pondělí 25. listopadu 2013

VyVolení 4: Kdo si zaslouží vítězství?

Už jen pár dnů a dozvíme se, kdo si odnete pět milionů dolarů jako výhru ve čtvrté řadě kontejnerové reality show VyVolení. Už se snad ani nemá cenu zabývat tím, že štáb tentokráte nepředvedl zrovna excelentní práci a to říkáme velmi slušně. Na jedné straně má u nás Prima plusové body za stanici Cool, která je věrna svému jménu a snaží se přinášet kvalitní seriály a pořady, na té druhé musíme poznamenat, že pokud jde o reality show, tak to ne vždy dopadá skvěle. Stačí si vzpomenout na to, jak dopadl Survivor, nedávný Hotel Paradise a aktuální VyVolení 4. Právě u Hotelu Paradise a VyVolených se ukázalo, jak může celkový zážitet zkazit to, kdy štáb zasahuje více, než je zdrávo.


Ano, je pochopitelné, že se budou lidé za kamerou snažit udržet ve hře nejvíce divácky zajímavé osobnosti, nejsme naivní, abychom byli šokováni, že existuje určitá manipulace, jejímž cílem je udržet/zvýšit sledovanost (ne, že by to u VyVolených fungovalo), ale každý zkušený manipulátor ví, že tahání za nitky má být, co nejméně okaté. Pokud je ovlivňování dění citelné na každém rohu a má přílišnou intenzitu, tak zákonitě znechutí diváka, který získá (a zřejmě správný) dojem, že nemá cenu se snažit zasahovat do soutěže, protože si šedé (Šedivé) eminence stejně udělají, co se jim zlíbí. Nejsme až tak velcí fanoušci konspirací, abychom si mysleli, že jsou pozměňovány výsledky hlasování, ale faktem je, že šikovný střih dokáže divy a štáb může velice snadno změnit divácký pohled na určitou osobu. Taktéž uplatňování dvojího metru je docela běžnou praxí. Na toto téma se rozčiloval Honza Liška (více zde), ale my se zaměříme na jinou věc.

Už příští týden se dozvíme, kdo zvítězí. A tak si pojďme blíže rozebrat zbývající tři soutěžící a zamyslet se nad tím, kdo si to zaslouží a kdo ne.

Romana

Romana je, jak to jen popsat, takový "selský" typ. Tím nenarážíme na její sošnou postavu, ale na její "lidové" chování. Je hlasitá, je neustále vidět a slyšet, její smích občas hrozí vysypat okenice po celé vile a je faktem, že neuvidíte příliš momentů, kdy by Romana nemlela pantem.

Není asi sporu o tom, že Romana je jednou z výraznějších osob ve vile. Byla také aktérem několika konfliktů, které se zaryly divákovi do paměti. Hned z počátku se chytla s Evou, ale skutečným vrcholem asi byla hádka s Thomasem, který se do ní pustil s velkou vervou a řekněme, že pronesl několik poznámek, které asi nechce žádná žena slyšet. Ovšem, je docela překvapením, že oněch větších hádek nebylo tolik, kolik jsme na počátku odhadovali. Romana je sice hodně extrovertní, ale svým způsobem se jedná o dobrosrdečnou maminu, která se ovšem umí rozdivočit (viz její odhalený hrudník v koupelně). Ale bez ohledu na svou výraznost, není asi typem, který by mohl sbírat velké množství antihlasů. Buďto jí lidé fandí nebo je jim lhostejná, vyslovenou nenávist asi nevyvolává.

Je tu ale jedna poměrně otravná vlastnost (pokud vám tedy nevadí její hlasitost) a to sebelítost (byť ne tak silná jako u Vladka). Velmi často jsme zažili během Zúčtování proslovy na témata: "Měla jsem ji/jeho hrozně ráda, ale on mi moc moc ublížil." Podobné hlášky zaznívají od Romany často. Je totiž vcelku vztahovačná a pokud ji někdo "raní", tak ráda a nahlas fňuká, jak její srdíčko dostalo zabrat.

Nakolik si dle nás zaslouží vítězství: 25 %

Pavlína

Pavlína dlouho dobu platila za tichou vodu. Ve směsici bizarních charakterů, které se objevily ve vile, se jednoduše ztratila. Nebyla natolik výrazná, aby se ve větším množství lidí prosadila. Na chvíli na sebe upozornila ve chvíli, kdy musela světu na nátlak Thomase prozradit, že je lesbička a její partnerkou je další soutěžící Mirka, ale následně opět splynula s davem a příliš jsme oní nevěděli. To se začalo měnit ve chvíli, kdy z vily odešla právě Mirka a ubylo dalších pár lidi.

Ne snad, že by dělala "více legrace" nebo začala být hlasitější (pokud pomineme pár hádek, kdy i jí přetekl pohár trpělivosti), ale spíše bylo jasněji vidět, že umí být názorově relativně stálá (byť její hlasování pro Jafara nebylo úplně košér), respektive dokáže být stabilním spojencem pro ty, které má ráda. V tomto případě je řeč o Vladkovi, kdy zůstala na jeho straně ve chvíli, kdy se k němu spousta lidí otočila zády. Naučila se ho brát takového jaký je a bez ohledu na jeho "hysteráky" mu zůstala věrná.

Eva ji obvinila z toho, že mu zametá cestičku do finále (ovšem těžko říct, co by z toho Pavlína měla a navíc jak by to vůbec udělala, protože soupeře mu z cesty neodstraňovala) a nebo naopak byla osočována z toho, že se s Vladem veze. Ale my se přikláníme k tomu, co tvrdí sama Pavlína, že je jí prostě Vlado blízký a proto s ním "peče". Překvapilo by nás, kdyby to skutečně byla její taktika přicucnout se k Vladovi a svézt se s ním až do finále na vlně hlasů jeho podporovatelů. Je sice pravda, že se dostala daleko, ale zaprvé proto, že ve vile neměla velké množství sporů, které by jí zajistily hlasy při Zúčtování a pokud jde o její duel s Evou, tak jí jistě pomohlo, že se přátelí s Vladem, ale spíše právě to, že ukázala svou loajalitu i když ostatní jdou proti jejímu spojenci a navíc velký vliv mělo to, že se Eva lidem zprotivila.

Pravdou ale je, že Pavlína není příliš diváci atraktivní. Je poměrně nevýrazná a unylá, i když už je to lepší. V reálném životě je asi fajn být v její společnosti, protože je sympatická a milá, ale pokud jde o její působení v reality show, tak je málo extravagantní a expresivní. Do karet jí nehraje ani to, že se objevují konspirační teorie o tom, že není náhoda, že se dostala do vily i její přítelkyně Mirka a také zvěsti o jejím spojení s význačnou členkou štábu Šárkou Šedivou.

Nakolik si dle nás zaslouží vítězství: 30 %

Vladko

Vlado, Vlado, Vlado, bezesporu nejvýraznější osobnost (nejen těch letošních) VyVolených, kterého lidé buďto milují a nebo nenávidí. Málokdy něco mezi. A nutno přiznat, že osoby na obou stranách barikády jsou roztomile fanatické. Trošku to připomíná války milovnic Jacoba a Edwarda z Twilight ságy.

Ale všichni, bez ohledu na to, zda jsou jeho fanoušci či odpůrci, musejí přiznat, že jde o osobnost, která se ve vile neztratila. Díky jeho sklonům k hysterii a emocionální labilitě, jsme zažili nespočet jeho výbuchů. Někdy bylo pochopitelné, proč k nim došlo, jindy jsme mohli jen kroutit hlavou, co vše ho dokáže rozčílit. Ale, co si budeme povídat, většina z nás napjatě očekávala, zda v sestřihu uvidíme nějakou scénu, ve které Vlado zběsile buší na dveře Zpovězdnice, chce si balit kufry a hází svou hřívou sem a tam.

Ne vždy ale byly jeho útoků příjemné. Je pravda, že se snažil vyhýbat extrémně vulgárním atakům, ale jeho startování kvůli každé maličkosti nebylo přitažlivé a u diváků mu přilíš nepomohlo, naopak byla to voda na mlýn jeho odpůrcům.

Asi není žádným tajemstvím, že štáb ho často tlačil do vypjatých situací. Někdo se domnívá, že z důvodu větší divácké lákavosti VyVolených, ti odvážnější to považují za snahu štábu zabránit Vladkovi ve druhém vítězství. Těžko říct, kde je pravda, ale fungovalo to, Vlado se nechal vytočit téměř na povel. Pár lidí dokonce tvrdí, že jde o herecké etudy, i když to si my nemyslíme, spíše máme dojem, že Vlado je vážně dost psychicky křehký.

A také sebelítostivý. Je zřejmé, že v životě dostal zabrat (ale většina z nás si zažila pár nepěkných věcí) a těžce se s tím vypořádává. Bojí se mít někoho rád, u každého předpokládá, že ho dříve nebo později zklame a zraní, každou prkotinu vnímá jako to, že mu někdo ubližuje. Chce, aby ho měli ostatní rádi, ale současně nevěří, že je to možné a sám od sebe odhální lidi, kteří by ho rádi mít chtěli.

Vladko asi nebude zlý člověk, ale není snadné s ním vyjít, musí se kolem něj chodit po špičkách a ani to někdy není dost.

Ovšem tvrzení, že bez něj by VyVolení nebyli čím jsou, není přehnané. To, jestli v dobrém či ve špatné, to už je jiná věc. Plno lidí mu vyčítá, že už jednou vyhrál, ale na druhou stranu, stejně rozhodují diváci, zda ve hře setrvá nebo ne a pokud předvede dost, aby je zaujal, tak není tak podstatné, zda už jsme ho v roce 2005 viděli přebírat výhru nebo ne.

Nakolik si dle nás zalouží výhru: 45 %

Omluvte naše amatérské psychologické zamyšlení a podělte se s námi o to, kdo by si dle vás zasloužil výhru a proč.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.