pondělí 23. prosince 2013

TOP 10: Nejvýdělečnější filmy letošního roku

Do konce roku zbývá už jen pár dnů a tak nastává období klasického rekapitulování. Objevují se nejrůznější žebříčky filmových projektů a samozřejmě se mnoho z nich týká peněz. Pojďme se tedy podívat na to, které tituly v roce 2013 vydělaly nejúctyhodnější částky.

1. Iron Man 3

Marvel holt ví, jak vydělávat peníze. Ve své stáji má hned několik superhrdinů, kteří se nespokojí s méně než pár stovkami milionů dolarů. A nejúspěšnějším z nich se v tomto roce stal Tony Stark alias Iron Man, jehož třetí sólové filmové dobrodružství rozdrtilo konkurenci a to nekompromisně. Film za dvě stě milionů dolarů vydělal 1,215 miliary dolarů, což z něj dělá pátý nejúspěšnější film všech dob (navíc Iron Man figuruje i v týmovce Avengers, která je s 1,519 miliardou dolarů na třetím místě).
Hodnocení dle ČSFD: 82 %
Hodnocení dle IMDb: 7,4/10

2. Já, padouch 2

918,5 milionů dolarů (rozpočet 76 milionů dolarů), to jsou hodně příjemné počty pro tvůrce filmu Já, padouch 2. Z filmu se stal obrovský hit a mimoňové zaplavili celý internet. Je čím dál více zřejmé, že Pixar není jediný, kdo má recept na úspěšné animované filmy.
Hodnocení dle ČSFD: 77 %
Hodnocení dle IMDb: 7,5/10

3. Rychle a zběsile 6

Ze série Rychle a zběsile se vyklubal zlatý důl. Nablýskaná podívaná plná aut, svalovců a sličných ženštin vydělává jedna radost. Není tak divu, že Universal chce vypouštět mezi diváky jeden díl ročně. I když situaci jim zkomplikovala tragická smrt Paula Walkera. Tržby 788,68 milionů dolarů, rozpočet 160 milionů dolarů.
Hodnocení dle ČSFD: 71 %
Hodnocení dle IMDb: 7,2/10

4. Univerzita pro příšerky

Z Univerzity pro příšerky se nepřekvapivě stala další hitovka od Pixaru, ale tento rok se muselo legendární studio sklonit před animákem Já, padouch 2. Ani tak se ale nemá za co stydět, film utržil 743,6 milionů dolarů, což je velký úspěch (bez ohledu na to, že není znám rozpočet).
Hodnocení dle ČSFD: 76 %
Hodnocení dle IMDb.: 7,4/10

5. Hunger Games: Vražedná pomsta

Jennifer Lawrence je rozhodně úkaz. Nejen, že se objevuje v rolích, za které sbírá jednu filmovou cenu za druhou, ale také figuruje v projektech, které lámou finanční rekordy. Druhý díl série Hunger Games s podtitulem Aréna smrti je jedním z nich. Zatím se mu podařilo nasbírat pěkných 765,3 milionů dolarů při rozpočtu 130 milionů dolarů.
Hodnocení dle ČSFD: 81 %
Hodnocení dle IMDb: 8,1/10

6. Muž z oceli

Návrat Supermana na stříbrné plátno byl velkolepý. Minimálně po vizuální stránce. Samozřejmě objevují se určité výhrady, ale ve finále se Muž z oceli ukázal být velmi povedeným blockbusterem s charismatickým Henry Cavillem v hlavní roli. Tržby z celého světa jsou 662,85 milionů dolarů při rozpočtu 225 milion dolarů.
Hodnocení dle ČSFD: 75 %
Hodnocení dle IMDb: 7,4/10

7. Gravitace

Sandru Bullock si asi většina diváků pamatuje spíše jako komediální herečku, ale v posledních letech se roztomilá herečka snaží prosadit i ve vážnějších projektech. Jedním z nich je mrazivé sci-fi Gravitace Alfonsa Cuaróna, ve kterém Sandra bojuje o život. Tržby 652,27 milionů dolarů (rozpočet 100 milionů dolarů).
Hodnocení dle ČSFD: 86 %
Hodnocení dle IMDb: 8,4/10

8. Thor: Temný svět

Jednu výpravu do Asgardu už jsme zažili a byla povedená. Ta druhá také nezklamala. Chris Hemsworth ohánějící se kladivem se jako severský bůh hromu osvědčil, stejně jako jeho ostatní herečtí kolegové a druhý díl se tak stal osmým nejvýdělečnějším filmem letošního roku, když získal 627,1 milionů dolarů (rozpočet 170 milionů dolarů).
Hodnocení dle ČSFD: 81 %
Hodnocení dle IMDb: 7,6/10

9. Croodsovi

Animák s prehistorickou rodinkou Croodsových se vyšphal mezi deset nejúspěšnějších filmů díky sumě 587,2 milionů dolarů při rozpočtu 135 milionů dolarů. A rozhodně ne nezaslouženě, jde o zábavný animák.
Hodnocení dle ČSFD: 79 %
Hodnocení dle IMDb: 7,3/10

10. Světová válka Z

Zombíci jsou populární už slušnou řádku let, bodují na televizních obrazovkách, ale také na filmovém plátně. Stačí k nim přidat Brada Pitta a Mireille Enos, působivé vizuální podání, rychlý spád a je to. Tržby filmu se zastavily na částce 540 milionů dolarů při rozpočtu 190 milionů.
Hodnocení dle ČSFD: 75 %
Hodnocení dle IMDb: 7,1/10

Které filmy si místo v elitní desítce zaslouží a naopak, u kterých vás jejich vysoké zisky překvapily?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.