pondělí 12. října 2015

TOP 8: Komiksové filmy, které nejsou inspirovány komiksem od Marvelu nebo DC

Světu filmových komiksových adaptací vládne Marvel a začíná se na něj dotahovat i DC Comics ve spojení s Warner Bros., ale občas se objeví film na motivy kreslených sešitů od jiných společností - a i ty mají, co nabídnout.


8. Vrána (1994)

Vydavatelství: Caliber Comics/Image Comics

Komiks o muži, který se vrátí ze záhrobí, aby se pomstil, je temný a stejně taková je i filmová verze, která se více méně drží předlohy (až na detaily). Projekt je působivý sám o sobě, ale určitou auru tajemna získal i proto, že během natáčení byl naneštěstí zabit představil hlavní role Brandon Lee. Byl zastřelen zbraní, v níž měly být slepé náboje, ale zřejmě vinou selhání lidského faktoru se v ní ocitla střela ostrá. Film byl tak věnován památce Brandona a jeho snoubence Elize, se kterou se měl brzy oženit. Vrána byla přijata velmi dobře, recenze byly veskrze pozitivní a film si vysloužil kultovní status. Uspěl i finančně. Skromný rozpočet ve výši 23 milionů se vrátil několikanásobně (tržby byly téměř 145 milionů dolarů), nová verze je pořád v plánu.

7. Scott Pilgrim proti zbytku světa (2011)

Vydavatelství: Oni Press

Komiksová minisérie, která vycházela v letech 2004 až 2010 má šílenou, ale okouzlující zápletku. V centru dění je Scott Pilgrim, který se zakouká do doručovatelky Ramony. Jenže, aby s ní mohl chodit, musí porazit šest jejich bývalých ďábelských partnerů. Filmová verze má sice trošku jiný konec, protože byla dokončena dříve než komiksová předloha, ale i tak se projekt dočkal vřelého přijetí od kritiků. Ovšem, diváky film až tak nezaujal, což vyústilo v nevalné finanční výsledky (60 milionů dolarů rozpočet po započtení daňových úlev, jinak 85 - 90 milionů dolarů a tržby necelých 48 milionů dolarů). Je to škoda, je to sice šílená, ale extrémně zábavná podívaná.

6. 30 dní dlouhá noc (2007)

Vydavatelství: IDW Publishing

Komiks je mrazivou záležitostí odehrávající se na Aljašce, kde začnou obyvatele ohrožovat krvelační upíři. A filmové podobě se podařilo atmosféru mrazivého a temného místa svíraného spáry pijáků krve skvěle zachytit. Projekt je hodně intenzivní záležitostí, které ale nechybí rychlý spád a určitě nepostrádá ani kvalitní herecké obsazení. Nejen na poměry hororového žánru. Pokud jde o finanční výsledky, tak film stál třicet milionů, vydělal jich více než 102. A zaslouženě, jde o jeden z nejlépe zvládnutých hororových projektů posledních let.

5. Wanted (2008)

Vydavatelství: Top Cow Productions

Je sice pravda, že filmová adaptace se komiksem inspiruje jen velmi volně, což není obvykle nic dobrého, ale v tomto případě to vyšlo a to, co jsme viděli v kinech, se také povedlo. Film je drsný, sází na černý humor, sympatického hlavního hrdinu (komiksová verze rozhodně není tak sympatická) a roztomile přepálené akční scény. Film je hodně rázný, ale je pravda, že předloha je ještě odvážnější. Tak odvážný, že by to asi běžné diváctvo jen tak neudýchalo, takže není překvapením, že se filmaři trošku mírnili. Ale ne zase tolik, Mark Millar, spolutvůrce komiksu dohlédl na to, aby byly zachovány "temné aspekty" předlohy. Wanted uspěl, při rozpočtu 75 milionů si z kin odnesl více než 341 milionů dolarů.

4. Hellboy (2004) a Hellboy 2: Zlatá armáda (2008)

Vydavatelství: Dark Horse Comics

Hellboy je skvělá komiksová postava a režisérovi Guillermovi del Torovi se podařilo převést ji do hrané podoby tak, aby pekelník nedělal své předloze ostudu. Právě naopak. Ale přestože oba díly plánované (i když se třetím dílem to zatím vypadá bledě) trilogie jsou bezesporu povedené, nestačilo to, aby filmy finančně zabodovaly. Horce těžce se zaplatily a to je škoda. Herecky jsou na tom dobře, vizuálně také, to není u projektů od del Tora překvapením, ale ani to nestačilo, aby filmy oslovily dostatečné množství diváků, kteří by v kasách kin nechali tolik peněz, aby byl závěrečný díl trilogie jistotou.

3. Dredd (2012)

Vydavatelství: IPC Media/Rebellion Developments

Druhý pokus přivést nekompromisního soudce Dredda se povedl. Zlé jazyky sice tvrdí, že se film okatě inspiruje u indonéské akční pecky Zátah (2011), ale ono je to více méně jedno, hlavní je, že Dredd je drsnou podívanou, která se s tím nepáře a nesnaží se krotit, aby potěšila široké publikum, ale zůstává věrná předloze, pokud jde o brutalitu. Bohužel, přestože fanoušci komiksu zklamáni rozhodně nebyli, nebylo jich dost, aby film finančně uspěl. Film vydělal jen 41 milionů, ale stál 45 milionů. Potěšující ale je, že se zvedla vlna solidarity a fandové intenzivně bojují za vznik druhého dílu.

2. Sin City - město hříchu (2005)

Vydavatelství: Dark Horse Comics

Režisér Robert Rodriguez svižné akční podívané umí. A je jedno, jestli se odehrávají v Mexiku a hlavní roli v nich má drsný desperát nebo snad ve fiktivním městě hříchu, které vzniklo na stránkách komiksu. Nutno poznamenat, že s režií Robertovi pomáhal autor komiksové předlohy Frank Miller, což je na filmu znát. Obrazové stylizace, která je nezaměnitelná, byla tehdy pro všechny senzací. Film se setkal s pozitivním přijetím ze strany recenzentů a diváků a z kina odcházel se skoro 158,8 miliony dolarů (rozpočet byl 40 milionů). Druhé Sin City už takovou díru do světa neudělalo

1. 300: Bitva u Thermopyl (2006)

Vydavatelství: Dark Horse Comics

Možná film nedisponuje příběhem plným zvratům, ale není to potřeba. I bez scenáristických hrátek funguje skvěle jako heroický epos s podmanivým vizuálním zpracováním. Režisér Zack Snyder (s podporou producenta Franka Millera, který je také spolutvůrcem komiksu) stvořil svižnou historickou podívanou plnou nebojácných hrdinů, krve a úchvatných obrazových výjevů, to vše podpořeno strhující hudbou. A to lidé slyšeli, o tom svědčí to, že film za 45 milionů dolarů získal od diváků 456 milionů dolarů, přestože někteří jedince ho označují jen za otrocké převyprávění komiksové předlohy.

7 komentářů:

  1. Postrádám tu Spawna a Teenage Mutant Ninja Turtles

    OdpovědětVymazat
  2. Imho vo vybere nie su pravom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych se hádal. Spawn sice byl béčkovej, jenže stejně jako první film hraných želv by si tu zasloužil být spíš, než Scott Pilgrim

      Vymazat
    2. Presne tak, Spawn bolo neambiciozne a neprilis zvladnute becko.
      Povodne som si myslel, ze sa bavime o novych Ninja Turles, ale ani s tymi starymi uplne suhlasit nemozem, Scott Pilgrim je vizualnou napaditostou a napadmi celkovo inde. Netvrdim, ze by sa nenasli lepsie komiksove filmy, ale neskumal som to do detailov.

      Je to vsak len vec nazoru. Podotykam, ze Vrana mi v case, ked som ju videl prvykrat uplne nesadla a o 300 na prvom mieste by som taktiez silne polemizoval, ale objektivne uznavam, ze oba projekty maju v rebricku podstatnenie.

      Vymazat
  3. Nejlepší z tohohle seznamu jsou Sin City a pak Hellboy. Parádní kousky.

    OdpovědětVymazat
  4. Frank Miller uveden jako "spolutvůrce" komiksu 300?To je dost slabě řečeno.Napsal a nakreslil ho(jediné co nedělal jsou barvy) .-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vrána nuda,nebejt smrti Brandona zapadne to.Pilgrim je děsná sračka!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.