pondělí 25. listopadu 2013

Česko Slovensko má talent 4 (1. semifinále): Když nevíš, tak se toč!

První přímý přenos čtvrtého ročníku show Česko Slovensko má talent z prostor Slovenské televize je za námi. Představila se první devítka soutěžících, ze které čtveřice nejlepších postoupila do finále. Jak celý večer proběhl a zvolili diváci a porota finalisty správně?

Vystoupení č. 1: Magic Free Group Brno

Jestli Jaro dívkám v divadle vyčítal jistou nesynchronizovanost, tak tentokrát nemohl. Synchronní to tentokrát bylo, ale tak nějak se stalo, že ta synchrinizace přišla na úkor nápaditějšího a údernějšího čísla. Chybělo mi něco víc než jen pár zdařilých tanečních pohybů. Něco, co například Geri Halliwell, porotkyně australského Talentu, nazývá osobností. U tanečních skupin je osobnost téměř zašlapaná do země, protože se divák těžko ztotožní s dvaceti lidmi. Aby se to stalo, musí být číslo nezapomenutelné, to bohužel nebylo. Na postup ne.

Gorilla hodnotí: 2-



Vystoupení č. 2: Pavel Helan

V divadle Pavel vystřihnul chytlavou píseň o iPhonu. Tentokrát se nechtěl opakovat a přišel s něčím jiným. Přišel s laskavým humorem, kterého se už dneska zase tolik nevyskytuje. Přesto musím podotknout, že je to zapříčiněno hlavně kouzlem okamžiku a podruhé už by to pravděpodobně vtipné nebylo. Na zpříjemnění večera hezké, ale na postup to taky není. Každopádně vtip s Miroslavem Sýkorou se povedl.

Gorilla hodnotí: 2

Vystoupení č. 3: Lucie Šimková

Nevím, co jsem od Lucky čekal, ale laťku z divadla nepřekonala. Možná to bylo tím, že jí nemohl pomoct šikovný střihač. Pro mě bylo tohle číslo trochu nudné, Lucie se párkrát protočila na tyči a hotovo. Promrhaný potenciál, i když před Lucií i její disciplínou jinak smekám klobouk.

Gorilla hodnotí: 3-

Vystoupení č. 4: Malej Dejv

Já mám s tímhle číslem velký problém. Ten nejzásadnější je cílený útok na emoce skrze tragédii hokejistů z Jaroslavle. To ještě samo o sobě nemusí být nic špatného, ale Malej Dejv to řekl hned od začátku. Důvodem, proč to mělo takovou sílu u Alexe Dowise v loňském ročníku, byl okamžik překvapení. Tentokrát to byla jasná ždímačka, které nemám rád. Z hlediska Talentu musím uznat, že Malej Dejv talent má, ale přesto mi na čísle chybělo něco údernějšího, jako tento umělec ukázal třeba v divadle. Navíc mám dojem, že přes obrazovky nebylo číslo tak intenzivní jako v sále, což mu také mohlo ublížit. A v mých očích mu stoprocentně ublížila i ta předkreslená šablona, která byla přes kameru na plátně vidět. Asi zatím největší zklamání z prvního semifinále.

Gorilla hodnotí: 3

Vystoupení č. 5: Lucie Dobrovodská

Před Lucií smekám klobouk, protože konečně dokázala první utahané a nevýrazné semifinále posunout na vyšší úroveň. Zpěváky v Talentu nemusím, ale když už tam jsou, tak trvám na těch nejlepších. A Lucie se mezi ně jasně řadí. Nejlepší číslo večera a jasný postup do finále.

Gorilla hodnotí: 1

Vystoupení č. 6: Moving Lights

Chtěl jsem v semifinále alespoň jedno efektní vystoupení, tak jsem ho dostal. Zásadní problém ale vidím v tom, že číslo skupiny Moving Lights fungovalo jenom díky rychlému problikávání světel, jinak mě příliš nenadchla ani choreografie ani příběh, pokud to nějaký vůbec mělo. Na ozvláštnění semifinále dobré, na postup do finále ne.

Gorilla hodnotí: 3

Vystoupení č. 7: Mika Ronos

Nechci se snížit k otřepanému "Já jsem vám to říkal!", ale Já jsem vám to říkal a mám radost, že se vyplnilo přesně to, co jsem říkal. Přeceňovaní sólo bubeníci dotelevizní soutěže nepatří. Přes efekty a hlasitou hudbu nebylo jeho bubnování skoro slyšet a bez kapely to v televizním přenosu prostě nevynikne. Jako všechna čest k tomu, že umí bubnovat, ale shodnu se s Leošem, tohle by zvádl kterýkoli lepší bubeník.

Gorilla hodnotí: 4-

Vystoupení č. 8: Miroslav Bruise Žilka

Přestože to měl Miroslav vymyšlené dobře, stále jsem čekal ještě o něco vyšší level, ale nakonec musím uznat, že zatím je Miroslav bezkonkurenčně nejlepším sólo tanečníkem z letošního ročníku Talentu. Postup do finále bych mu přál a podle mě i postoupí, protože málokdo předvedl něco lepšího. Stejně tomu ale chybělo větší tempo. To je možná nakonec i dobře, protože ve finále má prostor ke zlepšení.

Gorilla hodnotí: 1-

Vystoupení č. 9: Miroslav Sýkora

Na závěr si většinou produkce nechává to nejlepší. Abych byl upřímný, tentokrát přelézt nastavenou laťku nebylo moc těžké. Nejlepší to nakonec bylo, ale přesto opět mírné zklamání, protože jsem od Miroslava čekal něco více emotivního. Výběr písně i projev vykazoval spíše frajerství, čímž u mě Miroslav ztratil. Vím, že to byl zřejmě jen projev hraný, ale na diváky to může působit až moc namachrovaně a to je špatně, hodně špatně. Příště něco pomalejšího, údernějšího a pokornějšího, Mirku.

Gorilla hodnotí: 1 (za zpěv, za projev 4)

Hodnocení prvního semifinále

Je to neduh každého ročníku a já na to skoro zapomínám. První přímý přenos působí rozpačitě. A ani tentokrát se nestala žádná výjimka. Většina soutěžících se příliš nevytáhla. Osobně si ihned po skončení přenosu pamatuji jenom na dva, což je málo. Moderátoři se sice snažili, ale moc jim to tentokrát nešlo. Vytáhl se Pyco točením na tyči, Jakub svým komentářem Pycova točení a pak byla zajímavá ještě jejich hra na klavír. i tak si svůj standard oba pánové udrželi a příště se podle trendu ještě zlepší. Možná škoda, že Jakub nevyužil bicí soupravy.

Z poroty byl nejvýraznější opět Leoš, u kterého jsem se bál, že nebude vtipný a navíc začne hodnotit příliš kriticky. Opět mě ale příjemně překvapil, když hlavně v první čtvrtině pořadu perlil a i poté dokázal párkrát zahlásit. Příjemně mě překvapil i Jaro, který tentokrát dokázal reagovat vtipně. Skvěle fungovala i Leošova a Jarova interakce s Luckou Bílou, která byla mimo jedině snad u Miky Ronose, o němž prohlásila, že je to vítěz. Jinak i ona jako porotkyně v mých očích výrazně stoupla a bavila stejně jako její kolegové. Porota s moderátory tudíž opět působila z celého přenosu nejlépe.

Z vystoupení byla jasně nejlepší následující trojice: Miroslav Sýkora, Lucie Dobrovodská a Miroslav Bruise Žilka. Při výběru čtvrtého finalisty bych asi sáhnul po Pavlu Helanovi, protože jeho humor mě baví a pravděpodobně má v repertoáru pár dalších kousků. Malej Dejv svou šanci proukoučoval. Nevím, s čím by mohl po téhle emoční ždímačce ještě přijít.

ROZHODNUTÍ

Do TOP pětky se dostali následující vystupující: Miroslav Sýkora, Miroslav Bruise Žilka, Malej Dejv, Pavel Helan a Lucie Šimková. Obrovským překvapením je pro mě nepostup Lucie Dobrovodské. Každopádně v nejlepší trojce se umístila tato čísla:

Miroslav Sýkora
Miroslav Bruise Žilka
Malej Dejv
Rozhodnutí poroty bylo těžké, ale sám osobně bych dál posunul Pavla Helana. Nakonec stejný názor sdílel i Leoš s Lucií, kteří do finále poslali humor.

Jak jste s průběhem prvního semifinále i s postupujícími spokojení vy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.