neděle 22. ledna 2017

TOP 12: M. Night Shyamalan a jeho filmy od nejhoršího k nejlepšímu

Byl považován za nástupce Alfreda Hitchcocka a zázračného režiséra, byl ale také proklínán. Málokdo z režisérů si zažil v Hollywoodu takovou horskou dráhu jako M. Night Shyamalan.

A podobně vypadá i jeho filmografie. Od mimořádných filmů, které vstoupily do dějin kinematografie přes pozoruhodné pokusy až po filmy, které stěží dokoukáte. Celkem jich je dvanáct, pokud počítáme režijní počiny do roku 2017 (a tudíž se vyhneme například snímku Devil, ke kterému jen vymyslel příběh). Který z nich je nejlepší a který nejhorší? O tom se vždycky vedly a budou vést hádky. Viděli jsme je všechny, protože M. Nigh Shyamalan nás fascinuje, takže tady je náš názor.

12. Poslední vládce větru (2010)


Shyamalanův nejhorší film, na jehož umístění se asi shodne většina jeho (bývalých) fanoušků - byť se najdou tak, jako u každého jeho filmu, výjimky. Poslední vládce větru mohl být velkým nastartováním série, místo toho zarazil jeden obří hřebík do rakve s Shyamalanovým tvůrčím géniem. Opitý vlastní dokonalostí a neomylností stvořil film, kde je špatně snad všechno od castingu přes scénář až po choreografie soubojů. Přesto je tu jedno plus - dokážu si představit, že dětem by se tenhle film mohl líbit, svoje děti tomu pokusu ale nikdy nepodrobím, takže to asi navždy bude jen hypotéza.

11. Stalo se / The Happening (2008)


Vyberte si libovolné poleno v lese a postavte ho před kameru. Můžete si být jistí, že dost možná podá lepší herecký výkon, než Mark Wahlberg coby učitel v tomto thrilleru. Ten sice s obočím dělal co mohl, aby vypadal, že přemýšlí, ale přesto se pohyboval jen na Schwarzenegger levelu. Omluvou mu budiž, že vzhledem k mizerným dialogům se netrápil sám. The Happening aneb česky Stalo se  chce být strašně mysteriózní, ale výsledkem je jen ukroucená hlava diváka. Často (ne)chtěně vtipné vyprávění o tom, jak to matka příroda lidstvu spočítala, si našlo pár fandů, ale všeobecně propadlo a nezachránilo to ani pár povedených úvodních scén, které znovu potvrdily, že Shyamalan umí, jen se bere moc vážně. A je tu možná největší Shyamalanův WTF moment: Mark Wahlberg rozmlouvající s rostlinou (umělohmotnou). Drogy jsou špatné, áno?!

10. Žena ve vodě / Lady in water (2006)

Film, který by možná pár rádobyintelektuálů dokonce posadilo na trůn mezi Shyamalanovými díly. Jinak ovšem nuda, byť skvěle obsazená. Možná Ženu ve vodě jednou nějaká generace docení, ale to si ještě počkáme. Prozatím konstatujme, že někde v pozadí byl film, který měl být poctou vyprávění příběhů, jenže výsledek tomu neodpovídá. Nemůžete vyprávět o síle příběhů, když nemáte dobrý příběh. To dá rozum. Shyamalan se tu opět bere až příliš vážně a zjevně mu chybí za kamerou oponent, který by mu řekl ,,Hele Michaele, je to strašná onanie, tudy ne."

9. Po zániku Země / After Earth (2013)

A teď to začne být zajímavé. Sci-fi After Earth s Willem Smithem a jeho synem, jinak též největším protekčním spratkem v Hollywoodu, dostal od spousty lidí pořádně naloženo. Jenže jakkoli je obzvlášť ve své druhé polovině slabý, přiznávám se, že ta první mě bavila. Nejde sice o světoborné nebo originální dílo, ale na rozdíl od takové Ženy ve vodě jsem se nenudil a dokonce pořád zvažuji, že tohle svým dětem pustím, protože jako rodinný film je to docela napínavé. Škoda jen, že se to opět snaží být ještě něčím víc.

8. Modlit se s hněvem / Praying with Anger (1992)


Shyamalanův debut potvrzuje režisérovu sebestřednost. Sám si napsal, sám si natočil a sám si v tomto příběhu Inda, který se vrací z USA do Indie, zahrál. Dobře je tu vidět, že Shyamalan umí pracovat s kamerou a vyprávěním pomocí obrazu, dialogy jsou tu ale mizerné tak jako v celé řadě jeho pozdějších filmů. Film, který nemusíte vidět, pokud se nechystáte napsat žebříček hodnotící všechny Shyamalanovy filmy. Obětovali jsme se za vás.

7. Vesnice (2004)

První Shyamalanův film, u kterého mě napadlo (stejně jako mnoho dalších diváků), že s tím chlapcem není všechno v pořádku a že možná není tak geniální, jak se zdálo. Vesnici se rozhodně nedá upřít silná atmosféra i výchozí zápletka, jenže celé se to ve snaze přijít s dalším šokujícím koncem rozpadne a zklamání z toho všeho je tak silné, že prostě nedokážu tenhle film jako celek považovat za vydařený. První Shyamalanovo zásadní klopýtnutí, které ho bohužel nevarovalo. Pozitivní je ale fakt, že tu dal jako jeden z prvních šanci dospělé Bryce Dallas Howard.

6. Úplně vzhůru / Wide Awake (1998)

Příběh chlapce, který se skrz smrt dědečka vypořádává s otázkami víry je prvním filmem v tomto žebříčku, který rozhodně patří do té lepší poloviny. A pokud jste ho neviděli, vlastně byste to měli napravit, protože tenhle film dokáže být vtipný i dojemný a Shyamalan v něm skvěle pracuje s dětskými herci. Za zmínku stojí i Rosie O´Donnell jako jeptiška a učitelka milující baseball. Ve své době film sice nesklidil nějaké velké ovace a na Rotten Tomatoes má dodnes 39%, divákům se ale vždy líbil víc než kritice. Příjemný snímek o dospívání, který vám určitě třeba o Vánocích zpříjemní sváteční pohodu.

5. The Visit (2015)

Film, kterým se pro mne Shyamalan vrátil. Vlastně úplně obyčejný béčkový film pracují s principem amatérského videa, jenže Shyamalan tu odvádí tak dobrou práci, že to celá posouvá o level výš. Napětí tepe pod povrchem po celou dobu a režisér (a opět také scenárista) ho přikrmuje bizarními výjevy a nápovědami, z nichž prostě nejde mít dobrý pocit.  The Visit rozhodně patří k nejlepším hororům roku 2015 a Shyamalan se díky němu mocně vrátil do hry, když tento film za 5 milionů dolarů utržil celosvětově 98. To je skoro dvacetinásobek.  Rozuzlení je sice vcelku očekávatelné, nicméně jako hororová záležitost to svoji funkci plní spolehlivě, takovouhle babičku ani dědečka fakt nechcete.

4. Rozpolcený / Split (2016)

Rozpolcený není žádný velký Shyamalanův návrat, ale krůček dál po The Visit určitě. Jde o řemeslně velmi dobře zvládnutý thriller/ horor, který těží ze silné výchozí zápletky. Muž trpící schizofrenní a skrývající 23 různých charakterů a to  vše v podání Jamese McAvoye a v kombinaci se Shyamalanovou precizní režií prostě budí spolehlivě děs a plní tak základní účel tohoto filmu. Konec sice už tak brilantní není (všimněte si, že tahle věta sedí na drtivou většinu Shyamalanových filmů), ale jinak tu sebevědomý Ind znovu potvrzuje, že i když jako scenárista není dokonalý, dokáže skvěle pracovat s budováním napětí. Trailer zde.

3. Znamení / Signs (2002)

Pro nezanedbatelnou část lidí film, kde Shyamalan v závěru klopýtl - a vlastně by se s tím dalo souhlasit. Ve srovnání s filmy, které přišly potom, ale naprosto vydařený snímek. Najdeme tu sice zárodky budoucích problematických prvků v Shyamalanově tvorbě (snaha o efektní výchozí nápad i křečovitá snaha vytvořit další šokující pointu), ale plusů je mnohem víc. Ústřední čtveřice ve složení Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin a Abigail Breslin podává ve Znameních skvělé výkony a napětí i tajemství si tu užijete vrchovatě. Není to ničím zásadní film, ale funguje i dnes víc než skvěle a sám Shyamalan bude mít v budoucnosti problém, aby natočil ještě něco aspoň tak dobrého, že by to Znamení sesadilo z bronzové pozice.

2. Vyvolený / Unbreakable (2000)

Nejsem do Shyamalana tak zažraný, abych dal Vyvoleného na první místo, ale neměl jsem k tomu daleko. Vyvolený je pro mne na umístění na první pozici možná až moc pomalý a do sebe zahleděný, na druhou stranu je ale tahle pomalost vyvážena neskutečně silnou atmosférou, hereckými výkony a fungující pointou (což u Shyamalana čekáme pokaždé, ale ve většině jeho filmů marně). Málokterý film mi zalezl pod kůži tak jako tento. Samuel L. Jackson v něm odvádí jeden ze svých vůbec nejlepších výkonů a výborně tu funguje i úsporný Bruce Willis. Těžko uchopitelné, vyžadující soustředění a naladění diváka, film mezi mysteriem, thrillerem, psychologickým dramatem a komiksovou záležitostí -  už jen tímhle šikovným balancováním mezi žánry jde o mimořádný film.

1. Šestý smysl / Sixth Sense (1999)

Překvapení se nekoná. ,,Vidím mrtvé lidi." Film, který Shyamalanovu kariéru nakopl naprosto neuvěřitelným způsobem a udělal z něj hvězdu Spielbergova formátu. Současně se ale stal jeho celoživotním prokletím, neboť stanovil laťku pro samotného tvůrce i diváky tak nesmyslně vysoko, že nevyhnutelně muselo přijít zklamání. S rozpočtem 40 milionů dolarů a Brucem Willisem, kterého obsadil proti jeho typu, se Shyamalanovi podařilo natočit mrazivý thriller, který si z kin odnesl 673 milionů - číslo mimořádné i na dnešní dobu, natož před téměř 20 lety. Dokonalá režie, precizní scénář, famózní Haley Joel Osment a šokující pointa musí na první shlédnutí dostat do kolen každého. Jen škoda, že Shyamalan i producenti se pak na tuhle zdánlivě zázračnou formuli upnuli v bláhové naději, že pokaždé, když ji použijí, z toho bude Zlaté vejce a ještě i nějaký ten Oscar. 

Jaké je vaše pořadí? Který z filmů M. Night Shyamalana máte nejraději? A který vás nejvíc zklamal? 

8 komentářů:

  1. Malej Smith je tak protivnej od pohledu, ze na ty filmy nejde vubec koukat.

    OdpovědětVymazat
  2. Dát Posledního vládce větru jako jeho nejhorší film může dát jenom naprostý idiot který se veze na vlně kolem tohoto filmu. A sračku z dvěma negrama co by chtěli všechny Oskary Po zániku Země dát na devítku jen tuplovaný. Po zániku Země nesahá Poslednímu vládci větru ani po kolena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, čekal jsem, kdy se ozve někdo, kdo má jasno úplně ve všem:-D

      Vymazat
    2. Si myslim ze After Earth malo byt na prvom mieste .... len preto aby to na*ebalo ludi ako si ty ...

      Vymazat
  3. kde je špatně snad všechno od castingu přes scénář až po choreografie soubojů tos někde opsal nebo je to s tvé hlavy?

    OdpovědětVymazat
  4. Cesta od geniálně vystavěného Vyvoleného k nechtěně směšnému Poslednímu vládci větru je u Shyamalana skutečně fascinující. Na Rozpolceného jsem nicméně zvědavý, řádně atmosférických thrillerů není nikdy dost a Shyamalan je kdysi opravdu uměl.

    OdpovědětVymazat
  5. S Šestým smyslem na prvním místě určitě souhlasím,ale na poslední bych dal Po zániku země,opravdu mě to hrozně zklamalo a nebavilo

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.