čtvrtek 5. listopadu 2015

Recenze: Bone Tomahawk - Kurt Russell proti kanibalům v nekompromisním survival westernu

Je to malé městečko kdesi na Divokém západě. Jmenuje se Bright Hope a čas tu plyne pomalu. Nikdo nikam nespěchá, ani jeho šerif Franklin Hunt (Kurt Russell). Když ale zvrhlý klan kanibalů unese Samanthu, ženu jednoho z hlavních hrdinů, vyráží na záchrannou výpravu čtveřice hrdinů. Už zmíněný věcný a klidný drsňák Hunt, protože prostě jako šerif musí; manžel unesené, honák Arthur O'Dwyer (Patrick Wilson), který má ale od začátku filmu vážně poraněnou nohu a chodí o berli; nejostřílenější postava ze všech John Brooder (Matthew Fox), který má na kontě přes stovku zabitých Indiánů (do čehož počítá i děti a ženy) a starý zmatený zástupce šerifa (Richard Jenkins). To nezní jako vítězná sestava a pokud vám to ještě není jasné, tak tohle je výprava za brány pekla. Budou se kuchat lidé zaživa, budou se skalpovat, budou si usekávat nohy, prsty a hlavy, zkrátka a dobře, i když to dlouho vypadá jako hodně civilní western, ve finále se tu servíruje hodně výživná sekaná, která není pro slabší povahy.

Půlnoční trailer: Bone Tomahawk - Kurt Russell v kanibalském survival westernu

Bone Tomahawk stojí pevně rozkročený někde mezi survival hororem a westernem. Mezi Opravdovou kuráží a Hory mají oči. Mezi westerny z 50. let 20. století, kde toho silné charaktery dost namluvily, než sáhly po koltech a mezi moderními horory, které vám ukážou teplá lidská střeva ještě kouřící. Napsal ho  a jako svůj debut zrežíroval S. Craig Zahler a podařilo se mu na chytrý a poctivý scénář ulovit skvělou hereckou sestavu. Kurt Russel, Patrick Wilson a Matthew Fox zjevně slyšeli na to, že tady nejde jen o agresivní rubanici, při které písek černá krví. Mají co hrát a i když jejich postavy jsou drsňáci, co říkají jen to, co je nutné, mají daleko do klasické westernové stylizace. Tady, uprostřed ničeho, dává smysl, že mluví málo, že na extrémní situace reagují dost věcně a chladně, protože život v divočině je naučil, že některé věci jsou tak jak jsou a nemá smysl o nich diskutovat.

Všechno tu má svůj čas 


Pokud Bone Tomahawk budete sledovat, pamatujte si jedno. Všechno tu má svůj čas. Pečlivě jsem sledoval hodinky a kromě úvodní loupežné vraždy a jednoho černocha zabitého ve tmě se peklo začne odehrávat až hodinu a čtvrt po začátku! To už je pro naše mozky zdegenerované letními blockbustery dost. Je třeba se připravit, protože než to opravdu vypukne, Zahler nám nechává čtyři hlavní postavy přirůst k srdci a poznat je hlouběji. Každý z nich je jiný a má jinou motivaci, takže o vzájemné jiskření není nouze, přitom nikdy nejsou za úplné idioty, jak už to někdy v hororech bývá.

Zahler zkrátka kašle na laciný efekt za každou cenu. Nechává věci vyvinout se vcelku realisticky. Po cestě hrdiny sice potkávají komplikace, akční scény ale nečekejte, Michael Bay by z tohohle filmu nejspíš udělal desetiminutový kraťas. Tempo je zkrátka pomalé, ale nějakým zázrakem to funguje. Nejspíš proto, že celou dobu visí závěrečné peklo ve vzduchu. Nenudíte se, ale pořád čekáte, kdy to přijde. A když to přijde, tak se modlíte, aby to už skončilo, protože Zahler dveře do pekla doslova chladnokrevně rozkopne a kamerou neuhne ani o píď stejně jako jeho postavy. Scénu, kdy divoši porcují zaživa jednu z obětí jako prase na zabíjačce (doslova) asi jen tak brzy z hlavy nedostanu a vy také ne. Vzduchem sviští šípy, postavy se ve chvíli nejvyšší obětovávají za druhé (vždycky ale logicky ve chvíli, kdy už ví, že nemá smysl bojovat) a maskovaní kanibalové se doslova vylupují z bílých skal, aby svými kostěnými zbraněmi kuchali. Bone Tomahawk vám zkrátka svým finále vynahradí všechnu tu soustředěnost a trpělivost a narve to do vás tak, že si ho rovnou zařadíte mezi nejlepší ,,horory" letošního roku.

Samozřejmě není to dokonalý film. Zahler na můj vkus hodně vypráví celky a málo detaily a o maličko rychlejší tempo bych přece jen uvítal, jako celek ale tenhle debut přesně ví, proč je takový, jaký je. Kultivovaný, chytrý a přitom úderný a šokující, se smyslem pro suchý humor a dobře napsané postavy zahrané herci, kteří umí a užívají se, že mají co hrát (obzvlášť Russell je skvělý a připomíná tu svůj výkon z Carpenterovy Věci). Úctyhodný debut, který říká, že jméno S. Craig Zahler si musíme pamatovat.

Verdikt 

Bone Tomahawk je poctivá westernově-hororová  pecka do hlavy namířená tak přesně, že ucítíte, jak vám praskají lebeční kosti. Pomalejší rozjezd má svůj smysl, postavy jsou skvěle napsané a celek působí na horor až nezvykle promyšleně a chytře, místy bych řekl že až coenovsky. Poctivě makabrózní finále pak uspokojí každého hororového fanouška,  takže jako celek si Bone Tomahawk určitě zaslouží označení jeden z nejlepších hororů roku 2015.

Hodnocení: 8/10

1 komentářů:

  1. A kedy ten film bude k dispozícii na CZ/SK?Na csfd je len americká premiéra.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.