sobota 18. března 2017

Nový Matrix na obzoru! Bude to remake, reboot nebo spin-off?

Už pár dní běží na internetu zpráva o tom, že se vrátíme do světa Matrixu. Informace začínají být konečně konkrétnější, tak si v tom pojďme udělat pořádek.

Před pár dny přišel Hollywood Reporter se zprávou, že Warneři pracují na blíže nespecifikované formě pokračování Matrixu. Úkol dostal na starost scenárista Zak Penn.

Vzápětí vypukla panika z představy, že by snad někdo chtěl točit novou verzi Matrixu, který patří mezi nejkultovnější filmy vůbec a jeho vliv na současnou kinematografii byl zcela zásadní.

Když panika utichla, začalo se spekulovat o tom, jak by projekt reálně mohl vypadat. A nejpravděpodobnější se jeví nějaká forma práce s fenoménem Matrix ve stylu Star Wars. V době sdílených filmových světů je Matrix se svojí ,,mytologií" ideálním místem na rozehrání celé řady dalších příběhů, v nichž by se možná mohla mihnout i některá ze známých postav tak, jako tomu bylo v Rogue One.

Scenárista Eric Heisserer, nominovaný na Oscara za Příchozí, sice nezmínil ve svých tweetech přímo Matrix, ale vzhledem k tomu, že je zveřejnil právě v tyto dny, je spojitost zjevná.

,,Vím, že lidé používají slova jako remake a reboot ve spojitosti s některými kultovními filmy, ale nebral bych to tak vážně."

V dalších tweetech pak dodal, že z toho, co ví, se momentálně studia snaží kopírovat úspěchy Rogue One a hledají způsoby, jak mít podobné filmy. A v zápětí se objevily i první zprávy o tom, že film. na kterém Zak Penn dělá, by mohl být příběhem mladého Morfea tak, jako u Disneyho a LucasFilmu chystají příběh mladého Hana Sola.

Pravdou je, že Morfeus je dostatečně silná postava, která toho v minulosti zjevně hodně zažila a bylo by tedy o čem vyprávět. Ale je Matrix stejně silná značka jako Star Wars, které mají už čtyřicetiletou historii napříč všemi druhy médií a několika generacemi fanoušků?  Matrix má za sebou jeden famózní film, solidní pokračování a komerčně méně úspěšný třetí díl plus komiksy a hry, zdaleka ne ale v takovém množství. Stačí něco takového na to, aby na tom bylo možno stavět? Warneři si nejspíš myslí, že ano a nelze se jim divit. Pokušení nastartovat nový svět je logicky příliš velké, než aby to aspoň s jedním filmem na trhu nezkusili.

To nejdůležitější nakonec. Ke všemu se vyjádřil sám Zak Penn a jasně řekl, že podle něj by nikdo neměl rebootovat Matrix. Ale současně dodal, že by rád viděl další příběhy z tohoto světa tak, jako tomu bylo například v případě Animatrixu.

Z toho je zjevné, že Neo bude podle všeho ponechán na odpočinku, nikoliv však Matrix jako svět a některé jeho jiné (nové nebo nám již známé postavy).  Sázka na Morfea by tak mohla v tomto případě vyjít a mluví se o tom, že by ho mohl hrát Michael B. Jordan. Otázkou ovšem je, zda se studiu vyplatí i sázka na Zaka Penna. Jeho scenáristická filmografie totiž obsahuje komerčně i umělecky rozporné tituly jako X-men: Poslední vzdor nebo Elektra. Na druhou stranu se podílel jako autor story linek na X-men 2 a Avengers a napsal scénář Ready Player One pro Stevena Spielberga.

Navíc se objevila zpráva, že Warneři k Matrixu založili writers room a hledají tedy i další příběhy podobně jako třeba Paramount s Transfromers. Mladý Morfeus se tak teoreticky ani nemusí objevit jako první. Je ale dost pravděpodobné, že v poměrně blízké době nás nějaký potomek Matrix čeká.

Chtěli byste vidět další filmy ze světa Matrixu? Je to podle vás dobrý nápad? Přidejte svůj komentář.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.