úterý 22. září 2015

Téma: Jaká je budoucnost Transformers?

Čtvrtí Transformers byli celosvětově nejúspěšnějším filmem roku 2014 a tak není divu, že Michael Bay se k nim znovu vrátí. Můžeme to vnímat jako mrhání jeho silami na něco, co už dokázal že zvládne a navíc - jeho přítomnost této sérii už nejspíš dávno nepomáhá, je to ale jeho dítě a je pouze na něm, kdy ho předá někomu dalšímu. A že to dřív nebo později přijde není pochyb, Transformeři jsou příliš silná značka na to, aby se jich studio vzdalo. Ale co přesně nás v dalších letech čeká?

To, že Michael Bay bude pátý díl režírovat se bere za jistou věc, faktem ale je, že Bay na svém twitteru oznámil, že ještě nepodepsal a že zatím jen diskutuje se Stevenem Spielbergem o námětu.

Související: Téma: Pět věcí, kterými Michael Bay naštval diváky

Druhým a zajímavějším faktem ovšem je, že posledních 14 dní pracoval na námětech writers room pod vedením Akivy Goldsmana. Writers roomy jsou sezení scenáristů, kteří společně nahazují témata, dějové linky a následně je pak někteří z nich rozepisují do námětů a scénářů. V Transformers 5 writers roomu byli scenáristé Christina Hodson, Lindsey Beer, Andrew Barrer, Gabriel Ferrari, Robert Kirkman (Walking Dead), Art Marcum (Iron Man, Punisher: War Zone), Matt Holloway (spolupracuje úzce s Marcumem viz. rovněž Iron Man, Punisher: War Zone a další), Zak Penn (mimo jiné autor dějových linek pro Avengers, X-men 2, scénář Ready Player One), Jeff Pinkner (spolupráce na Alias, LOST, Fringe, scénář The Amazing Spider-man 2 a Temná věž), Steven DeKnight (Daredevil, Spartacus) a Geneva Robertson-Dworet.  To je velmi silná sestava v podstatě nováčků a ostřílených harcovníků, kteří na svém kontě mají celou řadu úspěchů i průserů - každopádně ale velkých zkušeností.

Jejich úkolem nebylo pouze vymyslet možné dějové linky pro páté Transformery, ale připravit Transformery na filmovou expanzi. Všichni chtějí mít svoji verzi MCU a tak nás v pátém dílu čeká pravděpodobně hned několik záminek pro spin-offy, prequely a sequely. Celkem vyplodil writers room pět možných námětů, které dostali Hasbro, Paramout, Spielberg, Bay a producenti di Bonaventura a Vahradian.

Hvězdně placená práce

Pět námětů je nečekaně hodně vzhledem k tomu, že od druhého dílu se v podstatě jen recykluje, Paramount si ale zjevně uvědomuje, že Transformers je jeho nejsilnější, doslova miliardová značka jakou jsou třeba Avengers, Jurský svět a Rychle a zběsile. A hodlá do ní investovat, což ukázal už jen sezváním tak silného scenáristického týmu, který také náležitě zaplatil. Každý si v něm přišel na sedmicifernou odměnu - minimálně tedy milion pro každého a 12 milionů celkem. Při plánovaných tržbách je to ale samozřejmě jen kapka v moři.

Obsah dějových linek zatím nevíme, je ale jisté, že nás čeká animovaný Transformers prequel, který se bude odehrávat na Cybertronu. Jeho scenáristy jsou dva členové hvězdného writers roomu Andrew Barrer a Gabriel Ferrari (který také přepisoval Ant-Mana).

Vypadá to tedy, že Transformeři s námi budou ještě dlouho, otázkou je, jestli se jim alespoň ještě jednou podaří vybalancovat dobrý příběh se skvělou akcí tak, jak tomu bylo v prvním dílu. Ve snaze implantovat do pátého dílu semínka pro další větší úrodu by se totiž snadno mohlo stát, že místo kvalitní výsadby dostaneme jen další zaplevelený kus.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.