pondělí 17. dubna 2017

Série Rychle a zběsile: Od nejhoršího k nejlepšímu

Hodnotíme všechny filmy ze série, která začínala kopírováním Bodu zlomu a skončila jako něco mezi Avengers a Jamesem Bondem.


Rychle a zběsile 2 (2003)


Paul Walker se musel obejít bez Vina Diesela a režisér John Singleton z toho nedokázal vymáčknout víc než průměrný akčňák se solidním akčním závěrem. Tyrese Gibson Diesela nedokázal nahradit a chvíli to vypadalo, že další díl už nemá šanci. Dnes dvojka funguje jako solidní mezihra a představovačka postav, které se později staly součástí ,,rychlého a zběsilého" universa - kromě Gibsona jako Romana se tu objevil i Ludacris jako Tej.



Rychle a zběsile 3: Tokijská jízda (2006)


Jediný film v sérii, který na svých bedrech neodtáhl ani Paul Walker, ani Vin Diesel. Stejně jako dvojka spíš průměrná záležitost, ale pro celou sérii nesmírně důležitá. Za prvé - je to film, který k Rychle a zběsile přivedl režiséra Justina Lina. Ten nastavil současný styl a odrežíroval celkem čtyři díly (včetně Tokijské jízdy). Navíc se tu v cameu objevil Vin Diesel a tím prolomil svůj původní nezájem točit sérii dál. A konečně - byl tu představen Han. V té době asi nikdo moc netušil, že ho uvidíme znovu a že nakonec bude v chronologii třetí díl zasazen mezi šestý a sedmý díl.



Rychlí a zběsilí  (2009)


Rychle a zběsile se vrátilo na správnou trať. Paul Walker i Vin Diesel pochopili, že jejich kariéra se nejspíš nebude bez těchto filmů vyvíjet lépe a že právě tohle je série, které by se měli držet. Čtyřka se ještě částečně držela závodního schématu, ale jinak už tu byly zárodky věcí příštích. Zapomenout nesmíme na skvělý slogan, který se v trailerech objevil - New Model, Original Parts. Protože právě v tomto je čtyřka nenahraditelná - přivedla zpátky na scénu oba herce.



Rychle a zběsile 6 (2013)


Dostáváme se do zóny, kde už jsou si všechny díly víceméně podobné. Šestka nabídla velkou akční scénu s tankem, objevil se tu Luke Evans jako docela podařený záporák Owen Shaw, ale film jako takový má hodně chabý scénář. Gina Carano nebyla využita. Zápletka s Letty, která se vrací do hry (protože bylo potřeba vrátit Michelle Rodriguez), jako by vypadla ze soap opery.  Všechno mezi akčními scénami byla nepříliš dobrá a občas nechtěně směšná vata. A finále na ranveji i skok Vina Diesela pro Michelle Rodriguez jsou dodnes řazeny mezi nejvíc over the top momenty série. Zbytečně moc CGI a ve snaze udělat všechno rychlé to Justin Lin přehnal i se střihem a zběsilou kamerou.



Rychle a zběsile 7 (2015)


Zdařilý díl, který ale podle mě stejně jako šestka trpí množstvím vaty mezi velkými akčními scénami.  Díky tomu jeho tempo kolísá a subjektivně působí, že má přepálenou stopáž. Pokusy o humor jsou chabé, trestuhodně nevyužitý je pro změnu Tony Jaa. Ale jsou tu plusy. Na scénu přichází Jason Statham a Kurt Russel. Je tu jedna z nejlepších a nejvýraznějších akčních sekvencí celé série, kdy se Vin Diesel proletí v autě mezi mrakodrapy a přestože je to naprosto přestřelené, funguje to a považuji to za jeden z ikonických okamžiků série. A hlavně - tvůrcům se podařilo nečekaně vkusně vypořádat se se smrtí Paula Walkera. Kdo nezamáčkl slzu na konci, ten nemá srdce.



Rychle a zběsile (2003)

Nepříliš rafinovaná vykrádačka Bodu zlomu. Ale tím, že ho vykrádá tak důkladně vlastně nedokáže nic zkazit. A protože Bod zlomu je dobrý, je dobrý i tento film (ačkoli Bod zlomu je samozřejmě pořád lepší). Skvělá chemie mezi oběma hlavními herci, má to atmosféru, má to osudovost, má to respekt. Je tam spousta muscle cars a ze všech dílů je tady nejlepší scénář a nejsilnější příběh. Klasika.



Rychle a zběsile 8 (2017)

Je možné, že teď frčíme na vlnách mocného hypu, ale jak už jsem psal, kromě prvního dílu mě Rychle a zběsile nikdy úplně nedostalo, přestože mám Walkera i Diesela rád. Přepálené scény nejsou to, co bych hledal, obzvlášť pak ne ve filmech, ve kterých jinak není ani stopa po nadsázce. V osmičce je ale všechno - přepálená akce, smysl pro humor, hlášky a dokonce i nejlépe postavený příběh od dob originálu. Ne všem osmička sedí, protože je v ní málo závodění a ponorka prostě není auto, ale šlape to a může za to F. Gary Gray.



Rychle a zběsile 5 (2011)

Ideální mix mezi zemitou a ,,realistickou" jedničkou a extrémně přepálenou šestkou, sedmičkou a osmičkou. Justin Lin oproti čtvrtému dílu přidal na rychlosti a zběsilosti, ale ještě se aspoň trošku držel na uzdě. Navíc přivedl na scénu Hobbse v podání Dwaynea Johnsona a bylo vymalováno. Chybí tu výraznější záporák, ale vše ostatní funguje jak má. Ikonický pád s autem do vody, při kterém se Diesel a Walker proletí vzduchem, skvělá honička ulicemi a po střechách Ria de Janeira a závěrečné blbnutí s trezorem na řetězu za auty dělají z pětky jasně zapamatovatelnou záležitost a nejlepší díl série.

5 komentářů:

  1. Paty dil rozhodne nejlepsi neni, nejspis jste filmy ani nevideli. Nejlepsi to opravdu kultovni je jednicka. Vse ostatni je uz jen nastavovana kase, byt super ale je to tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem nejen všechny ty filmy viděl, ale navíc jsem je viděl od prvního do posledního v kině. Pro každého je dobré něco jiného, s tím je potřeba se smířit. Jsem rád, že máte jedničku raději než všechny ostatní, pro mě je společně s 5 a 8 téměř na stejno. Rozhodně se shodneme víc, než kdybyste učůrával z šestky:-D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. prvni dil jasne nejlepsi a po tech letech ho mam jeste vic radeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Rychle a zběsile is a series of films that have been released since 2003. The first film, Rychle a zběsile 2, is a dark and thrilling film with good acting and a strong lead. The second film, Rychle a zběsile 8, is a realistic and well-produced film with a strong lead and CGI. The third film, Rychle a zběsile 9, is a realistic film with a strong lead and a strong lead. The fourth film, Rychle a zběsile Presents: Hobbs & Shaw, is a thrilling film with a strong lead and strong character. The fifth film, Rychle a zběsile 5, is a thrilling film with a strong lead and strong character. The Fast and the Furious is a classic film with a strong lead and strong character.
    personal injury lawyer virginia

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.