úterý 11. července 2017

Dunkerk: Jaké jsou první ohlasy ze zahraničí?

Dokázal Christopher Nolan znovu bodovat?

Dunkerk napřed vypadal jako klasický válečný film, u kterého není jasné, proč se do něj Nolan pustil. Pak se ale objevil plnohodnotný trailer a začala se z toho přece jen klubat zajímavá nolanovská událost. A první reakce ze zahraniční na celý film pak dávají tušit, že nás opět čeká film, o kterém se ještě dlouho bude mluvit.

,,Je to film, který vás udrží po celou dobu v napětí a je stvořený pro IMAX. Upřímně nikdy jsem neviděl nic podobného. Běžte na to do IMAXU."

,,Dunerk je chaotický, zběsilý, napínavý a jeden z nejpůsobivějších filmů letošního roku. Velká lekce z filmařiny."

,,Od režie přes střih a kameru až k hudbě, Christopher Nolan potvrzuje, že je jedním z  největších režisérů současnosti."

A tak bychom mohli citovat dál. Z prvních reakcí je zkrátka patrné, že Nolan vytvořil další z filmů, které jsou řemeslně komplexně na vysoké úrovni a že každá z klíčových složek dostala dostatek prostoru pro sebevyjádření. Mnozí tak zmiňují další skvělý Zimmerův soundtrack, v němž hraje důležitou roli tikání hodin a díky kterému je film tak účinný. S tím souvisí i fakt, že v Dunkerku se velmi málo mluví a pokud se těšíte na Toma Hardy, má tam údajně nějakých deset vět a tím to hasne. Kolik času je reálně na obraze ale nikdo nenapsal, v tak málo umluveném filmu může i deset vět být dost.

Pokud bychom četli mezi řádky, pak má Nolanův film asi největší slabinu v postavách. Ale to je zřejmě záměr. Nolan nevypráví příběh jednotlivců, ale zřejmě spíš mapuje celou událost komplexně. Není tu tudíž prostor pro opravdu velké herecké výkony a silné postavy, přestože Harry Styles z One Direction prý odvádí překvapivě velmi dobrý výkon. Tomu by odpovídal i další fakt - film není lineárně vyprávěn a skládá se ze tří časových os. I proto část ohlasů na twitteru není bezprostředně nadšená a jak se s diskusí jeví, Dunkerk chce po divácích znovu trošku víc přemýšlení, než jsme v posledních letech zvyklí. Mnozí tak mluví o tom, že film se jim rozhodně líbil, ale že finální zhodnocení dají až po druhém shlédnutí, které bude podle jejich soudu mnohem zajímavější a zřejmě si ho i víc užijí.

Z toho všeho pak vyplývá, že Nolan to opět dokázal. Asi to nebude jeho nejlepší a nejslavnější film, ale rozhodně to nebude průměr, rozhodně to nebude další standardní válečný flák a rozhodně se o něm bude mluvit ještě delší dobu po premiéře.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.