čtvrtek 21. února 2019

TOP 5 nejlepších rolí Liama Neesona

Tohle bude tvrdý oříšek. Ale máme sadu speciálních schopností, kterými ho dokážeme rozlousknout.

Liam Neeson má na svém kontě tolik slavných rolí, že by to vydalo na dva herecké životy. Z původně spíš charakterního herce, od kterého by nikdo nečekal, že svým jménem utáhne ty největší kasovní hity a bude zárukou výdělku, se stal áčkovou hvězdou první velikosti. Takže vybrat pouhých pět rolí, ve kterých ho máme nejraději, byla pořádná makačka. Ale zkusili jsme a vy může přidat další. Filmy nejsou v žádném speciálním pořadí, prostě to tak vyšlo.

1) Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba



Neesonův Qui-Gon Jinn je zvláštní. Na jednu stranu působí se svými vousy a uměle protaženými vlasy jako postava z Opičího krále, na druhou stranu, když se řekne Star Wars: Epizoda 1 vybaví se mi právě on a Darth Maul. Neesonovo charisma tu zkrátka nějakým zvláštním způsobem funguje a dělá tu postavu v rámci SW universa unikátní.

2) Taken / 96 hodin



Role, která mu změnila posledních 10 let života a na relativně stará kolena z něj udělala megahvězdu. Neeson jako by tu přebral štafetu po Harrisonu Fordovi v roli ,,skoro" obyčejného chlapa v potížích a katapultoval tuhle hereckou šablonu do 21. století. Pierre Morel tomu samozřejmě svojí (i na své poměry) mimořádnou dynamickou režií pomohl, ale je to Neeson, který téhle vykosťovací jízdě Paříží dal punc přesvědčivosti a věrohodnosti.

3) Rob Roy



Dnes už (nezaslouženě) pozapomenutý film, ale když si ho pustíte, tak víte, že tohle byla Neesonova přípravka na Taken. Rob Roy navzdory svému filmovému stáří pořád šlape a Neeson je v něm přesvědčivě lidský i tvrdý - kombinace, která mu sedí a díky které jeho postavy tak fungují. Jakkoli jsou to neprůstřelní Mikešové, Neeson v nich vždycky najde i pod tou nejtvrdší slupkou citlivou lidskou duši. A ten závěrečný souboj je dodnes jeden z nejlepších šermířských duelů, jaké kdy byly natočeny.

4) Schindlerův seznam


Neeson měl vždy dvě výrazné polohy. Tvrďáky a romantické něžné tvrďáky. Tu lidštějí polohu pak naplno rozvinul ve Spielbergově dramatu, které sice je trochu prvoplánové a kýčovité (musíte se dojmout!), nicméně to jeho výpovědi neubírá na závažnosti a výjimečnosti. Neeson se Spielbergem nás vzali do pekla a kdo viděl, nezapomene ani na to peklo, ani na světlo, které v něm Neeson představuje.

5) Darkman


V roce 1990 spojil Liam Neeson síly se Samem Raimim a vznikla superhrdinská video kultovka, která má spoustu skvělých scén, obrazově je na tehdejší dobu výjimečná a navíc je v ní Neeson, který tam místy úžasně béčkově přehrává. Samozřejmě, že v takových Bídnících vytvořil kvalitnější roli, že v Lásce nebeské byl romantičtější, ale tragický, mstou hraný komiksový Darkman řítící se napříč akčními scénami lemovanými Raimiho černým humorem je jen jeden a nese sebou všechno, co Neesona kdy v hraní proslavilo - až přehnanou patetičnost, cynismus a černý humor, něžnost a současně tvrdost irských chlapíků, kteří se po staletí rvali za sebe, své rodiny a svoji čest.

V které roli máte Neesona rádi vy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.