čtvrtek 11. října 2018

The Walking Dead 9 série: Tak slabý start kdysi nejsledovanější seriál nepamatuje

Rekord, který si AMC nepřálo.

Máme za sebou start 9. série The Walking Dead a čísla sledovanosti jsou šokující. Bohužel v tom špatném směru. První díl sledovalo 6,1 milionu diváků. To je zásadní propad o 47%, kdy ještě start osmé série sledovalo 11,4 milionu diváků. 

Celkově jde o čísla, kolem kterých se seriál pohyboval v době první a druhé série, kdy mu teprve fanoušci přibývali. AMC se ale dál tváří, že je všechno v největší pohodě, protože současně dosáhla nejvyššího počtu nových předplatitelů za jeden den. A seriál patří i dál k nejsledovanějším v daný den. Nic to ale nemění na to, že takovýto propad je pěkný průšvih.

Mělo přitom jít o bod zlomu, kdy se show pod vedením nové showrunnerky Angely Kang nadechne po éře Scotta Gimpla k nové etapě. Nechá za sebou Negana, nechá za sebou Ricka, jehož představitel Andrew Lincoln se rozhodl v seriálu skončit a nechá za sebou Maggie, jejíž představitelka Lauren Cohan to také balí. Jenže jak to tak vypadá, rozhodli se skončit i fanoušci. 

Sledovanost klesala už v průběhu celé osmé série, kdy dost diváků nebylo spokojeno s tím, jak se předlohu podařilo zadaptovat. Přestřelky z těchto dílů si místy nic nezadaly s Bláznivou střelou a celé to pak nejspíš dorazila ---pozor spoiler--- smrt Rickova syna Carla. Tím se seriál nejen zásadně odklonil od předlohy, ale zbavil se i jedné z nejdéle přítomných postav. A když se navíc fanoušci dověděli, že skončí i Rick a Maggie, nejspíš si dost z nich řeklo - nejvyšší čas to típnout taky a dál do seriálu neinvestovat čas a energii. Tím spíš, když dnešní nabídka kvalitních seriálů je větší, než dokáže člověk zkonzumovat.

O to bizarněji působí nedávno zveřejněné plány AMC, podle kterých by stanice chtěla Walking Dead udržet na obrazovkách dalších deset let. 6,1 milionu je pořád skvělých, pokud měříme s konkurencí, se vším ještě mohou pohnout čísla odložené sledovanosti za sedm dní od premiéry, ale trend je zjevný.

Samotný díl startující 9. sérii přitom nebyl vyloženě špatný - alespoň podle některých recenzentů a fanoušků. Ke konci se v něm dokonce podařilo nastartovat možné nové dramatické linky, jenže cesta k tomu byla mimořádně nezáživná. V hlavě mi během sledování vytanula roztahaná druhá série a měl jsem opravdu problém epizodu dokoukat. Akce téměř žádná, dialogy natahované a když se při průzkumu muzea postavy opět začaly chovat jako totální idioti, jen jsem spráskl ruce. Ne, je sice fajn, že hrdinové konečně jezdí na koních a používají kopí, ale ,,vyvažují" to scény, kdy dělají naprosto nesmyslná rozhodnutí, tupě riskují své životy, zabíjejí postavy kopanci do hlavy (Ježíši!) a místo, aby na sobě měli aspoň nějaké chrániče, poflakují se po krajině jako by byli na výletě. Kdyby ratingy padaly dál, vůbec bych se nedivil. Umím si ale představit, že tu s námi Walking Dead ještě nějakou dobu bude. Spíš ale jako další spin-off, ve kterém budeme opět od začátku sledovat nějakou další skupinku, protože ty první dny a týdny po katastrofě, kdy se postavy se vším vypořádávají, jsou dramaticky nejsilnější. 

4 komentářů:

  1. Docela bych poprosil autora článku, at napíše další článek, ve kterém vysvětlí, proč na seriál ještě kouká a píše o něm. Nemyslím to jako výsměch, ale opravdu by mě to zajímalo... podle mě se tato věc vyčerpala ve 3. řadě a při představě, že to možná bude pokračovat dalších 10 let už to přece nikdo nemůže mít zájem sledovat - nějaký výsledek nebo rozuzlení totiž v nedohlednu. Navíc když i sám autor článku napíše: ...mimořádně nezáživná... měl jsem opravdu problém epizodu dokoukat. Akce téměř žádná, dialogy natahované, postavy se opět začaly chovat jako totální idioti...!!!!!! tak jako sakra? Vážná otázka: proč se na to ještě někdo kouká? Vždy je tolik super seriálů, o kterých by se dalo psát. Až teď jsem např. objevil seriál The Good Place - dost pozdě, neuvěřitelné originální nápad (samozřejmě nemusí bavit všechny), ale možná by bylo fakt psát a představovat čtenářům nové seriály, o kterých třeba ještě neslyšeli, a tak někoho inspirovat nebo ho přivézt k novému seriálu. Ne, psát o 9."mimořádně nezáživné" řadě starého seriálu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě by se dalo psát o jiných seriálech a taky to občas dělám, loni např. o The Deuce, jehož druhá série teď běží a kterou jsem ještě nestihl. A před tím o jiných. Tak určitě v brzké době nějaký článek přidám. Co se Walking Dead týče - ano, i já to chtěl už kdysi dávno přestat sledovat, ale v tomto případě mě drží jakýsi profesní zájem. Dělám už roky televizi, Walking Dead má podle mě nevyužitý potenciál a tak spíš z profesního zájmu čekám, jak se to vyvine a jestli se nestane zázrak. On se samozřejmě nejspíš nestane, ale už to s nimi doklepu až do finále:-) Ale přidáme ty anonce na nové dobré seriály.

      Vymazat
    2. Ono za deset let to už bude skutečnost kterou bude hrát život sám!! Civilizace jde určitě tímto směrem pro sebezničení.

      Vymazat
    3. Tiez to tak citim, uz som s tym serialom stravil tolko casu ze uz chcem vidiet ako to dopadne a tipujem to na koniec touto seriou maximalne 10tou. A presne, potencial je nevyuzity. Oni proste nemozu zostat stat na mieste. Musia cestovat a zazivat veci a usadit sa niekde by mal byt koniec serialu. Kazdopadne zaciatok prvej epizody bol super a potom nazad k standardu. Fear je ovela lepsi teraz. Hoci spravili "soft restart" tesil som sa na kazdu epizodu....

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.