neděle 12. září 2010

Kde se Trosečník natáčel?

Aby mohla vzniknout česká verze jedné z nejúspěšnějších světových reality show, musel štáb odletět doslova až na kraj světa.


Perlové ostrovy, kde pobývali Trosečník natáčel, tvoří skupina asi 183 ostrovů a ostrůvků, které se nacházejí v Panamském zálivu v Tichém oceánu, asi 50 mil jihovýchodně od Panama City. Až donedávna o nich v České republice věděl jen málokdo, teď na ně ale mají fanoušci reality show zaostřeno. Jak to tam vypadá? A co všechno na české trosečníky čekalo?

Zelené peklo

Ti, kteří se o reality show zajímají podrobněji a viděli sedmou, osmou a dvanáctou řadu amerického Survivora, vědí víc než dobře, protože se natáčela ve stejné oblasti. Panama a Perlové ostrovy se nacházejí velmi blízko rovníku (je to od tam coby kamenem dohodil a zbytek doplaval do Columbie) a panuje zde tropické klima se vším co k tomu patří. Bujná zeleň, vysoká vlhkost a období dešťů trvající 9 měsíců – málokdo si něco takového dokáže představit, než to doopravdy zažije.

Červen a červenec, kdy se český Trosečník natáčel, jsou navíc na Perlových ostrovech nejteplejší měsíce roku – rtuť teploměru tu dosahuje 25°C až 30°C, což je možná dočasně příjemné, když do vás ale peče celý den, lije z vás pot, máte si obstarávat jídlo a bojovat ve fyzicky náročných zkouškách, snadno zatoužíte po stínu a chládku.

Kvůli kombinaci vysoká vlhkost vzduchu a vysoké teploty je tu zvýšené riziko dehydratace a člověk by tu měl proto vypít denně 4 až 6 litrů vody. Český štáb dostal dokonce i doporučení dodávat tělu minerály a soli. A nesmíme zapomenout ani na časový posun, který dokáže lidské tělo v čele s psychikou a střevní peristaltikou solidně rozhodit. V Panamě je o 7 hodin méně než u nás.

Pozor na zranění

Kdo někdy viděl amerického Surivora, asi si všiml hromady boláků, kteří mají všichni soutěžící po těle. V tropických oblastech (a Perlové ostrovy nejsou výjimkou) je zvýšený výskyt komárů a písečných much. Pokud vás poštípou, nemůžete udělat nic horšího, než se poškrabat a pokud možno si pupínek rozškrábnout. Vedro a vlhkost podstatně zjednodušují vznik infekce a pokud si ránu ihned nevydesinfikujete, máte na boláky zaděláno. I proto jsme v americkém Survivorovi už párkrát viděli, jak v případě větších zranění soutěžící použili k okamžité desinfekci rány vlastní moč.

Perlové ostrovy ale nejsou jen peklo. Je to taky ráj. Už před staletími se staly oblíbenou zastávkou pirátů a kdyby nebyly tak z ruky, pravděpodobně by z nich Němci udělali další ze svých turistických kolonií. Kromě tropického podnebí, které dá každé středoevropské kryse zabrat, tu na člověka čekají bílé pískové pláže, tyrkysová voda, desítky exotických ryb, písečné želvy a na dně oceánu světoznámé perly, po kterých dostaly ostrovy své jméno.

Prstem po mapě

Kde se tedy točilo? Když se podíváte na mapku dole, uvidíte na ní krásně ostrovy Chapera, Saboga a Mogo Mogo, kde se natáčela osmá All Star verze amerického Survivora. Jižně od nich jsou ostrovy Casaya a Vineros, kde se točila dvanáctá řada.

Čeští trosečníci pobývali na ostrůvcích Gibraleon, Plantaneras a Mogo Mogo. Dva z nich vidíte na mapě, Plantaneras se mi dohledat nepodařilo, neobjevuje se na žádné z map dostupných na Internetu. Štáb samotný byl pak bytovaný stejně jako všechny ostatní štáby (natáčí tu pod vedením Švédů vždy více štábu současně) na ostrově Contadora, napříč kterým vede přistávací letištní dráha. Jak to na Isla Contadora vypadá a jak tam asi štáb žil, o tom někdy příště.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.