sobota 16. prosince 2017

Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů – Redefinice univerza Hvězdných válek?

Rok se s rokem sešel a máme tu další Star Wars. Zatímco loni jsem juchal nadšením nad spin-offem Rogue One, letošní prosinec přináší pokračování hlavní série. Jak se povedl Poslední z Jediů?

Na jednu stranu je asi opravdu trochu škoda, že pod Disneyho nadvládou ztrácejí Star Wars punc jedinečné události, protože nás najednou obšťastňují svou přítomností v kinech každý rok. Vzpomeňte si na Lucasovu prequelovou trilogii, na jejíž každou část bylo nutné čekat tři roky. O to větší haló pak kolem filmů bylo. Poslední z Jediů jen těžko bude mít takový počáteční hype jako Síla se probouzí, která přišla po dlouhých deseti letech od proměny Anakina Skywalkera v Darth Vadera. Zároveň je ale stále příliš brzy od startu nové éry nejslavnější filmové série všech dob, abych při startu úvodního titulkového slova necítil příjemné mrazení v zádech. Kouzlo předaleké Galaxie v tomto směru stále ještě funguje. A funguje i na mnoha dalších úrovních.


Nejdelší Star Wars ve zběsilém tempu


Už dlouho před premiérou filmu se hojně diskutovalo o jeho stopáži, která sahá ke dvěma a půl hodinám. To z osmé epizody činí nejdelší film série, chytře postavená struktura filmu to ovšem divákům nedá ani na chvíli pocítit. Poslední z Jediů začíná de facto rovnou tam, kde skončila předchozí epizoda, čímž se příběh od začátku větví na dvě základní linie. Odboj se nachází v prekérní situaci, protože démonický První řád si to zaparkoval přímo nad jejich hlavní základnou a má v plánu ji zničit. Pilot Poe Dameron (Oscar Isaac) jim letí vstříc, aby se sebevražedně pokusil získat čas pro zbytek povstalců vedených generálkou/princeznou Leiou (Carrie Fisher). Rey (Daisy Ridley) zatím nachází rezignovaného Lukea Skywalkera (Mark Hamill) a snaží se v něm probudit legendárního rytíře Jedi, kterým kdysi byl. Do toho se na palubě jedné z povstaleckých lodí probouzí Finn (John Boyega) a po dramatickém vesmírném střetu mezi Odbojem a Prvním řádem, kdy se zbytek Odboje dostane do bezvýchodné situace, se spolu s údržbářkou Rose vydává najít jediného člověka v Galaxii, který jim může pomoct, tajemného Kódovače.

Díky rozvržení vyprávění do tří dějových ohnisek, z nichž každé má své vlastní tempo, žánr i ústřední postavu, chytí film od začátku výborné tempo. Linie s Rey a Lukem rozšiřuje mytologii okolo Síly a problematizuje jak jednotlivé postavy, tak celé černobíle pohádkové dělení Světlé a Temné strany. Dálková komunikace mezi Rey a Kylo Renem (Adam Driver) dodává oběma postavám další vrstvy a posiluje jejich vzájemnou provázanost, činí jejich vztah i úlohu v ději příjemně ambivalentní. Finn a Rose si střihnou zábavný heist na odlehlé planetě, který jinak temný příběh odlehčuje, zatímco Dameron jakožto nástupce Hana Sola bojuje s autoritami Odboje a tvrdohlavě se snaží prosadit si své řešení situace, do které se povstalci dostali. Jakkoliv každá z těchto tří linií má svoje silnější i slabší momenty, jsou do sebe vklíněny funkčně a navíc mezi nimi film přechází natolik dynamicky, že kdykoliv se zdá, že film nastolené tempo ztrácí, přeskočí se jinam a zase to funguje. V tomto ohledu struktura ne nepodobná druhému dílu Pána prstenů plní do puntíku svůj účel.

Místo piety razantní boření očekávání


Zatímco J. J. Abrams v Síla se probouzí především skládal poctu rozsáhlému univerzu a budoval poctivé základy pro novou trilogii, Rian Johnson pracuje s mytologií odvážnějším způsobem, často jde proti očekáváním postav i diváků a vede příběh neočekávanými směry. Což mnohým divákům jistě nebude po chuti, už teď po internetech kolují zvěsti o neuctivé práci se slavnými postavami, o neuspokojivém zázemí nových postav, o nedůsledném zodpovídání či spíše nezodpovídání otázek, které nastolila předchozí epizoda. Nové Star Wars jsou doslova přehlceny dilematy, postavami a zvraty, které do nás tvůrci spolu s akcí neustále perou a asi se ani nedivím divákům, pro které byl Abramsův pietní přístup s velmi poctivým přístupem k vyprávění stravitelnější. Ale krucinál, Johnson povolil Star Wars otěže a podle mě skutečně servíruje tu nejlepší epizodu od Impérium vrací úder, protože film si udržel technickou neprůstřelnost a kvalitně napsaný scénář předchozího dílu a zároveň mu nový režisér dodal to, co u Abramse chybělo – ony ikonické „starwars momentky“ charakteristické jak pro Lucasovy prequely, tak pro původní trilogii.

Všechny ty osudové chvíle, které se nesmazatelně zapíšou do kánonu, mají na svědomí především problematicky rozvíjený, po prvním díle často kritizovaný a vnitřně rozervaný Kylo, no a samozřejmě navrátivší se a konečně i mluvící Luke. Právě ve vztahu těchto dvou hrdinů leží těžiště celého příběhu, přičemž Rey funguje jako prostředník pro celé tohle vyprávění o věčném boji mezi dobrem a zlem, který ještě nikdy v této sérii nebyl tak neprůhledný a hranice mezi oběma stranami tak tenká jako v tomto filmu. Zatímco Síla se probouzí byla především startem nového příběhu, který se mohl dále rozvíjet, ale stále byl neodmyslitelně svázán s předchozími díly, Poslední z Jediů je konečným předáním pochodně nové generaci hrdinů, která díky němu konečně stojí na vlastních nohou. Figurky na šachovnici jsou po dvou částech trilogie definitivně správně postavené, mladé postavy přerostly své učitele a nemám žádné pochybnosti o tom, že až za dva roky přijde osudové finále, opět pod Abramsovou taktovkou, noví hrdinové jej bez problémů zvládnou utáhnout na svých bedrech.

Problémy? Jak už jsem zmínil výše, rozhodně ne všechny scény mají takový odpich, jaký by si zasloužily, a na jeden skvostný moment je často třeba přetrpět několik ne úplně vyhlazených chvil. Stejně tak je občas vidět, že tvůrci občas úplně nevěděli, co dělat s některými postavami ve chvíli, kdy probíhají důležité situace v jiných liniích. Tak se stane, že Poe Dameron po svém hvězdném startu zůstává upozaděný a je spíše vláčený okolnostmi než cokoliv jiného. Celkově je Poslední z Jediů opravdu natolik přehlcený atrakcemi a potěchami pro fanoušky, že to mnoho lidí na ploše 150 minut nemusí vydýchat. Ale vem to čert, Rian Johnson mi dal na Vánoce Star Wars, na které jsem se těšil od doby, kdy byla ohlášena nová trilogie. Elegantní pohádkovou space operu, která se nebojí jít za doposud probádané hranice svého vesmíru, obratně pracovat s mytologií a očekáváními, které divák od značky Star Wars má, pečlivě si budovat novou generaci ikonických hrdinů a přitom nezapomínat na ty staré. Pokud se epizoda devět vytasí s pořádně gradovaným zakončením, nepochybuji o tom, že tahle trilogie se do srdcí fanoušků starých i nových zapíše minimálně stejně hluboko, jako trilogie předchozí.

Verdikt


Už Rogue One byl dravě moderní film, který Star Wars přešil na míru modernímu divákovi. Poslední z Jediů je konečně takovým filmem i v rámci hlavní série, který se nebojí důstojně zpřetrhat vazby se starou sérií a budovat si svůj vlastní odkaz. Je to jeden velký, přehlcený a nádherný ohňostroj pro všechny fanoušky a nejlepší Star Wars nového milénia. Tento vesmír skýtá ještě mnoho zákoutí k prozkoumání!

Hodnocení: 9/10


16 komentářů:

  1. Ještě nikdy jsem nečetl takhke amatérskou a hloupou recenzi. Ten film naprosto nefunguje. Je přesycen velmi hloupými a zbytečnými charaktery. Do každé scény se násilím cpe velmi infantilní humor. Není zde ŽÁDNÝ souboj se světelnými meči... viz Skrytá Hrozba. Není zde žádná úderná skladba viz Skrytá Hrozba. Muzika je velmi slabá. Bez Luka Skywalkera by tohle byl stoprocentní odpad! A ten Snoke ? OMG what a twist. Proberte se lidi. To vás stačí opít rohlíkem a lízátkem ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekl bych to lépe....

      Vymazat
    2. A vy se proberte z agresivity vůči čemukoliv co nesdílí váš názor.Laskavě si taky Odpusťte hned přemýšlet o lidech váš názor nesdílejících jako o hlupácích.

      Vymazat
    3. skvělé jak kladné recenze komentují hlavně ubožáci jako Jaroslav Chládek je mi z těchto lidí fakt smutno

      Vymazat
    4. Snoke?A co se Snokem?Všichni se vztekají, že Snoke nebyl rozvinut a což se po Návratu Jediho vědělo něco o císaři? Kdo věděl, že to byl nějakej Palpatine, nikdo! A najednou všem všechno vadí, za mě jeden z nej filmů Star Wars a že tam troška infantilního humoru a zvířátka na prodej? V kterém díle to není!

      Vymazat
    5. Neřekl bych to lépe...většina z nás nezažila původní trilogii v kinech, až trilogii jako celek, někteří i obě. Kdyby lidi viděli původní filmy až dnes, nadávali by stejně tak a nebylo by tolik SW milovníků, za které se mnozí považují. Mám rád kvalitní filmy, z kina odcházím v dnešní době spokojený jen velmi málo, ale SW nikdy nebyli vůh ví jak kvalitním filmem. Je to jen dechberoucí a originální svět, který prostě chceš a kdo tvrdí opak, nemá SW rád tak jak si myslí. Který milovník by si kazil film takovýma detailama? Lol

      Vymazat
    6. To že Císař je Palpatine se vědělo, protože tak jeho jméno bylo napsáno v novelizaci a další doplňující četbě. Vědělo se i že to byl senátor, který se dostal až do čela republiky a transformoval ji na Impérium. Ale to ví samozřejmě jen ten co se nezajímá o Star Wars pouze povrchově.

      Vymazat
    7. Je tam souboj - Rey a Kylo vs. Pretorian guard.

      Vymazat
    8. to znamená, že z filmu to nikdo nevěděl a tak jsem to myslel. Načteno mám o SW poměrně dost, takže se mohu považovat za fanouška, který se o to nazajímá pouze povrchově. Třeba budou i filmy o Snokovi, nebo knížky...

      Vymazat
  2. Mě je smutno z toho filmu. Prosímvás to se vážně nikomu nelíbila Skrytá Hrozba nebo Klony Útočí ? Tyhle filmy měly úderný a úžasný soundtrack, detailní a velmi precizní choreografii soubojů. Skvělé herce (Christopher Lee, Ewan Mcgregor, Ian mcdiarmid i ten Christensen), silné a dobře napsané postavy, úžasný a autentický příběh. To se vám to vážně tak moc nelíbilo ? Vždyť tady v těch nových není nic z toho. Nikoho nenapadám ani vulgární nejsem, ale TFA a TLJ jenom špiní odkaz těch předchozích 6 filmů. Je to samozřejmě jedno, stejně zítra musíme všichni do práce/školy a fanoušci z Český republiky asi nikdo neposlouchá, ale..... tohle nejsou hvězdný války, to je reklama na Disney Channel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tu souboj se světelnými meči? Tak to jsem byl asi na jiném filmu :-)

      Vymazat
    2. Říká se tomu stárnutí :D, vždycky se ti bude líbit trojdíl, na kterém jsi vyrostl. Za mě to bylo po jednotlivých částech dobré, ale celkově to nefungovalo. Přišlo mi to jakoby ve střižně zjistili že mají 5 hodin kvalitního materiálu, ale musejí to sestříhat na půl. (celý heist s tím černochem a asiatkou, Rey jak spadla do studny, pár scén s nagelovaným pilotem)

      Chybí silná postava, pořád mám pocit, že souboj mezi Kylo Renem a Rey je něco jako první lekce šermování. Za to aspon už to neni tolik černobílé a opravdu netuším, kterým směrem se uberou. Jen jsem od epizody čekal vysvětlení více sofistikovanější - že nemůžeš být pořád dobrý, ale čerpat i sílu z temné strany.

      btw humor byl stejný jako v skryté hrozbě, kterou tak vyzdvihuješ.

      Vymazat
  3. Je to jako s Batmanem. Kdo chce kvalitní film, dá si Nolana, kdo chce geniální fantasy svět, dá si Bartona. SW na svého Nolana zatím čeká, ale to z něj nedělá špatný film. Pořád si drží svého ducha a jen rozvijí nový příběh. A bohužel pro nás, žijeme ve světě digitální techniky a obrovských korporací, kteří si pouze chtějí namastit kapsy. To ale nikdy lepší nebude a já si SW umím užít po svém. Kdo chce ať SW umře, ať si ho zabije, pro ostatní, užívejte si je po svém a nenechte si do toho kecat a SW bude žít i nadále.)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se s recenzí můžu stotožnit. Pro mě to bylo oldschoolové dobrodružství, které ale zároveň dokázalo vdechnout této trilogii nový život.

    Tu negativitu vážně nechápu. Zidealizovaný pohled na celé univerzum nové trilogii nepřeje, ale opravdu se nebudu po každém díle vztekat, že něco nebylo podle mých představ... a jen kvůli tomu špatně hodnotit fungující, zábavný film, který si to nezaslouží.

    PS: V době, kdy z Jedi zbyl akorát Luke, nedoučený Kylo a začátečnice Ray, byste chtěli film plný soubojů se světelnými meči? Fakt? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nuze, nesouhlasim s recenzi. Ten film je lehka vaha, vykonny popkornak ale nic vic.

    A tedy musim souhlasit s poslednou vetou autora - "tahle trilogie se do srdcí fanoušků starých i nových zapíše minimálně stejně hluboko, jako trilogie předchozí" - ovsem trilogii ep.1 - ep.3

    OdpovědětVymazat
  6. Konečně se mi podařilo zajít do kina. Stručně - jo dobrý, ale při sledování filmu jsem měla vtíravý pocit, že tohle už jsem někdy někde viděla, jenom trochu jinak.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.