čtvrtek 20. října 2016

Logan: Analýza traileru obrázek po obrázku

Wolverine se představuje ve své starší verzi a v traileru je hned několik zajímavých míst, která stojí za zkoumání pod mikroskopem.

Hned první záběry traileru nám vysvětlují, že Logan žije ve světě, kde už pro mutanty místo není. Stárnoucí samotář uprostřed pouště, jehož opouští nebo opustily speciální mutantí schopnosti a kterému už nezbyl téměř nikdo. Přesto není úplně sám - stará se o profesora X, kterého nám trailer ukazuje ve smutné pozici jako bezmocného, napůl blouznícího muže, jenž kdysi býval jedním z nejmocnějších mutantů vůbec. Je to smutný pohled vhánějící slzy do očí.

Westernová atmosféra a efektní celky budou nedílnou součástí filmu.

Logan bydlí zřejmě v tomto zásobníku na vodu a pravděpodobně se tu stará i o profesora X - nebo ho tam aspoň navštěvuje.

Těžko říct, z které minuty filmu je tento záběr. Buď právě Logan pochoval předposledního z mutantů, které jsme posledních 15 let sledovali v kině (Cyclops? Kitty Pryde?) - a nebo posledního (Profesor)

Tělo už neposlouchá jak by mělo, jizvy zůstávají na těle i na duši.

Profesor X nedopadl dobře. Ani Logan nezastaví stáří, i když se o Profesora stará v kupoli, která ne náhodou připomíná Cerebro.

Býval to mocný muž. Ale to byl ještě jiný i tenhle svět.

Wolverina a Profesora podle všeho na jejich samotě uprostřed pouště vyruší nepříjemná společnost. Reavers jsou v komiksu žoldáci, kteří mají svá těla vylepšená robotími součástkami (takže pro zjednodušení kyborgové), kteří jdou po mutantech. Ve filmu zřejmě budou fungovat víc pod záštitou vlády a organizovaněji, rozhodně ale pod vedením Donalda Pierce, kterého si zahraje Boyd Holbrook. A Pierce by klidně mohl mít druhé jméno ,,uši", protože kde se objeví, tam jsou mutanti až po uši v průšvihu. Pierce je nenávidí, pronásleduje a nemilosrdně likviduje. Reavers v komiksu vypadají trochu divočeji ve smyslu okatějšího madmaxovského tuningu, pro film je ale zjevně režisér Mangold kostýmově utlumil. To hlavní ale zůstalo a je to v traileru vidět: jejich výbava - Pierce a ještě jeden z jeho mužů mají kovové robotí ruce.


Všimněte si nápisu Policia Federal - děj se minimálně zčásti bude odehrávat na americko-mexickém pomezí.


Zřejmě stejná scéna příjezdu Reaverů, jen o něco později. Logan tasí drápy, dost možná i pod vlivem náporu silných emocí - má na sobě totiž stejné oblečení jako na záběru z pohřbu. 

I když se na začátku říká, že mutanti už tu nejsou, není to tak úplně pravda. Je tu např. Caliban, který dokáže vycítit přítomnost mutanta. V traileru se objevuje ve dvou záběrech - jednou zahalený (pokud je to on, ale zdá se že ano) a podruhé v nepříjemné pozici mezi ozbrojenými muži. Bude Reavery donucen spolupracovat? Na které straně bude stát a ke které se přikloní? Můžeme jen tipovat.



Ve skutečnosti je možná Caliban ještě v jednom záběru. Ten sice na první pohled působí, že jde o profesora Xaviera, jenže nasvícení celé scény je velmi podobné až totožné záběru na Calibana v detailu (viz nahoře). A my proto tipujeme spíš Calibana.

Caliban nebo Profesor?

A dostáváme se k akční pasáži traileru. Jde o honičku v autě, které se účastní Profesor Xavier. A střihači nás tu klamou. Logan má v záběrech stejnou košili, jako má i v záběrech, na kterých se on, Profesor a X-23 usmívají. Jenže v záběru zezadu v autě je vidět, že řídí v saku, které má na pohřbu. Spojují se tu tak dvě scény do jedné. 







Je tady ústřední dvojice bez Profesora? Těžko říct, u další fotky už je ale jasno.

Tohle nevypadá dobře. Lopata, krev a postávání nad hrobem (Poklad Inků to asi nebude) - sbohem Profesore!

Ať se to stane jakkoli, profesor se nedožije konce filmu a Wolverine a malá Laura Kinney alias X-23 (Sienna Novikov) si budou jedinou oporou a vybudují si vztah otec-dcera. Wolverine tak už poněkolikáté bude řešit fakt, že jako samotář uprostřed toku času není zvyklý na rodinu - a zároveň ji trochu potřebuje - i když to nedává najevo. Čímž se dostáváme k samotné X-23. Ta je v komiksu mutantkou, která je přímým Loganovým klonem včetně adamantiových drápů. Jak přesně to bude ve filmu se nedá v tuto chvíli říct. Dokonce ji ani s drápy v traileru nevidíme. Co ale vidíme je, že bojovat umí a dokonce se jí buď v nějaké své úvodní  scéně nebo později během filmu podaří uniknout z nemocničního-výzkumného zařízení (viz týpek v bílém plášti). A samozřejmě je vidět, že umí solidně rozdávat kopy ze vzduchu.



Koho vám ten skok připomíná? Wolverina

X-23 je v poslední době důležitou součástí X-men universa v komiksech, kde převzala de facto Wolverinovu roli. Otázkou je, na jak dlouho to v komiksech bude, protože jakkoli jde o dobře míněný záměr (podobně jako u ženské verze Thora u Marvelu), fanouškům bude Wolverine chybět. A zda budou ochotní alespoň na čas vídat místo něj ženskou verzi (navíc v tuto chvíli teen) i ve filmu, to je ještě větší otázka.

Zbývá nám sám Wolverine v akci. V traileru jí není v jeho podání mnoho, ale samozřejmě nechybí klasický běh do kamery a obří skok s drápy vysunutými hrozivě daleko. 

¨




Je tu také eRkový záběr, ve kterém Wolverine škrábe  protivníka na hlavě - skrz mozek. Ne, že by šlo o extra drsný záběr, ale jako důkaz nekompromisnosti potěší. A zdá se, že by mohlo jít o stejnou scénu, ve které ozbrojenci ohrožují Calibana. Zachrání ho Wolverine v poslední chvíli?  


A konečně záběr, který není v eRkové verzi, protože tam ho nahrazuje záběr s prošpikovanou hlavou. Záběr, ve kterém podle všeho Wolverine zablokuje úder jinými adamantiovými drápy. Nebo tvůrci rafinovaně mlží? 



Premiéra Logana nás čeká 3. března 2017. Až přijde, bude asi spoustě z nás smutno. Hugh Jackman se oficiálně rozloučí s rolí, která z něj udělala hvězdu a kterou si osvojil stejně jako Sean Connery Jamese Bonda nebo Robert Downey Jr. Iron Mana. Ještě předtím ale starý muž jménem Logan zavzpomíná na staré časy Wolverina v plné síle a rozpárá Beaverům trenky až po hrudní kost. Bude to zvláštní, existenciální drsný komiks mixnutý s Mad Maxem (výrazně méně, než se čekalo), s komiksem Old Man Logan (asi také méně, než se čekalo), s westernem a s komorním dramatem dvou osamělých postav. Už ať je to tady.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.