neděle 12. září 2010

Trosečník: Jaký byl 10. díl

Jedenáctý díl přinesl pomalu už tradiční mix napínavé podívané a totální neschopnosti štábu.


Tak jako minule, i tentokrát nám Prima nabídla dobře zpracovaný díl, v němž byla vystříhaná většina Markových ,,špatných“ hlášek, pracovalo se tu s hudbou i mimo ,,akční“ scény a viděli jsme spoustu zajímavých rozhovorů a intrik. Na Primě se sice ještě pořád nenaučili, že výpověď člověka může sloužit jako voiceover a tak pořád trochu mechanicky střídají mluvící hlavy s dějem lineárně, ale už se asi nenajde moc diváků, kteří by si mohli hlavy ukroutit nad tím, co nám to štáb servíruje.

Boj o odměnu byl sice poněkud dětinský, odměna ale byla naopak plnohodnotná a taková, jaká má v téhle situaci být. Kontakt s domovem je jeden z těch duševních pokrmů, ke kterému neexistuje náhražka (pokud si tu a tam nedáte telepatický kontakt s rodinou jako to dělal Otto). Boj o imunitu byl pak jedním slovem výborný a napínavý do poslední chvilky. Jedenáctému dílu se zkrátka nedá nic zásadního vytknout. Chybí ilustrační záběry, některé voiceovery Marka Vašuta psal zřejmě autor pohádek pro děti do 6 let (podle úrovně tentýž, který mu psal texty na ostrově) a na kmenové radě by se našlo pár míst, kde měl moderátor mluvit jinak a méně naznačovat, kolik toho ví. Nic z toho ale nebylo natolik zásadní, abychom se tomu dál věnovali. Hlavní problém totiž čekal až na konci.

Za prvé, je jasné, že televize se snaží diváky donutit ke sledování až do poslední chvíle, Prima už ale musí být hodně zoufalá, když před reklamou slibuje, že uvidíme něco, co jsme nakonec neviděli, a dělá v podstatě upoutávku na upoutávku. Na to, kdo na ostrov přijel, si tedy budeme muset počkat.

Co si ale můžeme říct hned, to je fakt, že klíčoví lidé ze štábu odjeli na ostrov nepřipravení. Náznaky se objevovaly už v minulých dílech. Vyřazení soutěžící se po sloučení kmenů neúčastnili dalších kmenových rad a o tom, že by o vítězi rozhodovali oni, nebyla ani zmínka. Teď k tomu Prima přidala další bonbónek a v nejlepším boj o finální dvojici utnula, když Marek Vašut soutěžícím oznámil, že šlo o jejich poslední kmenovou radu. Abych se přiznal, vůbec netuším, jestli je něco takového v originální švédské Expedici Robinson, moc logiky v tom ale nevidím, protože v okamžiku, kdy mělo jít skutečně do tuhého, aliance měly začít sahat do svých řad a vše se mělo změnit v boj jedinců, tu máme zataženou ruční brzdu a místo toho nějaký, dost možná laciný a nesmyslný twist. Doufejme, že tím nečekaným návštěvníkem nebude Marek  Vašut.

V tuhle chvíli se dá jen těžko odhadovat, co si Prima připravila, podle mě ale v době natáčení na ostrově vůbec netušila, jakým způsobem  vybere vítěze a nechávala si otevřená dvířka pro některou z variant. Proto také ona záhadná věta o smskách na oficiálních stránkách Trosečníka, která má řadu vysvětlení (diváci mohou hlasovat o vítězi absolutně, mohou mít společně jeden hlas, mohou hlasovat sólo pro svého vítěze). Proto až dosud mlčení. A proto absence vyřazených soutěžících na kmenových radách.

Pozor, spoilery!

Co je v tuhle chvíli jasné, to jsou anotace Trosečníka v programu Primy na další týdny. Jejich znění není moc konkrétní:

Dvanáctý díl

Trosečníci zažijí šok: Se soumrakem přijíždí na ostrov Mogo Mogo nečekaný host. Kdo se vylodí na ostrově? Návštěva, kterou trosečníci nadšeně přivítali, zejména když zjistili, že nepřijíždí s prázdnou. Přemluví ji, aby s nimi zůstala přes noc? Host však není jediné překvapení…

Třináctý díl
Trosečníky ráno čeká překvapení – ruská ruleta. Vítězství mají všichni na dosah. Teď se ale může všechno změnit…

Čtrnáctý díl
Na ostrově zbyli už jen dva finalisté. Ti jdou na poslední kmenovou radu. Truhla s výsledkem se však otevře až v Praze. Kdo vyhraje 5 milionů korun a stane se prvním českým Trosečníkem?

Děsivě zní především věta o ruské ruletě. Zařadit prvek náhody v jakékoli podobě do finálních bojů je totální nepochopení celé show. Na základě pár řádků samozřejmě nemá smysl malovat čerta na zeď, protože je možné, že to nakonec bude fungovat, moje důvěra ve štáb je ale po oznámení ,,poslední vyřazovací kmenové rady“ nulová, protože to, na co jsem se já (a počítám, že i většina dalších diváků) těšil, se konat nebude. Doufejme, že Prima půjde do sebe alespoň v otázce hlasování a nechá nakonec rozhodovat Trosečníky s tím, že někdo z nich dostane díky hlasování diváků cenu útěchy.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.