neděle 27. března 2016

Batman vs Superman: Nejúspěšnější komiksová premiéra všech dob! Tady je přehled rekordů!

U Warnerů se mocně slaví, nejspíš se dost chlastá a obzvlášť hodně urážlivě se mluví o recenzentech, kteří sice film poplivali, ale to je tak všechno, co mohli. Diváci stejně přišli a s nimi dorazila i hromada dolarů.


Velikonoční víkend přinesl Batman vs Superman rekordní tržby ve výši 170, 1 milionů jen v USA. Tím se stal tento film nejúspěšnější premiérou v USA před letní sezónou (až dosud vedly Hunger Games se 152,2 mil z roku 2012).

Jde také o nejúspěšnější premiéru Warner Bros. vůbec - až dosud vedl Harry Potter a Relikvie smrti 2 se 169,2 milionu. Navíc je Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti v USA držitelem těchto dalších rekordů:

- nejúspěšnější premiéra před začátkem května (kdy hlavní blockbusterová sezóna začíná)
- nejúspěšnější velikonoční premiéra (dosud drželo rekord loňské Rychle a zběsile 7 se 147,2 mil.)
- nejúspěšnější premiéra DC filmu (až dosud Temný rytíř se 160, 9 mil. z roku 2012)
- nejúspěšnější březnová premiéra (až dosud Hunger Games)

Batman vs Superman je také šestou nejúspěšnější premiérou v USA všech dob vůbec - jen těsně za třetím Ironem Manem (174, 1 mil.), třetí nejúspěšnější IMAX premiérou za  Star Wars: Síla se probouzí a Jurským světem a čtvrtou nejúspěšnější komiksovou premiérou (za oběma díly Avengers a Iron Manem 3).  66% všech diváků v USA přitom byli muži a z nich 63% ve věku 18-34 let.

Film bude v černých číslech a to je hlavní

Warnerům se tak mocně ulevilo, protože Batman vs Superman stál odhadem 250 milionů a to v tom nejsou náklady na marketing. Už méně spokojení sice mohou být všichni zúčastnění s tím, že hodnocení diváků, kteří film viděli, je v tzv. CinemaScore průměrné B, které předpovídá nepříliš dobré word of mouth (alias šuškandu), ale spokojení fanoušci se nejspíš rekrutují hlavně z řad skalních fandů a těch není málo, takže se dá čekat, že jejich opakované návštěvy film podrží a zalepí díru po těch, které by slovní reference odradily.

Ještě lépe než v USA si film vede ve světě. Za prvních pět dní utržil v 66 zemích světa 254 milionů, takže celkově film nasbíral už 424,1 milionu. To z něj dělá nejúspěšnější komiksovou premiéru všech dob - a také nejúspěšnější březnovou premiéru, nejúspěšnější premiéru Warnerů v Číně a druhou nejúspěšnější celosvětovou premiéru Warner Bros hned po Harry Potter a Relikvie smrti 2. Je pravda, že film měl výhodu, že měl v Číně premiéru souběžně se světem (což není běžně zvykem), ale je to povolený vítr v zádech a počítá se.

Na druhou stranu, zpochybňovači najdou slabá místa těchto rekordů. Pokud první film o střetnutí dvou úplně největších komiksových ikon skončí při premiéře s tržbami až za třetím dílem Iron Mana, tak úplně OK všechno není minimálně s marketingem. Týká se to ale naštěstí jen amerického trhu, celosvětově film dominuje.



Takže gratulujeme! Film mě sice neohromil (nevím, jestli se dostanu k psaní recenze a ani na to nemám moc chuť), ale všem zúčastněným úspěch přeji a doufám, že Warneři se teď i se Snyderem uklidní a budou už beze strachu (který jak známo oslabuje myšlení) pracovat na Justice League a dalších filmech.


17 komentářů:

  1. Viděl jsem v celku dobré, za mě spíše A- než B. Zmiňovaný IronMan 3? Trailer mi slíbil temného záporáka, Mandarina jakého si Tony Stark zasloužil. Co jsem dostal? ... IM3 B-

    OdpovědětVymazat
  2. Naposledy mě takhle mrzeli vyhozený prachy za kino u Terminátora 5.

    OdpovědětVymazat
  3. je to super, nikdo nechape ze je to natoceny co nejkomiksoveji to jde, nebo nevim jak to popsat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, lidi jsou zmlsani trivialnim dejem Marvelu, temne co nejrealnejsim pribehem a Plnokrevnej komiksovej film uz ani nepoznaji. Netvrdim ze film je ve vsech aspektech dobry, ale je takovy jaky ma byt.

      Vymazat
    2. mě se film libil ale zase tou temnosti by mohli ubrat, **spoiler?**jako zabít jimmyho olsena v prvních pár minutách je na facku a režiser to ještě prezentuje jak uzasnej priběhovej prvek, odstranily a konec je takovej jenom proto že rejža chce batflecka aby složil partu, cela ta zaležitost by si zasloužila solo film supermana a ne to takhle rozmělnit

      Vymazat
    3. **SPOILER**!!!!!!!!!!

      Jimmy Olsen byl ve filmu? V jaký části zemřel? Myslíš při tom výbuchu v DC?

      Vymazat
    4. *SPOILER*
      Jimmy (Michael Cassidy) - scéna na záčátku filmu s Lois v Africe. Kvůli štěnici ve fotoaparátu(podle toho jsme ho asi jako měli poznat..) ho zabijí(great job, Zack)

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. nuz mohlo to byt aj lepsie za mna c cko

    OdpovědětVymazat
  6. Jimmi Olsen bol vo filme ? Ehm ?

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím,na filme som bol 2x a neľutujem toho,dokonca som si ho druhý krát užil ešte viac ako prvý krát a samozrejme má aj tento film nejaké tie plusy a mínusy ale pre mňa skvelý film dávam mu 9 z 10,len ma trápi pár vecí A to ohľadom 2 otázok:1.kto alebo čo to bola za postava ktorá sa batmanovi/benovi ukázala počas dešifrovania kódu a 2.ked si Wonder woman pozerala ten mail čo jej poslal Bruce A boli tam aquaman,flash,wonderwoman A tá tretia vec čo tam skladal čierny doktor alebo dáky vynálezca tak to bolo čo za čudo?za skorú odpoveď vopred ďakujem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to koľko toho vieš ti uniká obrovská podstata, kto patrí medzi členov Justice League? Samozrejme v novších komixoch a animovaných filmoch. Cyborg. To je ten čo sa zjavil Batmanovi, a tá istá odpoveď patrí k 2. Cyborga "vytvoril" jeho otec, tak že zachránil svojho syna použitím nejakej technológie, v komixoch je to napr. mimozemská nechnológia, ale ktovie ako to bude tu vo filme.

      Vymazat
    2. Vlastne asi to bol skôr flash, ono nezapametal som si presne ako vyzeral, mal som pocit že sa mu objavil černoch ale asi nie.... v tom prípade to bol Flash....

      Vymazat
    3. Tak našiel som na nete obrázok toho, podľa všetkého sa mu objavil človek v červenej maske, takže to potom bol na 100% Flash.

      Vymazat
    4. Ano, Flash dokáže cestovat v čase..takže varování z budoucnosti

      Vymazat
  8. Copak nikomu nevadilo že tam Batman zabijí lidi? (Nepočítám ten flashforward)

    OdpovědětVymazat
  9. Nazdárek, chcem sa opýtať k tejto foto = http://data.techtimes.com/data/images/full/116996/batcave-jpg.jpg , nie je to náhodou oblek ROBINA? Lebo sa mi zdá že tam je R na tom obleku.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.