sobota 3. března 2018

Oscar 2018: Přání a tipy

Ve znamení silných ženských hrdinek se nese letošní ročník udílení nejprestižnějších filmových cen. Většina z nominovaných filmů má takovou ženskou figuru v centru svého dění, což v dřívějších letech rozhodně nebývalo zvykem. Naopak, herečky si často stěžovaly na nedostatek výrazných hlavních rolí. Pro mě osobně je ale mnohem důležitější než tento zjevný trend především fakt, že nominace jsou letos skutečně velmi silné. Z ústřední devítky filmů nominovaných na hlavní cenu jsem v tuto chvíli viděl osm, utekla mi zatím pouze velebená homosexuální romance Dej mi své jméno. Naprostou většinu viděného bych se pak nebál označit za vynikající filmy, což u Oscarů rozhodně nebývá pravidlem.


V tomto článku si posvítím na jednotlivé hlavní kategorie, podělím se s vámi o dojmy z nominovaných a především o své přání na vítěze i o tip, kdo si sošku nakonec reálně odnese. U kategorií vedlejší se nebudu rozepisovat, ale o tip a přání se podělím.

Vizuální efekty 
Přání: Blade Runner 2049
Tip: Válka o planetu opic

Střih zvuku 
Přání: Dunkerk
Tip: Dunkerk

Mix zvuku 
Přání: Dunkerk
Tip: Blade Runner 2049

Makeup 
Přání: Nejtemnější hodina
Tip: Nejtemnější hodina

Kostýmy 
Přání: Nit z přízraků
Tip: Tvář vody

Výprava 
Přání: Kráska a zvíře
Tip: Tvář vody

Animovaný film 
Přání: S láskou Vincent
Tip: Coco

Píseň 
řání: „This is Me“ – Největší showman
Tip: „The Mystery of Love“ – Dej mi své jméno

Hudba 
Přání: Tvář vody
Tip: Tvář vody

Střih 
Přání: Baby Driver
Tip: Dunkerk

Kamera 
Přání: Dunkerk
Tip: Blade Runner 2049

Zahraniční film 
Přání: O těle a duši
Tip: Čtverec

Adaptovaný scénář 
Letošní kategorie adaptovaného scénáře není ani zdaleka tak silná jako scénáře původní, což se projevilo i na faktu, že jsem z nominovaných viděl pouze Logana. Stejně si ale dovolím tvrdit, že bych tuhle komiksovou pecku zmínil v přáních i ve chvíli, kdy bych viděl konkurenty. Výjimku by mohl tvořit můj oblíbenec Aaron Sorkin a jeho Vysoká hra, která spolu s The Disaster Artist byla do této kategorie s chabou jednou nominací odložena. Tady se sošky neurodí. I od Mudbound se jednu dobu očekávalo víc, takže se bojím, že tahle kategorie bude hodně nudným a předvídatelným vítězstvím jediného filmu, který je ze zdejší nominovaných zároveň navržen i na cenu za nejlepší film – Dej mi své jméno. Akademie totiž ještě stále pravděpodobně není připravena oceňovat filmy podle komiksu…

Přání: Logan: Wolverine
Tip: Dej mi své jméno

Původní scénář 
Tady je to nabité. Potěšila mě nominace pro moji velmi oblíbenou a zatraceně chytře napsanou komedii Pěkně blbě, z podobného ranku jsem měl radost i z přítomnosti hororové řachandy Uteč. Nemůžou samozřejmě chybět ani silní hráči Lady Bird a Tvář vody, která neabsentuje skoro nikde. Já ale stejně věřím, že tady se s akademiky shodnu. Martin McDonagh je prvotřídní scénárista, na jehož filmech je znát dramatická průprava. A Tři billboardy jsou stejně vtipné, jako dojemné a upřímně lidské. Tady ten Oscar musí cinknout!

Přání: Tři billboardy kousek za Ebbingem
Tip: Tři billboardy kousek za Ebbingem

Vedlejší herečka 
Za Nit z přízraků bych sice raději viděl nominovanou Vicky Krieps, přesto i Lesley Manville si sošku za tento vynikající snímek zaslouží. Nemyslím si ovšem, že ji dostane. Mary J. Blidge a Allison Janney jsou do počtu a rozhodovat se tady bude mezi afroamerickou oscarovou stálicí Octavií Spencer a Laurie Metcalf, která byla pravděpodobně nejzajímavějším aspektem celé Lady Bird. A jo, mám neodbytný pocit, že to nakonec i dostane.

Přání: Lesley Manville – Nit z přízraků
Tip: Laurie Metcalf – Lady Bird

Vedlejší herec 
Kontroverzi stranou – Christopher Plummer si roli převzatou po Kevinu Spaceym vychutnal, Všechny prachy světa ale nejsou filmem, za který by se dávaly Oscary. Ani Richard Jenkins pravděpodobně nominaci za Tvář vody nepromění, tohle bude tvrdý boj mezi kluky z Billboardů a Willemem Dafoem, který se bude snažit urvat Oscara útěchy pro jinak v nominacích docela opomenutý film The Florida Project. Víc věřím těm Billboardům, ale tady je to vážně těžké odhadnout.

Přání: Woody Harrelson – Tři billboardy kousek za Ebbingem
Tip: Sam Rockwell – Tři billboardy kousek za Ebbingem

Hlavní herečka 
Už dlouho nebyla hlavní ženská herecká kategorie takhle natřískaná a tak těžko odhadnutelná. Vyřazovací metodou je nutno nejprve odfiltrovat Margot Robbie, ta to nedostane určitě. Na sošku si letos pravděpodobně nesáhne ani Meryl Streep, což je ovšem možná škoda, neboť v Aktech Pentagon podle mého bez nadsázky podává jeden z nejlepších výkonů své bohaté kariéry. Ovšem tipnout si jednu ze zbývajících tří dam, to je opravdu těžké. Sally Hawkins je lehce znevýhodněna tím, že nezískala Zlatý Glóbus, ovšem právě to by ve výsledku mohlo hrát roli opačnou, kompenzační. Nicméně si myslím, že se skutečně rozhodne mezi McDormandovou a Saoirse Ronan. Sázím na mladou krev, Frances už jednu sošku doma má a Oscaři budou letos chtít být zdánlivě méně konzervativní.

Přání: Meryl Streep – Akta Pentagon: Skrytá válka
Tip: Saoirse Ronan – Lady Bird

Hlavní herec
Zatímco u hereček je tipovat zatraceně ošemetné, herecký boj se dá velmi jednoduše zúžit mezi dva kandidáty – buď to bude Gary ‚Churchill‘ Oldman, nebo Daniel Day-Lewis se svou další geniální hereckou transformací. Nebo ne, máte pravdu. Spíš to prostě bude Oldman, ačkoliv já bych rád viděl Daniela přebírat toho neskutečného čtvrtého Oscara. Už jen kvůli tomu stále trvajícímu prohlášení, že Nit z přízraků byla jeho posledním filmem. Jestli ano, byla to fenomenální rozlučka. Zbytek nominovaných je zde skutečně do počtu, tady je to předem docela rozdané.

Přání: Daniel Day-Lewis – Nit z přízraků
Tip: Gary Oldman – Nejtemnější hodina

Režie 
I tady je to silné a kromě Grety Gerwig bych to ve výsledku dal všem. Smutné samozřejmě je, že právě Greta to dost možná dostane na úkor géniů Nolana či Andersona, kteří se loni vytasili se skutečnými mistrovskými díly světové kinematografie, na která se bude ještě hodně dlouho vzpomínat. Bohužel bych si byl skoro jistý, že přesto jsou tito dva až v poslední řadě. Jordan Peele je černým koněm, který může překvapit, ale stejně si myslím, že se rozhodne mezi zmíněnou Gretou a Guillermem del Torem. Vzhledem k tomu, že Tvář vody toho ve výsledku nepobere zdaleka tolik, jak by se mohlo zdát pravděpodobné z nominací, tipoval bych, že Akademie snímek zahojí právě prestižní režijní cenou.

Přání: Christopher Nolan – Dunkerk
Tip: Guillermo del Toro – Tvář vody

Film 
Jak jsem psal v úvodu – z devíti jsem viděl osm, z osmi se mi šest hodně líbilo, z šesti mi tři přijdou geniální. Osobní medailová trojka Dunkerk, Nit z přízraků a Tři billboardy je u mě natolik vyrovnaná, že by mi bylo úplně jedno, který z těchto vynikajících kousků vyhraje. Bohužel to pravděpodobně nebude ani jeden. Lady Bird je totiž přesně tím nenápadným oscarovým filmečkem, který se všem tak nějak líbí, nikoho nemá šanci nijak naštvat nebo urazit, navíc tematizuje dívčí dospívání a točila jej ženská režisérka. Takže se Akademii vlastně dokonale hodí do krámu. Jako loni Moonlight. Jakkoliv budu případné skutečné vítězství tohoto filmu považovat za lehký přešlap, nijak výrazně mě to nepohorší. Protože přesně na té nekonfliktnosti je potenciální oscarový úspěch tohoto snímku postaven. Mnohem víc by mě ale bavilo, kdyby to nakonec fakt vyhrálo Uteč. Peele by jistě přednesl projev, na který by se jen tak nezapomnělo.

Přání: Tři billboardy kousek za Ebbingem
Tip: Lady Bird

Jaké oscarové tipy a favority máte letos Vy?

3 komentářů:

  1. občas vám moc nerozumím, Allison Janney je do počtu? Víte že podle sázkovek je to jasná favoritka, kurz asi 1,10, ale když opomenu sázkovky, většina serverů jako Fandimefilmu, Filmserver, prostě favorizují jí, plus teda zmiňují že velkou šanci má i vámi favorizovaná Laurie Metcalf.. jenom nechápu větu že je do počtu, když je to favoritka, vůbec teda neříkám jestli vyhraje či ne, ač osobně myslím že vyhraje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Taky jsem to jaksi nepochopil, když nejspíš Janney vyhraje.

      Vymazat
    2. Hláška že Allison Janey je do počtu je vzhľadom na to, že bola obrovskou favoritkou, o ktorej výhre skoro nik nepochyboval vojde do gorilích análov :)

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.