čtvrtek 3. listopadu 2016

Disney má už teď za sebou nejúspěšnější rok všech dob, v záloze čekají Moana a Rogue One

Bez debat nejúspěšnější studio současnosti zažívá další ze svých zlatých období, na které se jednou bude vzpomínat. Tady je seznam rekordů.

Doslova miliardy se sypou studiu Disney na účet a to navíc v rekordním tempu. Studio, pod které spadají kromě samotného Disney a Disney Animation i tři mimořádně silné značky LucasFilm, Marvel a Pixar drtí i letos konkurenci nevídaným způsobem.

Dva měsíce před koncem roku překonalo svůj rok starý rekord v celoročních tržbách, když k prvnímu listopadu nasbíralo 5,85 miliardy dolarů. Loni to za celý rok bylo na tehdejší dobu úžasných 5, 843. Letos to ovšem hravě může být rekordních šest miliard, protože do kin vtrhnou ještě Moana a především Rogue One.

Studio Disney letos překonal ale mnohem víc rekordů.

16. července se stalo studiem, které nejrychleji v historii USA pokořilo dvě miliardy.

6. července si celosvětově připsalo 3 miliardy - opět v rekordním čase.

A o čtyři dny později, 10. července, si připsalo nejrychleji dosažených 5 miliard.

O tom se konkurenci může jen zdát.

Na úspěchu studia se nejnověji podepsal Doctor Strange, který měl silný nástup v zahraničí (87,7 mil., aktuálně už 110,1) a premiéra v USA ho teprve čeká. Následovat bude koncem listopadu Moana/u nás jako Odvážná Vaiana a v polovině prosince Rogue One (pro slovenské kamarády Tulák jeden).

V celosvětových tržbách letos Disney drží první čtyři místa, v mezinárodních první tři a na americké půdě první dvě.  Tři filmy - Captain America: Občanská válka, Zootropolis a Hledá se Dory přitom pokořily jednu miliardu a Kniha džunglí 950 milionů. Navíc v roce 2016 ještě sbírala dolary Síla se probouzí, který ze svých 2 miliard utržila 736 milionů, což by samo o sobě filmu stačilo na úmístění v letošním TOP 10 nejúspěšnějších snímků.

Jako třešničku na dortu si pak u Disneyho mohou vytisknout hodnocení kritiků i laiků. Na RottenTomatoes má těchto pět filmů (z nichž každý reprezentuje jednu z klíčových značek studia) průměrné skóre 94% a vynikající čisté Áčko od návštěvníků kin v hodnocení CinemaScore.

Související: TOP 10: Nejúspěšnější animáky roku 2016

8 komentářů:

  1. No pekne, o tom sa mi môže len zdať :D

    OdpovědětVymazat
  2. No do konce roku je myslím si i ta 7. meta reálná.

    OdpovědětVymazat
  3. Grammar nazi: "tri filmy ... pritom pokorilY"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Bludišťáka za postřeh získává.... Ale díky, občas v té rychlosti člověk vidí, co si přeje a druhé oči se hodí.

      Vymazat
  4. Je zajímavé jak se ten trh mění. Ještě před několika lety byl Disney silně odpadní a vydával tituly jako Čivava z BH... Teď se dostala díky skoupením menších studií do TOPu, kterému se nemá jen tak někdo postavit. Možná Universal, ten to tuším vyhrál loni, ale stejně nemá tolik značek jako Myšáci. Tam to jsou Piráti, MCU, Star Wars, brzy se určitě dočkáme Indiho, Pixar animáky, vlastní animáky a hrané pohádky. V podstatě všechno co aktuálně letí. A stejně tak lítají i ty dolary. Já jim ten úspěch přeji, za to že mi na rok naplánují návštěvu kin, ze které chodím většinou spokojený!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mensich studii? Nemam teda moc pocit, ze LucasFilm, ci Marvel jsou nejaka mala studia :) No doboru tovarnu na penize si dokazal disney vybudovat .)

      Vymazat
    2. No, jsou to mensi studia. Jejich filmova produkce cita jeden dva filmy rocne. Ale jsou vysoce efektivni:-D

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.