neděle 19. listopadu 2017

Návštěvnost kin: Liga spravedlnosti se trápí, líbí se víc mužům nebo ženám? A kolik musí utržit, aby vydělala?

Znovu se bude řešit - je to komerční úspěch nebo ne?

Liga spravedlnosti se připravovala téměř deset let. Jsou v ní k vidění tři největší komiksové ikony a několik dalších. Měla nastartovat tři další hrdiny a být vyvrcholením tažení DC a Warnerů proti Marvelu. A výsledek?

Po solidních čtvrtečních 13 milionech to v amerických kinech vypadalo nadějně, ale nakonec za celý pátek diváci utratili za lístky ,,jen" 38 mil. a to znamená, že odhady za třídenní tržby se snížily pod magickou (psychologickou) hranici na 96 milionů dolarů oproti plánovaným 110-120 mil.

To je o 44% méně než tržby Batman vs Superman (166 mil). Liga spravedlnosti přitom stála dvojnásobek toho co Wonder Woman - kolem 300 milionů, což je úplně absurdní, vzhledem k tomu, jak vypadá.  Vyhlídky tedy nejsou úplně nejlepší, i když asi nehrozí, že by na tom Warneři zahučeli do červených čísel. Přesto čekali větší tržby a budou se muset po stopadesáté zamyslet, co dál. Nic víc než Ligu spravedlnosti už nemají - tohle jsou jejich Avengers - film, který měl papírově na to, aby udělal minimálně miliardu dvě stě tisíc.

Nápovědu jim částečně dávají samotní diváci. To Ligu spravedlnosti hodnotí docela slušně, dávají B+ (totéž jako Sebevražedný oddíl a o něco lepší než bylo čisté ,,B" pro BvsS), zatímco recenzenti mají výsledné číslo na Rotten Tomatoes 39% pozitivních recenzí. Zajímavé je, že i když mezi diváky je méně žen (42%), s filmem jsou spokojenější - dávají průměrně ,,A-" zatímco muži ono B+.

Lize spravedlnosti samozřejmě nepomáhá Thor: Ragnarok, který i po třech týdnech pořád láká diváky díky nadšeným recenzím a šuškandě (a opakovaným návštěvám). A paradoxně asi nepomohl ani tah samotné stránky Rotten Tomatoes, která oddálila zveřejnění průměrného skóre, aby ho slavnostně uvedla ve svém novém pořadu. Celý tento tah, který vypadal jako z říše snů každého studia (a Warnerů obzvlášť) byl totiž masivně medializován a vzbudil v potenciálních divácích ještě větší obavy z kvality filmu. Mohlo se tak stát, že část těchto diváků do kina nepřišla s tím, že si počkají na ohlasy kamarádů - a ty z velké části samozřejmě nadšené nejsou a nebudou (pokud nejde o zahořklé a nešťastné skalní DC fans, kterým stačí málo a některé problémy si prostě nechtějí připouštět).

Podle zákulisních zdrojů musí utržit Liga spravedlnosti 700-750 mil dolarů, aby byla aspoň trošku v zisku.




1 komentářů:

  1. Čekal jsem v sobotu večer před kinem na svoje děti, co na ligu ten večer šli, abych je pak přivezl domů. Docela jim to trvalo než z kina vylezli, čekali na potitulkovou scénu. A tak jsem měl možnost vyslechnout reakce lidí co vycházeli před nimi. Podle množství bych řekl, že to byla většina kina. A nikdo neřekl, že to stálo za prd, naopak byly všichni spokojení. Ne tedy nadšení, ale spokojení ano.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.