středa 21. června 2017

Natáčení Hana Sola zastaveno! Phil Lord a Chris Miller vyhozeni pro názorové neshody

Co se stalo? Vypadalo to jako ideální sestava. Mocné studio, slavná filmová série a k tomu dva komediální specialisté z nové generace hollywoodských tvůrců. Konec je ovšem hořkou pilulkou pro všechny  zúčastněné.

Phil Lord a Chris Miller byli odstaveni od dalších prací na Hanu Solovi pro názorové rozdíly. Jak sami napsali na twitter: ,,Bohužel, naše vize a způsob, jak jí dosáhnout, nevyhovovaly našim partnerům. Nejsme fanoušky fráze ,,názorové kreativní neshody" ale tentokrát je tohle klišé pravdivé. Jsme hrdí na práci, kterou až dosud náš štáb odvedl."

Co se vlastně stalo?


Phil Lord a Chris Miller se neshodli s renomovaným autorem scénáře Lawrencem Kasdanem. Zatímco oni jsou komediální režiséři, kteří rádi improvizují, on je klasickým oldschoolovým autorem, který si se svými texty dává práci a nerad vidí, když se točí něco jiného, než co je na papíře. Režisérské duo prý navíc vnímalo Hana Sola příliš jako komediální figurku a nikoliv jako člověka, který je nejen sarkastický, ale také sobecký.

Za Kasdana, který stojí například za Impérium vrací úder a Dobyvatli ztracené archy,  se podle postavila jeho dlouholetá kolegyně a šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy a dala za pravdu jemu. Malou podporu údajně režisérské duo cítilo i od producentky filmu Alison Shearmur, která Lucasfilm zastupovala na natáčení v Londýně.

To začalo v únoru a první střetly zřejmě přišly velmi brzy, režiséři ale doufali, že se je podaří překonat. S postupujícím časem ale zřejmě Kasdan čím dál jasněji viděl zásadní odklon od své vize a tak Kenneydová zásáhla, dokud je ještě čas. Tak trochu je to samozřejmě střet dvou generací a jejich vnímání.

Co bude dál?

Lucasfilm teď musí najít nového režiséra. Ještě před tím ale musí zkontrolovat co vše se natočilo a kolik toho bude potřeba předělat. Jako logická náhrada na postu režiséra by se jevil sám Kasdan, který má za sebou i několik režií, ale pravidla DGA neumožňují, aby se režisérem stal někdo, kdo už na filmu dělá - s výjimkou krátké mimořádné situace. 

Kandidátem číslo jedna je tak podle Lucasfilmu Ron Howard.  Druhým jménem je Joe Johnston, ještě o dost větší rutinér než Howard. Natočil solidního Rocketeera, Jumanji a třetí Jurský park.

Pro tuto chvíli bylo každopádně natáčení pozastaveno. Pro Lucasfilm už se z toho pomalu stává tradice - před rokem touto dobou se řešily změny na natáčení Rogue One, kdy studio nebylo spokojené s prací Garetha Edwardse a povolalo na přepisy a přetáčky Tonyho Gilroye.

Rozchod probíhá oficiálně v klidu, protože nikdo nemá zájem, aby po něm bylo víc zlé krve, než je nutné. Studio by ještě oba tvůrce mohlo v budoucnosti potřebovat, navíc si nechce kazit image a stejně tak i oba režiséři si určitě nechtějí zavřít dveře u Lucasfilmu a potenciálně celého Disney studia. Tentokrát to prostě nevyšlo a první informace hovoří, že zpráva zasáhla oba režiséry nepřipravené, jednání o jejich odstavení se podařilo tutlat do poslední chvíle. A Han Solo si tak chvíli odpočine, než znovu nabere dech. Snad se to nakonec na výsledku nijak negativně neprojeví.

4 komentářů:

  1. Podle meho velka chyba. Mohla z toho byt i slusna zabava a nejen dalsi sterilni pribeh ze star wars.

    OdpovědětVymazat
  2. Z dvojice Lord/Miller k Ronu Howardovi? Ne dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No za mne naopak mnohem lepší Howard jak ti dva packalové

      Vymazat
    2. Tak zalezi samozrejme na vkusu kazdeho. Ovsem dvojice Lord/Miller slibovala zabavny kreativni film, ktery mohl vybocovat z klasickyho pojeti SW a vhodne tak tohle univerzum doplnovat (jako treba Gurdians ci Ant-Man u Marvelu). Howarda mam sice rad, ale je to tezkej rutiner, takze se bojim, ze se namisto neceho noveho a sveziho dockame klasickych SW s mladym Hanem Solem. Netvrdim, ze to tak musi byt nutne spatne, ovsem pri vsem to mnozstvim filmu, ktere Disney z univerza SW chysta se mi zamlouvala ta predstava jasne diverzifikace jednotlivych filmu. Navic jsem byl hodne zvedav, co z toho pod taktovkou tehle dvojice vznikne, jejich specificky humor jsem si nesmirne zamiloval a chtel jsem videt, jak moc se v Solovi prosadi a jak moc to bude fungovat.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.