sobota 1. října 2016

TOP 5 nejlepších filmů Tima Burtona

Minimálně po stránce vizuální podoby svých filmů rozhodně jeden z nejvýraznějších režisérů nejen své generace Tim Burton patřil dlouho i k mým nejoblíbenějším tvůrcům. Řada neoriginálních (Frankenweenie), nepříliš výrazných (Big Eyes), či vyloženě špatných (Temné stíny) filmů tuto jeho pozici trochu narušila a v současnosti už není značka „made by Tim Burton“ zdaleka tak atraktivní, jako před deseti lety. Stále jsem si ale Tima netroufnul úplně odepsat. A rozhodl jsem si zavzpomínat na jeho nejpodařenější kousky.


Že se jich v jeho filmografii najde požehnaně, dokazuje například fakt, že do mé osobní TOP 5 se nedostal všeobecně adorovaný Ed Wood nebo ani jedna z jeho osobitých adaptací Batmana. Pro mnohé to jistě bude rouhání a v diskuzi se vyjádřete, co se Vám v topce nezdá a co byste do ní naopak přidali. Těchto pět Burtonových kousků mám každopádně nejraději.

5. Ospalá díra (Sleepy Hollow; 1999)


Esence burtonovského stylu z doby, kdy ještě nebyl terčem vykradačů a parodií, ale oslňoval diváky svou originalitou a bezbřehou nápaditostí. Ospalá díra nám nabízí Johnnyho Deppa, kterého ještě baví hraní, Burtona pevnou rukou malujícího neuvěřitelně stylové obrazy a především zábavně nadsazenou poctu brakovým hororovým filmům, kterou korunuje nezapomenutelný Bezhlavý jezdec Christophera Walkena. Film, který umí být strašidelný a zároveň zatraceně vtipný a po celou svou stopáž pak úžasně atmosférický.

4. Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street; 2007)


Poslední Burtonův film, který se nebojím označit za dobrý, dokonce výborný. Sweeney Todd je morbidní, nechutný, výrazně stylizovaný a plný potoků krve, zároveň však neztrácí poetickou a krásně romantickou jiskru, která jej žene až k nevyhnutelně tragickému finále. Možná se zde projevuje má slabost pro muzikály, ale démonický holič mě před těmi lety v kině vyloženě nadchnul. A přestože další zhlédnutí mu na kouzlu spíše ubírají, stále jde o audiovizuálně nesmírně silný zážitek, který stojí na precizní obrazové skladbě, skvělých hercích a neprvoplánově líbivých, ale velmi chytře napsaných písních.

3. Mrtvá nevěsta Tima Burtona (Corpse Bride; 2005)


Nesouhlasím s mnohými propagovaným tvrzením, že „nejlepší film Tima Burtona nenatočil Tim Burton“. Jakkoliv je The Nightmare Before Christmas výborný film, když měl Tim příležitost natočit si další loutkový muzikál, tuhle kultovní klasiku v mých očích ještě překonal. Mrtvá nevěsta je v každém svém ohledu okouzlující, svébytná, nevykrádá pouze svého staršího sourozence, ale tvoří si svůj vlastní odkaz díky propracovanější loutkové animaci, chytlavým postavám a nádherně využitým kontrastem mezi světy živých a mrtvých. Krásné a hravé, přesně v tom nejlepším burtonovském stylu, který už tehdy možná nebyl originální, ale při správném využití stále dokázal uhranout.

2. Střihoruký Edward (Edward Scissorhands; 1990)


Iniciační Burton. Tady se definitivně zrodila a etablovala většina trademarků, které si v průběhu devadesátých let režisér pečlivě piloval a hýčkal, na začátku nového tisíciletí si získaly obrovskou popularitu a označení „burtonovské“ a v posledních letech se jich už lidé začínají přejídat a hledat si svou dávku zábavné podivnosti jinde. To ovšem ani v nejmenším nemůže ublížit Edwardovi, který u po dvou a půl dekádách zůstává nádherně poetickým a jímavým příběhem o outsiderovi, který se vymyká svému okolí natolik, že lidé kolem něj jej nikdy nemohou přijmout. Autobiografický otisk samotného režiséra nezpochybnitelný, nastartování kariéry Johnnyho Deppa záslužné, krása Winonny Ryder nesmírná a konec dodnes bolestně dojemný. Nádhera.

1. Velká ryba (Big Fish; 2003)


Burtonův Forrest Gump. Fantaskní, lehce bizarní a neodolatelně kouzelný, přesně jak se na Tima sluší a patří. Řeči o tom, že Velká ryba je tak trochu „neburtonovská“, moc nechápu, vždyť zářivější a méně temná stylizace nedovede zakrýt typické režisérovy postavy, zápletky a magický realismus, kterým se dívá na okolní svět. Když se k tomu přidá krásná óda na vypravěčství, rozmanitost příběhů, kterými hlavní hrdina Edward Bloom přibarvuje svou minulost a neselhávající herecký ansámbl včele s nadšeně hrajícím Ewanem McGregorem, kterého doplňují v menších, ale nezapomenutelných rolích Steve Buscemi, Helena Bonham Carter nebo Danny DeVito, musím dojít k závěru, že Velkou rybu prostě nejde nemilovat. Moc rád si tuhle dávku fantazie dopřávám znovu a znovu a stále mě nepřestává fascinovat. Můj nejmilejší Timův film, k jehož kvalitám se režisér už asi nepřiblíží. Ale i kdyby ještě natočil něco jen z poloviny tak krásného, stálo by to za čekání a několik slabších kousků. Tak do toho Time, pořád ti fandím a věřím, že to v sobě ještě máš!

Jaké jsou Vaše nejoblíbenější filmy Tima Burtona?



7 komentářů:

  1. Copak Batman, ale věčná škoda, že nenatočil Supermana s Cagem :D

    Jinak nejlepší je samozřejmě Beetlejuice!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Superman by byl naprosto příšerná záležitost ... ještě že to nedopadlo

      Vymazat
  2. Tim patri k mym nej reziserum. Sledovat jeho filmy je pro me vzdy utekem z reality do pohadkovych svetu. Dokonce sem mel moznost se s nim videt a podat mu ruku. Bylo to pred tremi roky v Pze kde sem se zucastnil koncertu Danny Elfmana, kde se hrala jeho hudba z filmu od Tima. Oba panove tam byli, uzastny zazitek. A nasledne este na vystave skic a vytvoru Tima na Staromaku, kde doslo k tomu memu podani rukou (neveril sem, ze me to nekdy potka, ale verte ze sny se plni, jen verte ;-)). Je to uplne obycejny, pratelsky clovek, trochu posuk, ktery porad pohazuje rukama, ale pritom strasne lidsky. Proto jeho filmy obdivuji, diky Bohu za Tima a jeho specificky pohled na filmy :-). Predevcirem sem mel moznost videt Sirotcinec, pro me u toho filmu se vratilo kouzlo Edwarda a byl sem jim hodne okouzlen. Pro me jeden z nej filmu roku. Topka 5: Planeta opic 4: Batman se vraci 3: Beetlejuice 2: Sirotcinec slecny Peregrinove 1: Strihoruky Edward. Diky Time a doufam ze este par filmu prihodis ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kazdopadne nejlepsi je Karlik a tovarna na cokoladu, chybet nesmi Strihoruky Edward,Ospala dira, vzapeti Batman a Mars utoci.

    OdpovědětVymazat
  4. Noo,nejspíše : Ukradené Vánoce,frankenweenie domácí mazlíček,Mrtvá Nevěsta,Karlík a továrna na čokoládu,Temné stíny,Alenka v říši divů,Batman,Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti,Big Eyes,Číslo 9,Střihoruký Edward tod vše :D

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím az na první místo tím pro mě vždy budou ukradené vánoce

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.