úterý 22. listopadu 2016

Čeká nás nová Duna Franka Herberta!

Klasika žánru sci-fi a jedna z nejpropracovanějších knih vůbec se dočká své nové verze.

Duna je kniha, která patří k pilířům žánru sci-fi. A přiznávám se rovnou, je to jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Doma ji mám dokonce ve dvou původních českých vydáních, z nichž jedno je archivní se zákazem dotýkání a druhé pro používání a opakovanou četbu:-)

Košatý román odehrávající se v propracovaném pouštním světě filmaře láká zas a znovu. Jako první ho natočil David Lynch a i když v něm netrefil všechny struny a film si v kinech nevedl tak dobře, jak se čekalo, jeho Duna rozhodně stojí za vidění a nejen já ji považuji za zdařilou adaptaci.

Později pak svoji verzi Duny a Dětí Duny v podobě televizní minisérie natočilo SyFy. Ani v tomto případě nešlo o úplně špatný seriál, i když dnes už by asi neobstál.

A o Dunu se kdysi pokoušel i Alejandro Jodorowsky, nikdy se mu to ale nepodařilo a jeho marné snažení jsme mohli sledovat v dokumentu Jodorowsky´s Dune.

Teď se práv na Dunu chopila produkční společnost Legendary, která stojí za některými velkými hity v čele s Temným rytířem. Legendary koupilo práva na film i na seriál a tak se možná dočkáme podobného přístupu jako v případě Temné věže. Osobně bych raději vysokorozpočtový seriál, který by podle mne podobně jako Westworld nebo Hra o trůny dokázal pestrý a propracovaný svět lépe odprezentovat a zároveň posunout zpracování Duny dál, než se to podařilo Lynchovi, kterého bude těžké na ploše jednoho filmu překonat.

Duna má ohromný potenciál, sám Frank Herbert napsal dalších pět sequelů a další vyšly později od Briana Herberta, takže pokud by to Legendary vyšlo, máme o zábavu postaráno na dlouhé roky. A kdo Dunu četl, ten ví, že by to za to stálo.

3 komentářů:

  1. Zaplaťpámbů za Hru o trůny. Myslím, že její úspěch otevřel dveře právě podobným projektům, jako nové velkolepější pojetí Duny. A Duna má toho materiálu k natočení opravdu hodně, ty sequely i prequely (o služebnickém džihádu a tak) skýtají kvanta možností.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby měli dělat Dunu jako ságu, tak doufám, že pojedou chronologicky. Nechci pak neznalcům vysvětlovat, že nejde o pokračování (jako v případě Rogue One např.).

    OdpovědětVymazat
  3. Je takovej problem napsat cesky "pokracovani" ?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.