pátek 23. října 2015

Spectre: První reakce - 6 důvodů proč se těšit i netěšit

Zahraniční novináři už viděli novou bondovku Spectre a tak se začínají objevovat první recenze. A někde v jejich průniku nejspíš leží pravda, takže... máme se na co těšit?

Začátek je pecka!

Všichni se shodují na tom, že úvodní akční sekvence, která se odehrává na Den mrtvých v Mexico City, je brilantní a máte po ní pocit, že tohle bude ještě lepší než Skyfall (pokud si tedy myslíte, že Skyfall byla pecka, já ano).

Roztahaná bondovka

Tím ovšem jednota v názorech téměř končí. Všichni se ještě shodují na tom, že Spectre se svými 148 minutami je nejdelší bondovka (což je prostě fakt) a přestože je natřískaná akcí k prasknutí, většina ji považuje za příliš dlouhou. Jinými slovy, filmu padá ke konci řemen. Někdo to vnímá citelněji, někdo méně, ale zdá se, že Mendes úvodní sekvenci až do konce už nepřekoná.

Chladný ale také drsný Craig

Hodně se samozřejmě mluví také o Craigovi. Ten bude už jednou provždy mít své zaryté zastánce i odpůrce, troufám si ale tvrdit, že většina z nás ho prostě akceptuje jaký je. Určitě to není nejlepší Bond historie, ale funguje. I tady je hodně chladný a jeho scény se ženami prý tudíž nepůsobí příliš věrohodně. Krásky mu zkrátka padají do náruče, protože musí. Na druhou stranu, Craig podle mnohých do role dozrál a je s ní dokonale sžitý. A konečně, rozporně vnímaná je i občasná snaha navázat poetikou v některých scénách na filmy s Rogerem Moorem. Pokusy o ujetější humor podle mnohých nefungují, tím spíš že Craig není Moore. Jiným se ale líbí, tak si vyberte.

Skvělá bondgirl

Chvály se dočkali všichni představitelé ostatních rolí. Není divu. Jsou tam samá kvalitní jména a navíc Sam Mendes to s herci umí, za zmínku stojí ale dvě jména. Lea Seydoux je podle mnohých nejlepší moderní bond-girl, podle jiných společně s Evou Green. A skvělou práci odvádí i Dave Bautista jako zabiják, se kterým si to Bond rozdá na férovku na střeše vlaku v severní Africe (což je podle IndieWire nejlepší akční scéna filmu).

Podivný záporák

Moc se kupodivu nepíše o Christophu Waltzovi, resp. píše se o něm opatrně. Všichni ho zjevně mají rádi, ale z jeho postavy a výkonu úplně nadšení nejsou a nějaký extra ohromující záporák to tedy asi nebude. Často se přitom objevuje zmínka, že Waltz hraje dobře, ale jeho postava není příliš dobře napsaná.

Propojení se Skyfall 

Nejen záporák, ale celá závěrečná hodina, ve které má dojít k nečekanému odhalení, je podle mnoha recenzentů slabší (nebo minimálně podivná) a tahá Spectre v hodnocení dolů pod Skyfall, kde děj naopak skvěle gradoval. Mnozí kritici se shodují, že Spectre ubližuje snaha navázat na motivy a linky ze Skyfall a propojit oba filmy (podobně jako to ublížilo Quantum of Solace).

Na RottenTomatoes má Spectre 86%, takže jisté je, že přes jistá klopýtnutí nová bondovka určitě není průšvih. Jednoznačného přijetí jako se dočkalo Casino Royale se asi nedočká, ale pokud se vám líbilo Skyfall, měli byste odcházet spíš spokojení. Pokud Craiga a Skyfall nemusíte, máte smůlu, Spectre váš názor na tuhle bondovskou éru asi nezmění,


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.