čtvrtek 28. září 2017

Recenze: Star Trek: Discovery - jaké jsou první dojmy z nové série?

Sedmý seriál z fascinujícího světa Star Treku je tady. Měli byste mu dát šanci?

50 let od okamžiku, kdy to všechno začalo a po letech čekání a několika komplikacích, kdy showrunnerská legenda Bryan Fuller nakonec od rozpracovaného projektu z větší části ustoupila, je Star Trek: Discovery tady. A my se díky tomu znovu vydáme do hlubin vesmíru, abychom zkoumali místa, kam dosud lidská noha nevkročila - a kolikrát ani vulkánská. Recenze je napsaná na základě prvních dvou epizod - The Vulcan Hello a Battle at the Binary Stars. Pozor spoilery.

Star Trek: Discovery se odehrává jen deset let před dobrodružstvími nejslavnější Star Trek posádky pod vedením kapitána Kirka. Vesmírná loď Shenzhou monitoruje prostor federace a v binární soustavě narazí na podivný objekt, který - jak se záhy ukáže - nepatří nikomu jinému než Klingonům. Tím se roztáčí kolotoč událostí, v němž je odpověď na otázku ,,vystřelit nebo čekat, zda Klingoni zaútočí první" jen první v řadě komplikací a zdánlivě bezvýchodných situací.

Hlavní hrdinkou tentokrát není kapitánka, ale její pravá ruka Michael Burnhamová (označovaná jako ,,číslo jedna"), kterou hraje  Sonequa Martin-Green, důvěrně známá z The Walking Dead. Burnhamovou (budu skloňovat příjmení, protože říkat jí Michael mi nejde přes prsty) vychoval otec Spoka a protože je člověk, vulkánská výchova s lidskou přirozeností se v ní perou.  Navíc se ne vždy shodne se svojí kapitánkou v podání Michelle Yeoh.

Nový Star Trek se snaží v tom nejlepším navázat na všechno, co máme na Star Treku rádi a co bylo vytvořeno, současně ale přizpůsobuje seriál současným diváckým nárokům co se výpravy a pojetí akčních scén týče. Casting je tak jako vždy pestrý a tak to má být, co mi ale trochu vadí je fakt, že dvě hlavní role tu hrají ženy - protože se mi s nimi hůř identifikuje. Výhledově by se to ale mělo změnit. Burnhamová na USS Shenzhou nezůstane a měla by se ocitnou na Discovery, která je pod vedením elitního kapitána Lorcy (Jason Isaacs). V tu chvíli by to mohlo dostat teprve tu stoprocentně správnou dynamiku a chemii, kdy do hry vstoupí nejen lidské a vulkánské pohledy na věc, ale svoji roli sehraje i mužský a ženský princip.

Ale ne, že by Star Trek: Discovery nefungoval už v prvních dvou epizodách. Výprava, triky a kamera jsou v podstatě na filmové úrovni tak, jak je to dnes zvykem. Dobře se daří vybalancovat i mix akce a dialogových scén a osobně pak oceňuji, že nejde o izolované epizody, ale lineárně vyprávěný příběh, který nejspíš bude mít své dílčí zápletky, ale v podstatě se bude od první do poslední epizody někam vyvíjet - a s ním i postavy. Máme tak šanci nechat se do příběhu vtáhnout trochu víc a vychutnat si všechny konflikty a morální dilemata intenzivněji. Co se stane v jedné epizodě nebude zapomenuto, ale bude dál hrát svoji roli. Záměrem tvůrců je přitom ukázat celý střet mezi Federací a Klingony i očima Klingonů. I proto je jejich rasa ještě víc rozpracována, redesignována a dost často se tu klingonsky mluví (chrchlá).

Tajně přitom doufám (a seriál se tak tváří), že nám Discovery nabídne v tomto směru na poměry Star Treku komplexnější, propracovanější příběh (minimálně tak, jako v Deep Space Nine) odpovídající tomu, co se v současnosti děje na seriálové scéně - přece jen žijeme v tzv. zlaté éře televize. Postavy jsou dnes víc než kdy jindy psychologicky propracované, často nebezpečně balancují mezi Dobrem a Zlem v tzv. šedé relativní zóně a tak bych se kromě některých zlomů v charakterech postav nezlobil ani kdyby se jich následkem osudových rozhodnutí konce seriálu pár nedožilo.

Jak to nakonec bude a zda to stálo za to, to si řekneme po poslední epizodě. V tuto chvíli můžeme být z větší části spokojeni. CBS se zvedl počet odběratelů na CBS Acces All, o což dost výrazně šlo a potvrzuje to, že tahle značka není mrtvá. Samotné první dvě epizody pak ukazují, že hranice vesmíru a jeho příběhů jsou neomezené a že je pořád kam kráčet, že morální dilemata postav zatlačených do kritických situací pořád dokáží tuhle show utáhnout obzvlášť když se k tomu přidá solidní vesmírná akce. Otázkou je, co udělá se seriálem přítomnost Akivy Goldsmana jako jednoho ze scenáristů a režisérů - jeho výsledky práce jsou dlouhodobě dost nevyzpytatelné. Ale snad si ho Alex Kurtzman ustráží a Discovery nesletí z cesty.

Verdikt:


Star Trek: Discovery v tom nejlepším slova smyslu navazuje na Star Trekovskou tradici. Skalní fandové budou mít možná s pár věcmi problém (Klingoni), ale v zásadě jde o inteligentně rozjetý, tematicky potemnělý seriál, který nabízí velkorysou výpravu, vyhrocené okamžiky i akční scény, nezapomíná však ani na humor. Postavy jsou zajímavě nahozené, mají svoji vnitřní sílu a pokud se podaří jejich potenciál ve všech natočených dílech využít, Star Trek: Discovery se mezi ostatními seriály této značky neztratí. Pokud máte sci-fi rádi, dejte mu šanci.

9 komentářů:

  1. Hlavní idee tohoto příšerného nového Star Treku ve zkratce -
    ženské, černí, lesby a za bílé samej žid jak na obrazovce tak hlavně za ní.

    OdpovědětVymazat
  2. Prvé časti sú zatiaľ super. Ženské postavy mi vôbec neprekážajú, skôr naopak - Michelle Yeoh je kapitánka ako vyšitá.Trochu to možno preháňajú so smrteľne vážnymi klingonmi, ale na to, že má táto rasa nikdy neoslovila, to s nimi slape az podozrivo dobre...

    OdpovědětVymazat
  3. že jsou tam ženský mi taky vůbec nevadí, navíc bude kapitán chlap v příštím díle, ale že se hlavní hrdinka michael mi fakt dost vadí až mi to přijde směšný a vybavuji si spíš toho michaela ze stargate než černošku

    OdpovědětVymazat
  4. Trošku mi to připomíná situaci s Hobitem. Když to budu brát že to není Star Trek tak ta podívaná bude stát za to...

    OdpovědětVymazat
  5. Startrek bez warpu není startrek cestovaní na nějakých sporách micelia či jak fantaz magorie. Za mě jako fanouška startreku nenaklonnému k homosexusalitě je tento startrtek Diskovery prostě hruza a děs, přiběh jak štakž s starým dobrým startrekem to nema nic společního kromě uniform a nazvu jo jinak cela posadka kromě hlavní hrdniky je padla na Antihnotu hlavou (chybí jí mozek a nezajíma je nic). He he muže se libít jen děckam a lidem který nemají s touto kulturou nic společníého

    OdpovědětVymazat
  6. Seriál je pro mě zklamáním. Postavy seriálu jsou nesympatické až tak, že fandím Klingonům a držím jim palce, aby tu protivnou partu z Discovery už konečně zmasakrovali. Hrdinka seriálu s mužským jménem Michael(asi je hermafrodit alebočo) je vskutku podivná figura. Její vulkánská výchova se vypaří při prvním konfliktu a dále sledujeme duševní trosku, které by v dnešní době nesvěřili ani řídit autobus, natož, aby byla/o v armádě jako elitní důstojník. O lidech na můstku neví divák skoro nic a jen těžko si vybaví jejich tváře z rychlých a přesvícených záběrů. Příběh je hektický a splňuje spíš žánr bezduchých akčních filmů. Kdyby nenesl seriál značku Star Trek, tak by se další serie nedožil. Star Trek Discovery je seriál, kterému tvůrci vzali duši. Jestli už druhá serie nebude, tak žádná škoda.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.