čtvrtek 23. října 2014

TÉMA: Seriály, které se dožily 200 epizod


Kdo se dožil úctyhodných rekordů?

Asi znáte tu situaci, kdy v USA odpremiéruje nový seriál a vám se okamžitě zalíbí. Sledujete každou epizodu, výborně se bavíte a pak... seriál je zrušen pro malou sledovanost. Tak přesně tohle není případ seriálů, které se objeví v tomto článku. Následující projekty měly to štěstí, že se dožily úctyhodných 200 epizod. Dnes vám nabízím přehled těch, kteří přes tento milník prošli nebo se k němu v letošní sezóně dostanou. A také se podíváme na to, jak své dvousté epizody vybrané seriály oslavily.

Poznámka: Z článku jsou vyloučeny projekty příliš staré ze šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let (pokud nejsou příliš významné). Stejně tak nebudou zmiňovány ani telenovely, které dosahují tisíce epizod, neamerické seriály a různé talk show a variety show.

Sběratelé kostí (2005 - ????)

Počet odvysílaných epizod: 194

Jaká bude 200. epizoda? Sběratelé kostí patří mezi největší hity televize FOX. V letošním roce se vysílá již desátá řada, v níž dojde na dvou stou epizodu. Ta by se měla vysílat 11. prosince a ponese název The 200th in the 10th. Půjde o speciální epizodu, jejíž děj se odehraje v padesátých letech. Díl se ponese v duchu filmů Alfreda Hitchcocka.

Lovci duchů (2005 - ????)  

Počet odvysílaných epizod: 198

Jaká bude 200. epizoda? Jubilejní 200. epizody dlouhotrvajícího hororového seriálu se dočkáme už za pár týdnů. I zde se tvůrci rozhodli udělat pro fanoušky něco speciálního, a tak se vůbec poprvé v historii seriálu dočkáme Supernatural muzikálu. Hlavní scenárista Jeremy Carver prohlásil, že během epizody nazvané Fan Fiction proběhne hned několik hudebních čísel - covery slavných hitů i vlastní písničky. Přesto epizoda nebude čistě muzikálová. Má se jednat o další z řady meta epizod, které jsou známé tím, že překračují hranice. Například ve French Mistake byli Sam s Deanem posláni do reality, ve které jsou herci a pouze natáčí seriál. V dalším díle příhodně nazvaném Changing Channels se zase bratři objevují v různých televizních žánrech a pořadech. Fan Fiction má být doposud nejlepší epizodou v tomto směru. Zároveň se má jednat o jakýsi milostný dopis pro všechny fanoušky seriálu.

Čestné zmínky

Zde jen v rychlosti uvedu několik seriálů, které se dokázaly přes milník 200 epizod přehoupnout. Je mezi nimi veterán Jack Bauer a jeho 24 hodin (204 epizod). Ten se tam ovšem dostal jen díky televiznímu filmu a limitované deváté řadě. Vzhledem k formátu seriálu se 200. epizoda neslavila. Dvě stě epizod pokořily i pokračující Myšlenky zločince (214 epizod). V jubilejní epizodě se do seriálu jako host vrátila bývalá postava Emily Prentiss. Rovných 200 dílů se dočkal také sitcom Zlatá sedmdesátá. Jubilejní díl sloužil zároveň jako finále celé show. O jednu epizodu více měla americká verze britcomu Kancl (201 epizod). Ve finále se objevila i největší hvězda seriálu Steve Carell, který z projektu už předtím odešel.

Akta X (1993 - 2002) 

Počet odvysílaných epizod: 202

Jaká byla 200. epizoda? Jelikož tento díl byl součástí závěrečné řady a rovněž se stal epizodou předposlední před dvoudílným finále, nesl se ve znamení několika konců. Byla to poslední epizoda napsaná i zrežírovaná Vincem Gilliganem, tvůrcem Breaking Bad. Zároveň se epizoda Sunshine Days stala posledním dílem systému případ týdne. Díl neměl s mytologií seriálu vůbec nic společného. A neobjevil se v něm ani David Duchovny, protože ten si zahrál až právě ve finálním dvojdíle.

Walker, Texas Ranger (1993 - 2001)

Počet odvysílaných epizod: 201

Jaká byla 200. epizoda? I neohrožený hrdina a bojovník za spravedlnost Chuck Norris musel dát svému seriálu vale. A stalo se to hned během finále nazvaného The Final Showdown. V něm se skupina vězňů dostala z vězení a rozhodla se pomstít texaským rangerům za jejich dopadení.

Čestné zmínky

Celkem 204 epizod se dočkal dnes již kultovní sitcom Kutil Tim. Zde však jubilejní díl s humorem zkombinoval i smutek, když v něm umřela Alova matka. I Chirurgové (225 epizod) se dočkali své slavnostní epizody. Nic zvláštního ale nepřichystali. Přes dvě stě dílů se dostal i sitcom Raymonda má každý rád (210 epizod).Stejně tak i sitcom Na zdraví! se 275 epizodami.

Jak jsem poznal vaši matku (2005 - 2014)

Počet odvysílaných epizod: 208

Jaká byla 200. epizoda? Název How Your Mother Met Me neboli Jak vaše matka potkala mě prozrazuje hodně. Tvůrci nám dopřáli matčinu verzi příběhu jak ona potkala Teda.



Kobra 11 (1996 - ????)

Počet odvysílaných epizod: 267

Jaká byla 200. epizoda? Legendární německý akční seriál běží už neuvěřitelných 18 let a za tu dobu se po boku neohroženého Semira vystřídalo spoustu parťáků. Epizoda s pořadovým číslem 200 a názvem The Lost Son sice nebyla zase až tak speciální, ale vedle Semira v ní byl jeden z nejoblíbenějších parťáků Ben v podání Toma Becka.

Hvězdná brána (1997 - 2007)

Počet odvysílaných epizod: 214

Jaká byla 200. epizoda? Ani v Hvězdné bráně se nebránili humoru. A protože se jednalo o řadu poslední, tvůrci se nedrželi zpátky a s radostí si utahovali ze všech a všeho. Epizoda příhodně pojmenovaná 200 tak i díky nesčetným parodiím filmů, seriálů a sama sebe patří k tomu nejlepšímu z Hvězdné brány. A i když seriál v té době už ztrácel dech, tento díl i díky přítomnosti Richarda Deana Andersona oživil zašlou slávu starých řad.



Smallville (2001 - 2011)

Počet odvysílaných epizod: 217

Jaká byla 200. epizoda? V různých záznamech je sice za epizodu s pořadovým číslem označován díl Isis, ale tvůrci nepočítali s tím, že dvojdíl Absolute Justice stanice The CW odvysílá jako jednu epizodu. Proto je skutečným dvoustým dílem Homecoming. Tento díl je pojat slavnostně a za pomoci Brainiaca z budoucnosti Clark znovu prožívá svou minulost a zároveň vidí budoucnost.

Čestné zmínky

Griffinovi jsou v tuto chvíli nejsledovanějším animovaným seriálem FOXu, takže se určitě dočkáme ještě dalších řad. Prozatím jich je 13 s 234 epizodami. Celkem 222 dílů se dožil sitcom Roseanne. O pět dílů více, tedy 227, mají seriály Melrose Place a JAG. JAG ve své dvousté epizodě divákům ukázal alternativní realitu, ve které všechny postavy vedly odlišné životy. Dva ze tří seriálů s názvem CSI se dokázaly dostat přes 200 epizod. Tím již ukončeným je CSI: Miami (232 epizod). Neuvěřitelných 242 epizod Pobřežní hlídka zachraňovala tonoucí. V Dallasu se zase intrikovalo a naftařilo 357 dílů. 

Přátelé (1994 - 2004)

Počet odvysílaných epizod: 236

Jaká byla 200. epizoda? Kultovní sitcom Přátelé neudělal pro své diváky nic zvláštního. Snad jen to, že se jednalo o epizodu s nejdelší stopáží (cca 32 minut).



Námořní vyšetřovací služba (2003 - ????)

Počet odvysílaných epizod: 263

Jaká byla 200. epizoda? Tvůrci NCIS se rozhodli jubilejní díl postavit na hlavním hrdinovi Gibbsovi. V Life Before His Eyes se připlete k přepadení bistra a je na něj vystřeleno. Těsně předtím, než k němu kulka doletí, Gibbsovi před očima problesknou všechny důležité volby jeho života.

South Park (1997 - ????)

Počet odvysílaných epizod: 251

Jaká byla 200. epizoda? Zde se tvůrci nekorektního animovaného seriálu rozhodli zkombinovat co nejvíce zápletek z celého seriálu a celebritních cameí, kolik jen mohli. Proto nestačila pouze epizoda 200, ale musel být vytvořen i sequel 201.

M*A*S*H (1972 - 1983)

Počet odvysílaných epizod: 256

Jaká byla 200. epizoda? M*A*S*H byl dokonalý především díky svému umu zkombinovat třeskutý humor se závažnými tématy. Podobně na tom byl i dvoustý díl Letters, v němž celý tábor odepisoval na dopisy od žáků čtvrté třídy z Hawkeyho rodného městečka.

Beverly Hills, 90210 (1990 - 2000)

Počet odvysílaných epizod: 293

Jaká byla 200. epizoda? Jubilejní díl Spring Breakdown byl součástí sedmé řady. Jako speciální hosté se v něm objevilo osazenstvo kapely Barenaked Ladies, která nahrála titulní píseň k Teorii velkého třesku.

Čestné zmínky

O jednom CSI už tu zmínka byla. Teď je na řadě stále běžící originální seriál CSI. Ten už je ve své 15. řadě se 321 epizodami. Přes 300 epizod a patnáct řad přešla i Pohotovost. Stále běžícím rekordmanem dozajista je kriminální Zákon a pořádek: SVU. Tento seriál se dočkal již šestnácté řady a na kontě má 348 epizod.  
 

Simpsonovi (1989 - ????)

Počet odvysílaných epizod: 556

Jaká byla 200. epizoda? Fenomenální žlutá rodinka se může pochlubit už pěti jubilejními díly, protože jich na svém kontě má daleko přes 500 a dokonce i celovečerní film. Pokud se vrátíme do dvousté epizody, musíme zpět do roku 1998, konkrétně do deváté řadě. Epizoda Trash of the Titans pojednávala o tom, jak se Homer stal šéfem komunálních služeb.

Nejdelší US seriály současnosti

Pokud by vás přece jen zajímalo, kdo zatím v Americe drží rekord pro nejdelší, stále vysílaný seriál, musíme se ponořit do světa telenovel. Telenovela Tak jde čas má na kontě už neuvěřitelných 12 362 epizod, které se vysílají už od roku 1965. Přesto je tu jeden seriál s ještě větším počtem odvysílaných dílů. A tím je General Hospital s celkovým počtem 13 083 epizod. Tato telenovela se vysílá od roku 1963.

Sledovali jste některý z těchto dlouhodobě běžících seriálů? Na které dvousté epizody si vzpomínáte?

8 komentářů:

  1. Super shrnutí !!! Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Dallas! Kdopak by neznal legendárního zloducha J.R. Ewinga:-) Celkem 357 dílů (září 1978 až květen 1991), 2 TV filmy a 3 řady znovuobnovení.

    OdpovědětVymazat
  3. Nebo taky ještě Dava a půl chlapa, to už taky má přes 200 dílů. Nebo Na zdraví nebo Frasier... Toho by se asi našlo. Určitě i Strážci vesmíru co běželi když jsem byl malý a snad ještě nějak běží a spousta animáků má taky už trilion dílů.

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě stojí za zmínku ještě Dynastie ( 217 dílu ) 1981–1989

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dynastie má 218 dílů + dva závěrečné celovečerní filmy.

      Vymazat
  5. Kobra 11 je ryze americký seriál, áno? :D Ale jinak super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jo, chybička se vloudila :-) Pardon.

      Jan Liška

      Vymazat
  6. Mohla bych poprosit Gorillu třeba i o interní informaci ohledně sitcomu Raymonda má každý rád? Tento sitcom považuju za jeden z nejlepších, čekám pořád, že ho některé televize bude dávat třeba Smíchov, ale pořád nic. Chybí mi několik dílů a asi dvě celé řady. Je to pro mě naprostá bomba.
    Jinak sledovala jsem - Mash, Beverly Hills, Akta X, Chirurgové, Merlose Place. Jednu dobu, co to dávala Nova i Tak jde čas, ale jaksi obecně jsem na dlouhodobé seriály trošku alergická. Vadí mi, že nevím, jak to s těmi postavami dopadne. Ale zas chápu, že vymýšlet furt nové seriály, nové zápletky, nová prostředí je únavné a nic není nevyčerpatelné, takže je jednodušší stavět už na postavách, kteří své diváky již mají.
    U nás asi jede na americký Tak jde čas - Ulice. Ale na 200. epizodu jeli určitě Rodinná pouta + VKV, Ordinace v růžové zahradě, možná už i Cesty domů.

    Katynka

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.