středa 20. dubna 2016

Trailery: Sedm statečných - hned dvě upoutávky, ve kterých jsou kolty proklatě nízko a v sázce je holý život výměnou za pomstu

Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Farraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) a Red Harvest (Martin Sensmeier) - to je nových sedm statečných. Nejen jmény, nejen podobou, ale i celkovým pojetím.

Vypadá to, že remake Sedmi statečných (kteří jsou sami remakem slavných Sedmi samurajů), přinese pár překvapení. Čekal jsem, že Hollywood víceméně přetočí scénář, podle kterého točil John Sturges, ale z amerického i mezinárodního teaseru je jasné, že tady šla invence o kus dál a odpíchla se také od Eastwoodových Nesmiřitelných. Což má své klady i zápory.

Nových Sedm statečných je ještě o něco víc špinavějších a antihrdinštějších, než jejich předchůdci (i když ani tam to nebyli čistí klaďasové). Jak se ale smazává rozdíl mezi těmi ,,hodnými" a ,,zlými" a film je navíc barevně celistvější než pestrobarevné snímky z 60. let, tak nějak se ztrácí osobitost hrdinů i celého filmu a vypadá to prostě jen jako další z moderních westernů. Postavy působí zaměnitelně a i když Peter Sarsgaard jako Bartholomew Bogue vypadá jako někdo, komu nechcete stoupnout na kuří oko, nevypadá ani jako někdo, kdo by mohl vstoupit do historie záporáků.

Celý agresivně stříhaný trailer (hromada jumpcutů) je navíc podkreslený řízným hudebním podkresem v čele s House of the Rising Sun od The Animals a film tak působí ukřičeně, uřvaně, ale bez atmosféry a napětí. Mluví se, místo aby se po kovbojsku mlčelo nebo gestikulovalo. Ve srovnání se Sturgesovou verzí tak například vůbec nefunguje scéna, kdy Denezl Washington rekrutuje Chrise Pratta (,,Kolik lidí máš?" - ,,Tebe a mě."), zatímco v původním westernu se to legendárně odbude ukazováním prstů. Přestože mám Fuquu rád coby režiséra, teaser zatím nenabízí nic, co by se vrylo do paměti a zůstalo v ní. Příliš rutinní, příliš bez výrazného rukopisu.

Přesto doufám, že by to nakonec mohlo dopadnout dobře. Fuqua umí točit drsně a špinavě, obsazení rozhodně není marné a scénář napsali Nic Pizzolatto (True Detective) a Richard Wenk (The Equalizer).

Premiéra 23. září 2016


3 komentářů:

  1. Tak mame tam bileho , negra a asiata , aby to bylo politicky korektni tak tam chybi jeste zastupce nezneho pohlavi , homous a nejake zviratko :D ... ach jo toto bude sracka jak cip

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.