úterý 23. května 2017

Zemřel Roger Moore, tady je jeho TOP 5 filmů

Sir Roger Moore, představitel James Bonda a výrazná herecká osobnost, už není mezi námi.

Ve věku 89 let zemřel Sir Roger Moore, herec, který dal bondovkám zcela nový rozměr. Moore zemřel po krátkém a neúspěšném boji s rakovinou, soukromý pohřeb se bude konat v Monaku.

Svého času bylo poměrně populární na Moora ,,kritizovat" za jeho bondovky, které byly výrazně jiné než ty s Connerym, já jsem je ale vždycky miloval právě pro jejich smysl pro nadsázku (ne nepodobnou pozdějšímu Indianovi Jonesovi) a vysokou akčnost. Právě v těchto bondovkách byly navíc některé nejlepší kaskadérské kousky celé bondovské série vůbec a Špión, který mě miloval je dodnes zařazen mezi nejlepší bondovky vůbec. S odstupem času navíc vzali Moora i příznivci vážnějšího pojetí na milost a dnes jsou považovány za klasiku.

Moore hrál Bonda rekordních 12 let - od roku 1973 do roku  1985. A měl ke své roli zdravý přístup - tak jako k životu vůbec. Nikdy si na ni nestěžoval (tak jako Connery nebo Craig). Na roli Bonda byl přitom kandidátem v podstatě od začátku, ale jeho závazky v televizi mu ji neumožňovaly přijmout, nakonec se ale dočkal. A protože podobně jako třeba Michael Caine bral herectví jako řemeslo a privilegium, které mu dávalo především spoustu výhod, adekvátně si ho užíval.

A také ho využíval ku prospěchu druhých. Dlouhodobě podporoval organizaci UNICEF a patřil k jeho nejvýraznějším tvářím.  V Moorovi tak odchází jedna z velkých klasických hereckých hvězd druhé poloviny 20. století. Muž, který měl šarm, jiskru v oku, smysl pro humor, dokázal jít s dobou, byl akčním hrdinou a který žil život naplno nejen tím, jak od něj uměl brát, ale i jak uměl dávat.
Tady je 5 jeho rolí, díky kterým na něj nezapomeneme... samozřejmě kromě Jamese Bonda.

1) The Saint

Ještě  před Jamesem Bondem vytvořil Moore podobnou postavu v televizi. Jeho The Saint patří k nejlepším seriálům šedesátých let. Jeho popularita byla obrovská, seriál se dočkal osmi sérií a znát ho můžete i pod názvem Simon Templar. Už tady bylo Moorova charisma a jeho styl nepřehlédnutelné.

2) Divoké husy

Dnes už pozapomenutý akčňák, který byl zastíněn hromadou akčních filmů natočených v pozdějších letech, ale na tehdejší dobu (1978) jeden z nejlepších - uvědomme si, že vznikl ještě v době před nástupem Ramba. Ale ještě i v 80. letech patřil mezi populární filmy, které jste si mohli s klidem dát, když už jste viděli všechny řežby se Schwarzeneggerem, Stallonem a ostatními hvězdami 80. let. Podobných filmů natočil Moore během kariéry víc, tenhle patří k těm nejlepším.

3) Tajný závod 

Cannonball Run patřil k nejpopulárnějším akčním komediím osmdesátých let. Moore se v něm objevil po boku Burta Reynoldse a celé řady dalších velkých jmen a znovu potvrdil svůj velký smysl pro humor a sebeironii. Závody v luxusních autech plné bláznivých situací se dočkaly i druhého dílu, ale už bez Moora.

4) Souboj cti

Vlastně to není nijak skvělý film. Je ale dobrou ukázkou Moorova přístupu k herecké tvorbě. Neřešil ani tak moc kvalitu svých filmů, ale prostě si to užíval a měl rád akční žánr, takže když mu Jean Claude van Damme na vrcholu své kariéry nabídl roli záporáka, Moore přijal a jeho postava patří na Souboji cti k tomu nejlepšímu.

5) Muž, který pronásledoval sám sebe

Skvělý psychothriller ukázal Moora v jiné poloze, než jak jsme u něj běžně zvyklí. A je v něm dobře vidět, že i když Moorovi byl  humor blízký, dokázal i vážnější role. Muž, který pronásledoval sám sebe patří v jeho herecké tvorbě k tomu jasně nejlepšímu.

Díky za všechno, Mr. Bond!

Téma: Kdo je nejlepší a kdo nejhorší James Bond v historii?

1 komentářů:

  1. To je velká škoda. Právě jeho bondovky jsou pro mě nejzábavnější (s výjimkou Zlatého Oka) a sám je pro mě nejlepší představitel Bonda.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.