pondělí 9. prosince 2013

Česko Slovensko má talent 4 (Finále): Leoš Mareš, Pyco a Jakub Prachař jsou králové letošního ročníku


Česko Slovensko má talent 4 je u konce a s ním možná i Česko Slovensko má talent vůbec. Bohužel nezačalo ani trochu dobře, i když měla naposledy v televizi vystupovat populární skupina Nightwork. Pokud zvukař - sabotář nastavil celému finále laťku, tak to nebude příliš povedená show. Chápu, že se může v přímém přenosu ledacos pokazit, ale nefunkční mikrofony na začátku přímého přenosu jsou failem začátečníka, ne profesiálního týmu. Aspoň, že si z toho Pyco dokázal udělat legraci. Teď už ale k tomu nejdůležitějšímu, k soutěžícím.
Vítěze už samozřejmě znáte, ale tento rekap je psaný přímo v průběhu finále, takže reakce a dojmy jsou autentické a neupravné podle výsledku hlasování.




Vystoupení č. 1: The Boyz

Jediná taneční skupina ve finále v semifinále překvapila stoprocentním zlepšením oproti divadelnímu číslu. Nabízí se tedy jasná otázka: "Dokážou The Boyz překonat ještě jednou sami sebe? A i kdyby ano, mají vůbec šanci být alespoň v TOP 3?" Bohužel, údernost semifinálového vystoupení se vytratila, už to zkrátka nemělo takový efekt momentu překvapení. Přesto si myslím, že to The Boyz nemusí vůbec trápit. Tato choreografie byla ze všech finálových tanečních skupinových choreografií v předchozích ročnících nejlepší. Dokonce si troufám tvrdit, že to bylo lepší než finálové vystoupení nejvýraznější taneční skupiny Talentu The Pastels. Hoši tedy laťku letošního finále po mizerném zvukaři dokázali pozdvihnout.
Gorilla hodnotí: 1-

Vystoupení č. 2: Pavel Helan

Pavel Helan je úplně jiný případ než chalani z The Boyz. Jeho písnička iBůh byla v divadle geniální, semifinálové vystoupení sice bylo hezky česky úsměvné a vyznačovalo se hlavně příjemným a pohodovým humorem, ale nebylo to ani zdaleka tak dobré jako v divadle. Proto je potřeba, aby ve finále odvedl co možná nejlepší výkon, aby zanechal co největší dojem. Na vítězství to bohužel stačit nebude, protože za sebou Pavel nemá silný příběh.
Píseň o zubařce byla příjemná, ale na IBoha to zase nestačilo. Pavel se ale rozhodně oproti semifinále zlepšil i díky tanečním písním. Na TOP 3 to však taky jako u The Boyz stačit nebude. Už jen ale za tu dobrou náladu, která přes obrazovku dokázala prosáknout, si zaslouží velikou pochvalu a poděkování.
Gorilla hodnotí: 1-

Vystoupení č. 3: Malej Dejv

Semifinálové číslo Malého Dejva byl průšvih. I když sám tvrdil, že od něj citové vydírání nebylo citovým vydíráním, inteligentní divák se nenechá oklamat. Pokud Dejv zanechá patosu a nebude mít obraz zase předkreslený, mohl by si vylepšit reputaci. Na loňského Alexe Dovise ale jako umělec na pódiu Talentu zatím neměl.
A nemá na něj ani tentokrát, protože to kouzlo divadla se nenávratně vytratilo. Dejv opět používal šablony a k tomu jeho číslo nemá "drajv". Souhlasím s Jarem v tom, že takové číslo v takovém provedení není atraktivní pro komerčního diváka v komerční televizi. Pravdu měl i Leoš, na finále Talentu je to hodně špatné. Není to tak ale Dejvova chyba, jakožto spíš chyba diváků, kteří ho dál vůbec poslali. Asi všem muselo být po jeho semifinálovém čísle jasné, že tohle už atraktivní pro mainstreamového diváka prostě nebude. A abych se přiznal, ono to není atraktivní ani pro ten underground. Pro oboje je to nuda s šablonama. Jistě, nedá se to bez nich v limitu stihnout, ale lidem to při hlasování nedošlo a pak už se nedalo svítít, něco Dejv předvést musel. Zatím jednoznačně největší fail finále ČSMT 4.
A pro ty, kteří by chtěli dávat za příklad kreslení do písku v jednom z ročníků Ukrajina má talent, musím dodat, že takové číslo dynamiku má. Obzvláště, když se obrazce každou chvíli mění a doplňují a získávají nový význam. Nastříkání spreje přes šablonu na plátno žádnou dynamiku nemá.
Gorilla hodnotí: 5

Vystoupení č. 4: Eliška Luftnerová

Eliška by mohla být černým koněm finále, což nám ostatně ukázalo i hlasování v semifinále, kde skončila na druhém místě. Pokud to tedy vyloženě nezkazí a vybere si tu správnou písničku působící na city diváků, mohla by se dostat do TOP 3.
Páni! Čekal jsem hodně, ale Eliška skutečně potvrdila moje tvrzení o černém koni. Výběr písně je zatím její rozhodně nejlepší a navíc z ní vyzařuje cosi, co diváka zkrátka dokáže upoutat po celou dobu vystoupení. Prozatím jednoznačně nejlepší číslo večera, a pokud znovu nezafunguje samolibý "pan K-k-koktal", mohla by se dostat i před něj. Navíc by už jenom pro mě bylo dostatečným zadostiučiněním, kdyby diváci Jarovi s Leošem dokázali, že tohle projde.
Gorilla hodnotí: 1

Vystoupení č. 5: Miroslav Bruise Žilka

Mirkovi minule všichni vyčítali nepochopenou choreografii. Mně osobně se jeho číslo líbilo, ale asi je pravda, že na první TOP 3 bude třeba nějaká pochopitelnější a jednodušší věc pro publikum komerční talentové soutěže.
Tentokrát to Miroslav udělal jednoduché i pro kritiky předchozí choreografie a ukázal pouze a jen své dokonalé pohyby. Přesto si myslím, že diváci dají přednost zpěvákům, jelikož zpěv na city působí daleko více. Rád bych se ale mýlil a Mirka v TOP 3 viděl.
Gorilla hodnotí: 1

Vystoupení č. 6: Peter a Tomáš Szabó

Bratři Szabóovci jsou ideálními idoly pro náctileté fanynky. Mají vzhled, jejich songy nevybočují z popového průměru a ten zpěv také není zase tak špatný. Přesto je jejich jedinou zbraní mocná armáda náctiletých fanynek, které si prošustrují od rodičů obdržený kredit za sms hlasy pro své "pěvecké bohy". Jinak tihle průměrní zpěváci kvalitami přeskakují pouze Malého Dejva a jeho šablony.
Gorilla hodnotí: 3

Vystoupení č. 7: Alena Smolíková a Jerry

Alena s Jerry jsou v mých očích vážnými favoritkami. Alena si navíc vzala na pomoc psy hned dva, takže to bude neuvěřitelně těžké. Pokud se to ale povede, můžeme očekávat postup do TOP 3 a snad i vítězství, které by potěšilo i Simona Cowella, který má psy také rád.
Řeknu to na rovinu. Ještě nikdy jsem nedržel někomu tak pěsti jako teď. Perfektní, dokonalé, vynikající, úžasné, nádherné. Běhá mi z toho mráz po zádech, i když přiznávám, že to bude pravděpodobně mou nehoráznou láskou ke psům. Pokud teď vyhraje Sýkora a ne Alena s Jerry, tak Simon zapláče, až mu přijde koktavý zpěvák s tlumočníkem namísto nejlepšího dog dancingu v českých a slovenských talentových soutěžích (dost možná i nejlepší talentový dog dancing na světě). To vyhlášení výsledků bude nervydrásající.
Gorilla hodnotí: 1 (za Alenu) 1 (za Jerry) 1 (za Keysi)

Vystoupení č. 8: Miroslav Sýkora

Neposmívám se Miroslavově zdravotnímu stavu, ale v semifinálovém kole předvedl tak nabubřelé grimasy a chování, až mi z něj jako z osoby bylo špatně. Nechci snižovat jeho nesporné pěvecké kvality, ale přejedl jsem se jím. Je mi jasné, že závěrečný touchdown v podobě potemnělé arény s jasným zářivým světlem za jeho zády a tklivými tóny diváky zhypnotizuje, ale já chci za vítěze nesmírně talentované psy s nejlepší cvičitelkou v Česku, ne dalšího operního zpěváka. Pochybuji, že se mé přání splní a už teď Mirkovi k vítězství gratuluji, ale z jeho grimas během tohoto čísla cítím obří snahu zapůsobit na city diváků, což se mi nikdy nelíbilo a líbit nebude. Psi jsou alespoň upřímní.
Gorilla hodnotí: 1

Souhrn 4. ročníku

Před vyhlášením vítěze nastává povinná hodinka reklam, protahování a zpěvu Lucky Bílé, takže ten čas využiju k tomu, abych naposledy zhodnotil čtvrtý ročník show Česko Slovensko má talent.
Nebudu zastírat, že jsem měl své pochybnosti o tom, zdali produkce Talentu dokáže i počtvrté nabídnout něco nového a stále pro diváky atraktivního. Nakonec jsem byl ale příjemně překvapený, když nám Jeffo Minařík, Lukáš Franta a spol. nabídli záběry ze skrytých kamer, které dodaly divadelním částem jiný rozměr. Chválím také velice rychlou reakci tvůrčího týmu, když jsem si tu stěžoval na špatnou slyšitelnost v těchto skrytými kamerami nasnímaných sekvencích, titulky na sebe nenechaly dlouho čekat. I přes snížený rozpočet (kvůli VyVoleným, což je veřejným tajemstvím) se produkce se vším vypořádala a dokázala opět přinést na české a slovenské obrazovky nejlépe zpracovanou talentovou show... už počtvrté.
Moderátoři

Jakub Prachař a Martin Pyco Rausch jsou pánové, kteří si svou cestu k moderátorské slávě museli tvrdě vyšlapat (ne někde u dálnice s kabelkami, na pódiu), ale jejich angažování v roce 2010 se vyplatilo. Letos sice neměli zase tolik prostoru a v semifinále číslo 1 jejich vtípky skřípaly, ale v semifinále číslo 2 doslova perlili a ve finále se také postarali o pár dobrých "frků". I kdyby Talent nadobro skončil, doufám, že ředitel Primy Martin Konrád nebo ředitelJojky František Borovský hodí tomuto duu záchranné lano v podobě vlastní show podle vzoru britského dua Ant a Dec.
Porota

Jaro Slávik se vrátil takový, jakým byl vždycky. Občas zaperlil, někdy mi lezl na nervy, ale musím souhlasit s tím, že každá porota potřebuje osobnost, kterou nemáme rádi, ale někdy s ní prostě musíme souhlasit. Toho "zlého pána" hraje Jaro dobře, to mu nevezmu.
Lucie Bílá je Lucie Bílá. Ječí, je spontánní, srdíčkuje a někdy nesmyslně nadržuje, ale už je neodmyslitelnou součástí ČSMT a sama budí v divácích emoce. Takové porotkyně by chtěli i v zahraničních verzích.
Leoš Mareš je letošním králem v porotě. Přišel jako nováček a navíc ve stínu Jana Krause aMartina Dejdara v roli bavičů. Leoš se s tím naštěstí popral, zvládal vtipkovat i působit sympaticky. Občas se sice utnul a byl možná trochu tvrdší (což chápu vzhledem k tomu, že má nakoukané zahraniční verze Talentu a má velká nenaplnitelná očekávání), ale i v přímých přenosech dokázal pobavit a tím, jak se snaží pomoct Aleně a jejím pejskům mi je sympatický, protože já bych na jeho místě dělal to samé. Jen se bojím, že proti mocnému parnímu válci jménem Miroslav Sýkora ani Leoš nic nezmůže.
Kdo by měl vyhrát?

Jelikož se jedná o úplně poslední díl letošního Talentu, podělím se s vámi o svůj osobní kompletní žebříček založený jen a pouze na mých pocitech z finálových vystoupení. Kdo by měl tedy podle mě vyhrát? A kdo v mých očích skončil na místě posledním? Tady je mé pořadí.
8) Malej Dejv
7) Peter a Tomáš Szabó
6) Pavel Helan
5) The Boyz
4) Eliška Luftnerová
3) Miroslav Bruise Žilka
2) Miroslav Sýkora
1) Alena Smolíková s Jerry a Keysi
Kdo je vítěz?

Nakonec byli těmi, kdo má největší moc v rukou, opět jen a pouze diváci. Ti do TOP 3 volili takto:
Miroslav Sýkora
Miroslav Bruise Žilka
Alena Smolíková s Jerry a Keysi
První trojice víceméně dopadla podle mých očekávání. Třetí místo je jasné, umístil se na něm Miroslav Bruise Žilka. Rozhodovalo se mezi operou a talentovanými psy a jejich neméně talentovanou cvičitelkou. Absolutním vítězem čtvrtého ročníku se nakonec stal a před Simonem Cowellem vystoupí...
Miroslav Sýkora

Bylo to jasné, přesto jsem zklamaný a nevěřím, že to Miroslav před porotou BGT někam dotáhne. Pokud ale Jaro říkal pravdu a Alenu do BGT přihlásí, pak alespoň to. Ať Britové rozhodnou o tom, jestli chtějí vidět operního zpěváka s naprosto zabitým příběhem, který se v angličtině neprojeví, nebo talentované psy s Alenou Smolíkovou.
Za sebe děkuji, že jste vydrželi i letos s mými rekapy. Pravděpodobně je to naposledy, kdy jsem v dohledné době něco takového dělal. Díky za podporu i za přečtení mých výtvorů.
Jste spokojeni s vítězem? Co říkáte na celý čtvrtý ročník Talentu?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.