úterý 17. ledna 2017

TOP 5: Nejlepší blockbustery roku 2016

Velké filmy už nezaplňují jen letní sezónu, ale jsou rozprostřeny do celého kalendářního roku. Tento trend posledních let nám brzy připomenou filmy Logan, Kong: Ostrov lebek nebo Kráska a zvíře, které mají premiéru už během března. Loni tomu nebylo jinak. A zatímco léto bylo plné zklamání (v TOP 5 mám z premiér v rozmezí května a srpna jen dva zástupce), zbytek roku přinášel pestré a zajímavé velkofilmy, které byla často vyložená radost sledovat.

Rogue One: Star Wars Story (r. Gareth Edwards)


Konečně Star Wars, které se nostalgicky neohlíží zpátky, ale přináší moderní multižánrovou podívanou plnou nápadů a fungujících trendů. Letošní blockbusterová nabídka byla pozoruhodně chudá, takže Gareth Edwards to neměl až tak těžké, ovšem jeho špinavější verze Předaleké Galaxie se může směle měřit s nejlepšími velkofilmy posledních let. Z letošních asi jako jediná. Recenze

Star Trek: Do neznáma (r. Justin Lin)


Jasně, Linova akční epizoda seriálu nemá velkorysost Abramsových startrekovských restartů. Zato ale výborně pracuje s chemií stále navýsost sympatické posádky, naprosto vládne v nápaditých akčních scénách a občas se vytasí s pozoruhodným nápadem, který diváka zvládne překvapit. Mezi letošní sérií zklamání a vyložených průšvihů byl Star Trek svěžím vánkem zábavné únikové limonády, u které bych si okamžitě vyžádal další pokračování.

Doctor Strange (r. Scott Derrickson)


Origin Doctora Strange trpí spoustou klasicky marvelovských nedostatků. Je uspěchaný, v mnoha scénách nejde dostatečně na dřeň a ani obsazení Madse Mikkelsena nedokázalo zabránit vytvoření dalšího generického a zapomenutelného záporáka. Díky zábavnému hrdinovi a jeho famózním hrátkám s časem a ohýbáním prostoru jde ale suverénně o nejlepší marvelovku od Strážců Galaxie. Je totiž nápaditá, zábavná a skvěle obsazená, navíc má možná nejzajímavější akční sekvence v celém marvelovském vesmíru. Takhle si představuji perfektně odvedenou sázku na jistotu. Recenze

Kniha džunglí (r. Jon Favreau)


Kniha džunglí možná je taky sázkou na jistotu, stejně jako byla Popelka Kennetha Branagha. Favreau prostě vzal původní disneyovský animák a po stylové a především technologické stránce jej aktualizoval pro současného diváka. Pořád se ale jedná o výborně odvedený rodinný film, který je skvěle odvyprávěný a především představuje vizuální pastvu pro oči. Takhle se pracuje s exotickým prostředím (zdravíme Tarzana), takhle se divák vtahuje do děje prostřednictvím obrazu, takhle se účelně využívá 3D. Kniha džunglí je vizuálně nejvytříbenější hollywoodská práce dost možná od Avatara, kdyby byla odvážnější i po dějové stránce, byla by dokonalá.

Související: 5 disneyovek, které se dočkají hrané verze

X-men: Apokalypsa (r. Bryan Singer)


Jelikož Deadpoola při jeho nižším rozpočtu a celkové pudovosti neberu tak docela jako blockbuster, šoupnu sem jeho umírněnější x-menovské kolegy. Ti z mnoha stran schytali kritiku, prý že Singer vykrádá sám sebe v rozplizlém digibordelu. Já asi viděl jiný film, Apokalypsu jsem si užil jako logické a nevyhnutelné završení nové X-men trilogie, které možná variuje motivy z předchozích filmů a předkládá je trochu rozmělněné, ale ruku na srdce – to lze říct o kterémkoliv filmu ze série od legendární dvojky. Zatímco mnohé jiné komiksovky zklamaly, X-meni pro mě zůstali stálicí, která si drží velmi slušný kvalitativní standard. Recenze

Které blockbustery loni nejvíc bavily Vás?

4 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý to vidí jinak i uvnitř redakce. Já bych tam určitě nedal ani X-meny, ani Rogue One a možná ani Star Trek. Vlastně bych stěží tu TOP 5 vyskládal, byla to mizerná sezóna.

      Vymazat
    2. Přesně tak, diskotovat co bylo a nebylo by se dalo hodně, ale i dle mého názoru byla sezona 2016 velmi slabá vzhledem k tomu co nám nabízela.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.