čtvrtek 20. října 2016

Doctor Strange: První dojmy zahraničních recenzentů?

Doctor Strange má za sebou premiéru před velmi náročným publikem. Jak dopadl?

Dobře. Dokonce v mnoha případech výborně. A důvodů je hned několik.

V první řadě se všichni shodují na oslňujícím vizuálu a akčních scénách. Padají přirovnání nejen k Počátku, ale také k Matrixu s tím, že při některých potyčkách v pokřivené realitě máte stejný pocit jako před mnoha lety  u sledování tehdy revolučního Matrixu. To jsou silná slova, ale zřejmě oprávněná.

,,Čekají vás některé velmi chytré, nápadité scény. Vyplatí se jít na 3D verzi."
,,Nejdivnější film Marvelu... divoký a ujetý v tom dobrém slova smyslu."
,, Film, vedle kterého kouzla Harryho Pottera vypadají jako začátečnické pokusy."

Druhým silným bodem filmu je Benedict Cumberbatch v hlavní roli. Padají přirovnání k výkonu Roberta Downeyho Jr. a to nejen díky hereckému výkonu, ale i kvůli tomu, jak je role napsaná. Z filmu je podle všeho velmi zřejmé, že Cumberbatch a jeho Doctor Strange jsou následníkem a náhradou za Downeyho a Iron Mana.

A když už jsme u scénáře, všichni si pochvalují, že má několik silných momentů, i když se samozřejmě u Marvelu nevyhnuli ani opakování sebe sama - ale ostatně, v komiksech samotných tomu není jinak. Tohle je origin story a těžko čekat u přerodu sebestředného chirurga v superhrdinu nějaké výrazně jiné scenáristické postupy, než na jaké jsme zvyklí. Tím spíš, že jde o film Marvelu, který přesně ví, kdy má riskovat a kdy hrát na jistotu.

Všichni se také shodují, že film je až víc vtipný, než se z trailerů zdálo, ale že bohužel často je to vtipkování umělé a na sílu. Pokud má Doctor Strange nějakou slabinu, z prvních reakcí to jednoznačně vypadá právě na humor.

Celkově jsou ale všichni spokojení a i když v podstatě nikdo netvrdí, že jde o nejlepší marvelovku ever, všichni se shodují na tom, že jak jde místy o klasicky na jistotu hrající film, v jiném směru je naopak odvážný, po technické stránce vysoce nadprůměrný a s kvalitními efekty a rozhodně jeden z nejpodařenějších filmů Marvelu. A Michael Giacchino prý napsal skvělou hudbu - což je dost možná reakce Marvelu na dlouhodobou kritiku hudební složky jeho filmů - téma, kterému jsme se věnovali důkladně zde.

Jinými slovy, Marvel to opět dokázal minimálně na nějakých 7-8/10, takže se vidíme za týden v kině.

2 komentářů:

  1. Tak to rad slysim, Na Strange se moc tesim. V komiksu, ackoliv ho znam spis okrajove, po vetsinou z Avengeru nebo nejakych eventu, jsem si tuhle postavu celkem oblibil. Podobnost s Starkem neni tak nahodna. Oba dva to jsou charismaticky vousaci. Strange mi akorat neprijde tak egoisticky a je podstatne vic pri zemi. Je to vlastne takovej "napravenej" Stark, o cemz je prave i ten origin story :)
    Divm se, ze uz to tu bude pristi tyden. Do ted jsem zil v presvedceni, ze to jde do kin az v listopadu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Česku dřív než v USA o týden, tam opravdu až v listopadu.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.