pochyby, ve kterém ztvárnil duchovního, který působí na církevní škole, ale když se objeví žádným důkazem nepodpořené spekulace o tom, že jeho vztah k jednomu studentovi je více než na bází učitel - žák, jeho život se velmi rychle změní. V projektu zabývajícím se velmi ožehavým tématem, se objevila i Meryl Streep a Amy Adams. Jak Philip, tak obě zmíněné dámy se dočkaly nominace na Oscara a jen pro zajímavost, Amy si další nominaci odnesla i za další film, ve kterém si s Philipem zahrála, už na něj došla řeč, jde o Mistra.

1. Truman Capote v Capote (2005)

A na prvním místě nemůže být samozřejmě jiný film než ten, za kterého si Philip odnesl Oscara a to biografický snímek o spisovateli Trumanovi Capote. Philip se role zhostil opravdu s vervou (pár lidí si dokonce myslíš, že až příliš velkou) a tak není divu, že si odnesl hromadu ocenění a dokonce i to "nejvyšší", Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, plus získal i Zlatý glób a asi milion dalších ocenění. Celkově se film chlubí pěti nominacemi na Oscary, což je slušný úspěch na projekt, který byl natočen za 36 dnů.


Je škoda, že Philip Seymour Hoffman odešel tak brzy, ale za svůj relativně krátký život dokázal natočit tolik unikátních projektů, že to mnozí jiní herci nezvládnout ani za 80 let. Který jeho film je vaším nejoblíbenějším?

5 komentářů:

  1. Já ho mám zafixovaného ve filmu Riskni to s Polly... "A do díry"

    OdpovědětVymazat
  2. pro mě nejlepší jako Vévoda v Pirátech na vlnách... - strašná škoda

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem s ním viděl akorát Hunger Games 2, perfektní film. Zajímalo by mě, jak tvůrci vyřeší jeho smrt, když jeho postava hrála docela velkou roli v dalších dílech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dojem, že jsem četl, že mu chybělo jen 7 natáčecích dnů, takže by si s tím měli poradit.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.