sobota 20. října 2018

Proč Netflix zrušil seriály Iron Fist a Luke Cage?

Je to součást nějakého většího plánu nebo jde o něco jiného? Pátrali jsme a tady jsou odpovědi.

Marvel a Netflix tento týden oznámili, že ruší seriál Luke Cage. Poděkovali za práci tvůrcům, poděkovali divákům a čau. Přišlo to jako blesk z čistého nebe a nikdo nevěděl proč. Ale už lezou na povrch deatily ze zákulisí a my jsme je pro vás shromáždili.

Když před týdnem Netflix a Marvel zrušili Iron Fista, nebylo to velké překvapení. Iron Fist dopadl se svojí první sérií u fanoušků i recenzentů velmi špatně a i když druhá série si vedla díky změně showrunnera o něco lépe, pořád to byla slabota a napáchané škody se nepodařilo napravit. Vypadalo to nicméně, že Iron Fist není úplně odepsaný a že se přesune jako koření do seriálů ostatních postav - především pak Luka Cage.

Jenže jen týden po zrušení Iron Fista došlo i na Luka Cage. A to už byl šok. Jsou snad na Netflixu nespokojení? Nebo se plánuje týmovka Luka a Iron Fista Heroes for Hire? Pokud jste doufali v tuto možnost, pak vás musím zklamat. Ačkoli na ni ještě teoreticky může dojít, zatím se neplánuje a zrušení obou seriálů s ní nesouvisí.

Co se tedy stalo?

Přestože měl Luke Cage solidní divácký i kritický ohlas, taková pecka jako Daredevil to nebyl. A tak po druhé sérii sice byl nastartován tzv ,,writers room", kde scenáristé tvořili dějové linky, rozpracovávali je a posílali do Marvelu a Netflixu, odkud dostávali připomínky a ty zapracovávali, oficiální potvrzení třetí série ale nikdy neproběhlo. A manažeři stále nebyli spokojení.

V září se situace vyhrotila, když byl dokonce na týden writers room pozastaven a mezi Marvelem a Netflixem se hledalo řešení, jak ze 13 epizod udělat jen 10.  A v tomto říjnovém týdnu narazila kosa definitivně na kámen. K manažerům se dostala první polovina rozpracovanějších verzí scénářů a přestože vznikly na základě jejich připomínek, nelíbily se jim. Došlo na klasické tvůrčí rozpory, Netflix a Marvel měli rozdílné názory na jejich řešení a jako jediná možnost z toho nakonec vyšlo seriál zrušit. Takže žádné plánování, ale víceméně impulzivní rozhodnutí.

Je zjevné, že kromě klasických tvůrčích neshod jde o mnohem vážnější problém na korporátní úrovni. V době, kdy Netflix začínal, mu seriály Marvelu pomohly. Značka Marvel přitáhla diváky a navíc Netlifx neměl tak velkou knihovnu seriálů, takže komiksovky na sebe strhávaly velkou pozornost a byly větší událostí. Ty časy už jsou ale pryč. Netflix prožívá poslední rok dva obrovský rozmach, ale současně je obětí svého úspěchu. Seriály a navíc už i filmy chrlí v takovém množství, že se vzájemně kanibalizují. Nedokáže z nich udělat události, diváci jsou náročnější, konkurence větší a pokud navíc mají některé série problémy s kvalitou, logicky se jim nedaří tak, jako dřív. Což je problém hlavně proto, že zrovna marvelovské produkty jsou o dost dražší než ostatní. Pro Netflix je tak zcela logické, že to s nimi nehodlá hrotit. Stejně tak je logické, že si prozatím nechal svého tahouna Daredevila, nečekaně úspěšného Punishera a prozatím i Jessicu Jones. Její třetí série se sice už natáčí, ale po druhé sérii má silně pošramocenou pověst. Pro Netflix je to sice důležitá show z genderového pohledu (od žen o ženách), ale pokud bude kvalita třetí série mizerná, nejspíš skončí i Jessica. Osud Daredevila a Punishera nám pak v dalších měsících napoví, jak moc spolu ještě Marvel a Netflix plánují spolupracovat.

Hodně je to i věc Marvelu, potažmo Disney. Disney chystá svůj de facto konkurenční streamovací kanál, pro který už například vyrábí Star Wars seriál Mandalorian. A mít na něm komiksové seriály je určitě jeden z jeho dalších plánů. Dá se tak čekat, že marvelovkám na Netflixu pomalu zvoní hrana a že pokud se například Heroes For Hire dočkáme, nebude to na Netflixu, ale spíš časem u Disneyho.

2 komentářů:

  1. Nikdy nemal ziaden spin off vzniknut. Daredevil aj teraz v tretej serii kope uplne inu ligu ako jeho spinoffy ....

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.