pátek 17. ledna 2014

Oscar 2014: Velká analýza letošních nominací

Nominace na 86. předávání Oscarů byly oznámeny a Tom Hanks není jediný, kdo odskákal loňskou mimořádně kvalitní filmovou úrodu. Už koncem loňského roku bylo jasné, že téměř v každé kategorii by si zasloužilo nejen nominaci, ale i Oscara víc lidí, než je nachystaných kolonek a že tudíž někdo nevyhnutelně ostrouhá. A nominace to jen potvrdily. Jejich seznam najdete zde, teď se podívejme na nominace podrobněji. Kdo překvapivě vybojoval pozice, kdo šokoval a neuspěl a na koho se akademie doslova vybodla?

Pohřběte kapitány!

Tom Hanks a skutečný kapitán Phillips
Asi nejvýraznějším smolařem - jednotlivcem je Tom Hanks, který loni přesvědčivě ztvárnil civilního hrdinu kapitána Phillipse ve filmu Kapitán Phillips. Hanksovi budiž útěchou, že je nominován alespoň na Ceny herecké asociace (Screen Actors Guild Awards). Její pětici kromě Hankse tvoří ještě Matthew McConaughey (vyhrál letos už Cenu kritiků a patří ke žhavým kandidátům na vítězství, protože kromě Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club má na kontě i účinkování ve Vlk z Wall Street a z nedávné doby i oceňované drama Mud), Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Bruce Dern (Nebraska) a Forest Whitaker (Komorník - The Butler). Whitaker odvedl v The Butler vynikající výkon, má jedinou smůlu - letos se sešly dva silné ,,černošské" filmy. Butler byl zpočátku v pozici tutovky, ale pak přišlo silnější a drsnější 12 let v řetězech a bylo vymalováno. Whitaker má tudíž smůlu a v nominacích na Oscary se neobjevil. Tomu se říká špatné načasování ze strany producentů.


Nejhůř ale dopadnul Robert Redford, jehož roli v All Is Lost/Vše je ztraceno (další snímek odehrávající se na moři) řada kritiků označila jako nejlepší výkon v jeho kariéře. Celý film utáhl zcela na svých bedrech s velkým přehledem a přesto vyjde z letošního rozdávání Oscarů i všech dalších cen naprázdno. A to ještě před Vánocemi patřil k velkým favoritům.

Stejně jako Tom Hanks, ani režisér Kapitána Phillipse Paul Greengrass neobdržel nominaci. A to přesto, že od režisérské asociace ji má. Kapitán Phillips je tak Druhým největším otloukánkem roku 2013 (k tomu prvnímu se ještě dostaneme) - a to nejspíš jen proto, že všichni hlavní zúčastnění předvedli skvělou práci - což se ale od nich čekalo a tudíž dopad není tak silný jako třeba u Alfonso Cuaróna, který natočil technicky revoluční film nebo u Steva McQueena, který ještě nedávno patřil k čerstvým objevům a ve 12 let v řetězech potvrdil svůj vstup mezi extraligu. Na druhou stranu, Kapitán Phillips má aspoň čestné umístění v kategorii Nejlepší film a v kategoriích Adaptovaný scénář a také Výkon ve vedlejší roli, kde je nominovaný Somálec Barkhad Abdi - jeden z loňských nejlepších filmových záporáků.

Související: Oscar 2014: Nominace na 86. ceny Americké filmové akademie

Dallas získal srdce poroty

Překvapivá je podpora poroty snímku Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubMatthew McConaughey si nejspíš díky roli v tomto filmu půjde pro Oscara - získal cenu kritiků i herců, získal Zlatý glóbus, tudíž plešouna by mu mohl vyfouknout zřejmě jen Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech). Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club však přitom není nominovaný na nejlepší režii a to znamená, že Akademici si film vyhlédli především pro herecké výkony. S velkou pravděpodobností si tudíž odnese cenu za herecký výkon ve vedlejší roli v tomto filmu i Jared Leto, který za ni už získal Zlatý Glóbus. O největší překvapení se ale Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club postaral v kategorii Make-up a hairstyling, kdy se dostal mezi nominované a místo tak nezbylo pro American Hustle / Špinavý trik, který získává letos hromadu nominací ve všech možných cenách a je doslova přehlídkou retro kostýmů a účesů.

Černý kůň dělá špinavé triky

American Hustle / Špinavý trik je vůbec černým koněm letošních Oscarů. Už loni bodoval David O. Russell se svojí Terapií láskou, když vyhrála Jennifer  Lawrence a dvě ze tří hereckých nominací proměnil i jeho Fighter, takže letos by si kromě ní (získala už Zlatý glóbus) mohl možná na své přijít i Bradley Cooper za vedlejší roli.  A teoreticky mohou ze zálohy překvapit za hlavní role v tomto filmu Christian Bale (jehož nominace je překvapením a je to nejspíš on, komu může Hanks nebo Redford ,,poděkovat") a hlavně Amy Adams. Ta byla nominovaná už za Fightera a nominaci tehdy neproměnila, celkem už má na kontě dokonce 4 nominace na Oscara za vedlejší roli. Proti ní ale letos stojí Cate Blanchett - jasná favoritka za Jasmíniny slzy (dostala Zlatý glóbus, je nominovaná na ceny kritiků i herců).

Související: 71. Zlaté glóby 2014: Seznam vítězů

A ještě v jedné kategorii může American Hustle / Špinavý trik bodovat - David O. Russell je nominovaný za původní scénář, tam je letos ale konkurence veliká a je možné, že akademici budou chtít ceny rozdělit rovnoměrně stejně jako novináři na Zlatých glóbech. Šanci by pak měl například Spike Jonze za odvážný scénář k jeho snímku Her (za který dostal cenu kritiků a mimochodem není za něj nominovaný Joaquin Phoenix). Russell má ale solidní šance - napsal scénář, díky kterému vybojovali jeho herci nominace ve všech čtyřech hereckých kategoriích. A to nelze brát na lehkou váhu.

Kdo u akademie neuspěl?

Skvěle si letos/loni u kritiky vedli bratři Coenové s Inside Llewyn Davis, ale nominaci na nejlepší film nemají, dokonce ani na scénář, vybojovali jen za mix zvuku. Jejich časy jsou zřejmě minimálně na čas pryč a jejich ,,triky" se okoukaly. Nechytilo se ani Saving Mr. Banks (nominace jen za hudbu) ze zákulisí natáčení Disneyovy Mary Poppins. Staří členové akademie téma nezbaštili podobně jako loni Hitchcocka (asi mají jiné vzpomínky) a mladé chytil nejspíš Špinavý trik.

Když se podíváme do méně sledovaných kategorií, najdeme tam ještě několik šoků. Především - Pacific Rim není nominován za speciální efekty. Ne, že bych ho považoval za prototyp dokonalosti v tomto směru (vlastně v žádném), zarazí ale, že v této kategorii je Lone Ranger. Nejspíš díky závěrečné akční sekvenci, která jediná je na celém filmu zábavná a zapamatováníhodná. Lone Ranger si může, ač je po zásluze nominován i na Zlaté maliny, na plakáty dokonce napsat dvě oscarové nominace - tu druhou za make-up a hairstyling. Opět namísto Špinavého triku. WTF?

Související: Nominace na Zlaté maliny oznámeny, kdo má šanci na nejproslulejší filmovou anticenu za rok 2013?

Jak to bude s Vlkem z Wolf Street?

Zbývá nám probrat dva důležité filmy. Vlk z Wall Street sbírá pochvalné recenze a mluví se o jednom z nejlepších Scorseseho filmů vůbec a o vynikajícím DiCapriovi. Film dostal od Akademie silnou podporu v podobě nominací na nejlepší film, režii, scénář a mužské herecké výkony v hlavní (DiCaprio) i vedlejší roli (Jonah Hill). Paradoxně ale nezískala nominaci Scorseseho dvorní střihačka Thelma Schoonmakerová, přestože Vlk z Wall Street je pekelně dobře ustříhaný film, který navíc měl mít mnohem delší stopáž a byla to právě Thelma, která ho dostala do kratší podoby (ano, to v kině je kratší verze:-), aniž by film přestal fungovat. A je otázkou, zda Vlk z Wall Street nakonec nějakého Oscara dostane. Ve všech kategoriích jsou větší favorité. Leonardo DiCaprio je sice v tomto snímku skvělý a nominovaný je už počtvrté, čímž si vysloveně ,,koleduje", obávám se ale, aby mu nechyběla podpora od jeho hereckých kolegů, kteří ho (jak už jsem psal) nenominovali na Screen Actors Awards. 

Zbývá nám ten malý omlácený film vzadu. 

Vidíte ty dva kluky jak si tam jezdí ve formulích 1 a vyprávějí v dokonalém mixu moderních klipových i osvědčených režijních vyprávěcích postupů příběh dvou rivalů, které spojovala stejná vášeň a rozdělovaly naprosto jiné charaktery. A nikdo z akademie si jich nevšímá. Největším otloukánkem roku 2013 je Rush / Rivalové. Strhující drama Rona Howarda s vynikajícím výkonem především Daniela Brühla v roli Niky Laudy. Brühl získal alespoň nominaci za vedlejší roli od herecké asociace, ale upřímně řečeno - jeho Niky Lauda je dvakrát silnější a působivější postava než otrok v podání Chiwetela Ejiofora ve 12 let v řetězech (což je hlavní role) a taktéž mnohem silnější než Fassbenderův otrokář v tomtéž filmu (Fassbender je nominovaný za vedlejší roli). Když si Brühlův Niky Lauda nasazuje helmu na ohořelou hlavu nebo si říká o další a další operační zákroky, když vysírá všechny okolo a uchvacuje svými znalostmi, patří prostě mezi ty nejvýraznější filmové postavy roku 2013. A stejně tak i celý film, který Ron Howard natočil tak, jak už filmy točí dnes jen málokdo. Výrazné postavy, silný příběh promlouvající i s odstupem času a mix starého i nového Hollywoodu. Akademie to ale vidí jinak a je třeba to respektovat. 

Jak vidíte letošní Oscary vy a kdo má podle vás šance na úspěch?

7 komentářů:

  1. Mě mrzí Gyllenhaal a Jackman za Prisoners :-( Aspoň mají teda tu nominaci za kameru. Upřímně, Jennifer Lawerence je nejpřeceňovanější herečka současnosti. Co přesně předvedla v Silver Linings Playbook tak výjimečného, nechápu doteď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslim, že ona si to zaslouží. V SLP předvedla vynikající výkon a American Hustle bylo díky ní zábavnější.

      Vymazat
    2. Taky na ní nevidím nic, opravdu nic. Nevím, jestli je to rolemi, které mi nic neříkají, ale doteď nepochopím, za co dostala Oscara. Ale každý divák to vidí jinak, budiž mi to argumentem.

      Vymazat
  2. Nominace Balea překvapením? určitě ne, famozní výkon, jeden z nejtalentovanějších herců současného Hollywoodu.

    OdpovědětVymazat
  3. Předpokládám, že autorem článku je Honza Lysý - chci za něj jen velmi poděkovat, skvělé počtení a shrnutí na vysoké úrovni, opravdu palec nahoru. Za mě je zklamáním určitě praktická ne-nominace Rivalů, která je opravdovým ryzím dramatem, ne-nominace Hankse (nebo Redforda, jednoho veterána vybrat měli) a určitě přílišné přeceňovaní Špinavého triku, které je dle mého pohledu jen čistě lehce nadprůměrná zábava (a Bale je nominován pouze za zásluhy).
    Při pohledu na výčet filmů a nominovaných se mi ale zdá, že máme za sebou sakra povedený filmový rok :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě taky štve, že ignorovali Rush. A pak Emma Thompson.

    Jinak poznámka - Dallas Buyers Club byl nominován jako nejlepší film.

    OdpovědětVymazat
  5. Článek psal Lukáš Franta. Jinak tu chybu s Dallas Buyers Club a nominací na nej film jsem opravil. A trochu mě mrzí, že jsem v časovém tlaku při psaní článku zapomněl na Prisoners - to je film, ve kterém obzvlášť Jake hraje skvostně a tu nominaci by si také zasloužil. Krom toho, že to považuji za asi nejlepší kriminální drama loňského roku.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.