úterý 28. června 2016

Zemřel Bud Spencer

Legenda odešla. Konec věku nevinnosti. Dneska povinně každý k obědu 6 hotdogů a večer Dva výtečníky!

Každý, kdo viděl aspoň jeden jeho film, si ho musel zapamatovat. Vyrostla na něm ne jedna, ale hned několik generací a byl nedílnou součástí dua, které v osmdesátých letech směle konkurovalo dvojici Vinetů a Olda Šetrnej. A teď je naše dětství v hajzlu. Bud Spencer už není mezi námi. Zemřel v požehnaném věku 86 let a kdo jste sledovali jeho facebook (pravidelně aktualizovaný), tak víte, že se měl i na stará spencerovská kolena hezky.

Vlastním jménem Carlo Pedersoli se narodil 31. října 1929 v Neapoli. Už tehdy vážil 6 kilo a měl 58 centimetrů. Vystudoval práva, hrál vodní polo a jako plavec dokonce reprezentoval Itálii na Olympiádě v letech 1952 a 1956. Byl prvním Italem, který pokořil volným stylem 100 metrů za méně než jednu minutu.

Téma: Sportovci, ze kterých se vyklubali úspěšní herci




Už v té době se především kvůli své fyziognomii (193 cm a přes 100 kilo) sem tam objevoval v italských filmech, trvalo to ale ještě nějakou dobu, než po ukončení kariéry (ze zdravotních důvodů) nakopl svoji filmovou kariéru.

To se stalo v roce 1967, kdy se seznámil s Terencem Hillem a společně natočili svůj první spaghetti western Bůh odpouští, já ne! Svůj typický komediální styl ale našli až v následujícím Trumfovém esu. Od té doby v podstatě každý rok natočili minimálně jednu společnou komedii, byť to ještě Spencer prokládal jinými filmy.


Od počátku sedmdesátých let se pak datuje jejich zlatá éra, kdy natočili někdy i dva filmy ročně a byla to jedna klasika za druhou. Postupně opustili spaghetti westerny a natočili pecky Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Sudá a lichá nebo Dva výtečníci. Facky lítaly vzduchem, bomby přistávaly ze všech stran a typické spencerovky duněly a pleskaly hlava nehlava. Byly to filmy, které bavily miliony diváků dokonalou typologií obou hlavních postav, jejich vzájemnou chemií a samozřejmě nezapomenutelnými rvačkami. Češi k nim mají navíc mnohem hlubší vztah - byly to totiž jedny z mála filmů, které se ze západu probily železnou oponou i do českých kin. A ty, kterým to nevyšlo, jsme pak každý rok v létě u nás na jižní Moravě sledovali na rakouské ORF (co dělali Pražáci netuším) - načež jsme se šli zfackovat s bratrem na zahradu:-D. Nutno přitom zdůraznit, že v těch nejlepších případech tyhle filmy dokázaly pobavit i mimo akční scény a šlo o plnohodnotné komedie.



Už v roce 1973 si přitom Bud Spencer jako šikovný podnikatel rozjel i záložní sólovou kariéru filmem Policajt drábem, který byl počátkem jeho úspěšné série o komisaři Rizzovi a do které patří i Policajt v Hong Kongu, Policajt v Africe a Milionový brouk a definitivně definovala Spencerův herecký styl a typ postavy, kterou pak hrál nejen ve filmech s Terencem Hillem, ale i v dalších filmech jako třeba Šerif a mimozemšťan.

Spencer byl mužem mnoha vášní a svůj život žil naplno. Miloval dobré jídlo a pití, ale také sport. Byl rovněž velkým milovníkem létání. Pokud to šlo, vždy se v jeho filmech objevila scéna, kde bylo vidět, že osobně přistává s helikoptérou. A jeho velkou láskou byl jazz. Než začal naplno hrát, zkoušel to dokonce jako hudební skladatel.

Byl otcem tří dětí a život žil naplno a s optimismem do posledních chvil. Muž, který rozdával rány mezi nebem a peklem a když se rozzlobil, tak byl zlý - ale my všichni jsme věděli, že ve skutečnosti je to dobrák do morku kostí. Herecká legenda, nevyhnutelně spojená s našim dětstvím, která nám všem díky salvám smíchu prodloužila život ne o minuty, ale nejspíš dny. Inspiroval mnohé a jen tak na něj nezapomeneme. Bude, měj se tam nahoře dobře! A díky.





4 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.