pondělí 8. května 2017

Návštěvnost kin: Strážci Galaxie si podmanili svět!

Nejen, že zachránili podruhé vesmír, ale ještě vládnou pokladnám.

Březen měl Krásku a zvíře, duben si uzurpovaly akční hvězdy z Rychle a zběsile 8, a pokud Jack Sparrow za pár týdnů nepřekvapí i sám sebe, květen bude patřit filmu Strážci Galaxie Vol. 2. Na kolik si nová marvelovka přišla?

Disney si možná na letošní rok nenaplánoval moc velké množství premiér, každá je ale pečlivě vypočítaná a dostává se jí té nejlepší možné péče. Jak jinak si vysvětlit, že po ohromujícím úspěchu Krásky a zvířete si s přehledem dojde pro celosvětovou miliardu i druhý letošní disneyovský release? Ne že by se to nečekalo. Už první Strážci Galaxie jsou nejúspěšnějším marvelovským filmem, ve kterém se neobjevuje Tony Stark. Navíc si za tři roky od premiéry stihli vybudovat enormní popularitu. Proto nikoho nemůže překvapit, že svou rostoucí pozici zužitkovali do famózního úvodního víkendu, který jen v Americe čítá krásných 145 milionů dolarů!

Jen pro srovnání, jednička na startu nastřádala 94 mega, přičemž během slabého srpna 2014 prokázala na blockbuster nevídanou výdrž a americké tržby nakonec skončily na krásném čísle 333 milionů. Tady je třeba postavit se realitě, protože dvojka takový držák jistě nebude. Ti nejnadšenější fandové se do kin už nahrnuli a navzdory tomu, že má film pozitivní ohlasy (Rotten Tomatoes hlásí 81 % pozitivních recenzí), nelze předpokládat, že konečné tržby se podaří více než ztrojnásobit. Útok na půl miliardy jen z Ameriky tedy nečekejme, hranice 400 milionů ale určitě v nebezpečí je.
Radost Disneymu dělá i zbytek světa. Ten sice Strážci nezvládli zdecimovat tak vydatně jako konkurenční řidiči od Universalu, ty si ale Star-Lord a spol. podá na domácím trhu. A ve zbytku světa taky rozhodně netře bídu s nouzí, celkové tržby jsou po prvním víkendu na krásných 427 milionech. Cesta za miliardou je tedy po startu jasně vydlážděná, Strážci jsou už skoro na půlce a lze jen stěží předpokládat, že budou klesat tak rychle, aby už-ne-zas-tak-magickou hranici jedné miliardy dolarů celosvětově pokořili.

Disney si tak skutečně může mnout ruce. V letošním plánu mohou odškrtnout druhou megaúspěšnou položku a jen čekat, jak jim dopadne třetí žolík. Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta si na tu miliardu brousí zuby také, ale dost možná k ní nepropluje tak snadno jako jeho dva letošní disneyovští předchůdci. Před studiem ale i tak nezbývá než smeknout. Fantastické plánování, dokonale podchycený marketing, neskutečné produkční hodnoty, které dokážou vtisknout svým projektům… Jistě, můžeme nadávat na nulovou originalitu a naprosté minimalizování jakéhokoliv rizika. Ale pak se stačí podívat na tržby a je jasno – lidé chtějí jistoty. A jsou ochotni za ně platit. Jakkoliv tedy mnoha lidem nemusí být disneyovský úspěch po chuti, po stránce přesného marketingu a jeho zacílení je bezpochyby zasloužený.

3 komentářů:

  1. ešte nezabúdajte na novembrového thora ten podľa mňa tiež bude chcieť atakovať hranicu miliardy určite budú ľudí lákať na súboj thora a hulka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to miliardový film není, i když je fakt že Thor vs Hulk je megatahák, ale takový nárůst že na miliardu si netipuju. ALe rád se spletu:-)

      Vymazat
    2. Taky moc nevěřím tomu, že by třetí Thor zaútočil na miliardu, ale... ten "Hulk" faktor, účast Doctora Strange, trailer lákající na trochu jiný typ dobrodružství jsou silné proměnné. Tržby v rozmezí 800-900 milionů jsou podle mě jisté, ale pokud se film povede, možné je asi všechno.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.