sobota 9. ledna 2016

10 nejlepších filmů na sněhu

Není nad to, když se podaří film odehrávající se na sněhu. Zima udeřila a tady je deset těch nejlepších sněhových filmů promrzlých až na kost.


Filmů na sněhu se pořád točí méně, než by mě bavilo, ale možná právě kvůli tomu je mám tak rád. Jsou neokoukané, drsné, svěží. A i když nejsou běžné, během historie filmu už se jich nashromáždilo dost na to, aby místo původně plánované Top 5 vznikla tahle TOP 10. Zařadil jsem do ní hlavně filmy, ve kterých je zima cítit po celou dobu:-)


1. Zlaté opojení


Charlie Chaplin je génius a kdo neviděl Zlaté opojení, nemá ukončené filmové vzdělání. Doplnit to můžete zdarma tady. Většina filmu se sice odehrává v interiéru a zasněžená krajina je k vidění jen občas, přesto stojí scéna s bramborami na vidličkách nebo s domem kývajícím se na hraně skály za vidění.


2. Cliffhanger


Akční klasika Rennyho Harlina, který je specialistou na filmy na sněhu. Jeden z posledních vydařených akčních spektáklů Sylvestera Stalloneho, který šlape od začátku do konce a sněhu si v něm užijete požehnaně.



3. Smrtonosná past 2


Ještě lepší než Cliffhanger. Druhá smrtonosná past je občas kritizovaná, ale s většinou se doufám shodnu na tom, že je stejně dobrá jako první díl. Asi nejlepší film Rennyho Harlina přidal hlavně na drsnosti, podařilo se mu znovu na nabídnout dobré hlášky, silného protivníka i výraznou sestavu jeho poskoků a tak uprostřed mrznoucí noci nemůžete Johnu McClaneovi nic jiného než fandit.



4. Tři oříšky pro Popelku


Česká vánoční klasika, která dokazuje, že filmy na sněhu mají své jedinečné kouzlo, které žádný tropický ostrov nemůže porazit. Naprostá dokonalost po všech stránkách, těžko říct, co vyzdvihnout víc, zda skvělé obsazení v čele s Libuškou Šafránkovou, hudbu Karla Svobody, bezchybný scénář, který má i na dnešní poměry ideální mix romantiky, humoru a silnou, emancipovanou ženskou hrdinku, nebo zda smeknout před Vorlíčkem, který to všechno dal dohromady do jednoho zcela konzistentního tvaru.



5. Stalingrad

Zdá se mi to, že dnes maličko zapomenutý, ale ve své době velmi populární a revoluční film, který se na události druhé světové války díval očima těch poražených. Mrazivé peklo, do kterého vedení Třetí říše nahnalo svoji armádu u Stalingradu patří k tomu nejsilnějšímu, co bylo o utrpení člověka ve válce a v kruté zimě natočeno.



6. Splašený vlak

Strhující jízda dvou uprchlých vězňů v režii Andreje Končalovského napříč mrznoucí Aljaškou dodnes snese srovnání se současnou akční produkcí, navíc má mnohem lépe napsané postavy, které z klasického akčního filmu dělají drama respektované i odbornou kritikou (scénář napsal Akira Kurosawa). Znovu dokonale zachycená zimní atmosféra dělá ze Splašeného vlaku film, se kterým se dodnes poměřují všechny další ,,vlakové" filmy jako Nezastavitelný nebo Snowpiercer  (mimochodem také skvělý zimní film, který se sem ale nevlezl).



7. Přežít

Jedno z nejpůsobivějších dramat natočených podle skutečných událostí se vypořádává s nepříliš viděným tématem kanibalismu. A nejen s tím. Sám o sobě silný skutečný příběh se Franku Marshallovi podařilo natočit s velkým citem pro vyvážení drsných a lidských okamžiků a reality a umělecké licence. Přežít vám dodnes nabídne podívanou, na jakou se nezapomíná, takže pokud jste mladší a neviděli jste, doporučuji. Laťka, kterou přeskočilo od té doby jen pár filmů podle skutečnosti.



8. Fargo

Dvěma Oscary (ženský herecký výkon a scénář) odměněná cynická krimi hříčka bratrů Coenových patří k tomu nejlepšímu, co kdy napsali a natočili. A možná také k tomu nejvíc přeceňovanému (alespoň v mých očích). Přesto je tahle přehlídka bizarních figurek, které semele sled nečekaných událostí, naprosto jedinečná po všech filmařských stránkách a navíc inspirovala seriál Fargo, jehož dvě série odehrávající se rovněž v zimě patří k tomu nejlepšímu, co tu v posledních letech bylo.




9. Osm hrozných

Jeden z nejukecanějších a současně nejdrsnějších a nejlepších Tarantinových filmů. Osm různých charakterů v jedné boudě a jeden z nich je žena. Zní to jako námět na porno, ale je to spíš famózní Taraninova v dobrém slova smyslu onanie. Dílo tvůrce, který už si dělá co chce, nese jeho nezaměnitelný rukopis a i když dokáže diváky rozdělit, nikoho nenechá uprostřed té nejkrutější zimy chladným. Brilantní dialogy a krvavé twisty nikdy nebyly intenzivnější. Recenze



10. Věc

Nejmrazivější z mrazivých filmů, Věc Johna Carpentera sice ve své době ani zdaleka tolik neuspěla, čas ale ukázal, že jde o jeden z nejlepších Carpenterových filmů, o jeden z nejlepších hororů všech dob a pro mě osobně vůbec nejlepší film, jaký se kdy odehrával na zasněžených ledových pláních, kdy hercům od úst stoupají obláčky páry a mráz bodá do tváří.



Skvělých filmů na sněhu je spousta a ne všechny se mi do žebříčku bohužel vlezly. Především jsem nechtěl, aby bylo přeharlinováno a tak musím jen zmínit Dlouhý polibek na dobrou noc. Kdyby tu nebylo Přežít, bylo by tu K2, Pád do ticha nebo Everest, který mě v  roce 2015 mile překvapil a je to silný a dobře natočený film, který si určitě zasloužil víc pozornosti a větší komerční úspěch. Chybí tu také mé oblíbené Velké ticho, které inspirovalo atmosférou Osm hrozných. A zasloužilo by si tu být i mnohými oslavované Kubrickovo Osvícení, kde je famózní Nicholson, ale které mě jinak zas tolik nebavilo. A z dalších filmů ještě musím za sebe zmínit Batman se vrací (ten film prostě miluju), 30 dní dlouhá noc (správně nekompromisní a dokonale promražené, ale Věc je lepší), Bílý tesák (v x verzích v čele s tou s Ethanem Hawkem) a výborně rozehraný Raimiho Simple Plan (který je ale v podstatě něco jako Fargo a to mi přijde výraznější, proto jsem ho upřednostnil). A to ještě pořád nejsou zdaleka všechny dobré zasněžené filmy (nemluvě o filmech, které mají skvělé pasáže odehrávající se na sněhu jako třeba Inception nebo Impérium vrací úder).

Jaký film odehrávající se na sněhu máte rádi vy?

18 komentářů:

  1. Nedát do žebříčku S tebou mě baví svět, Anděl na horách,Sněženky a machři,možné i Snowboarďáci rozhodně jsou lepší než některé z žebříčku např. Osm hrozných

    OdpovědětVymazat
  2. Na serialu fargo bol sneh to jedine pozeratelne,inak 10 dielna nuda mrzla od zaciatku do konca,bohuzial to nespravil ani hobit watson ...inak rebricek fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně bych zařadil Dravce.

    OdpovědětVymazat
  4. Kokosy na sněhu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Batman se vrací je kde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Batman se vrací je zmíněný v závěrečném odstavci:-)

      Vymazat
  6. Impérium vrací úder :D

    OdpovědětVymazat
  7. Osm statečných
    http://www.csfd.cz/film/206610-osm-statecnych/prehled/

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě se mi docela líbil Kříž cti :)

    OdpovědětVymazat
  9. Lukáše Franty na Gorilla.cz has released a list of 10 films that focus on the theme of the snare and the author's journey between them. The list includes films from various genres, from thrillers and dramas to comedy and animated films. The list is subjective and does not provide information on the location of the films. The list is intended for those who want to watch the films in a specific order. Other films that focus on the theme include Bílý tesák, Fargo, 30 dní dlouhá noc, Lesdová archa, and Sněženka a sedm trpaslíků.
    motorcycle accident attorneys

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.