středa 21. října 2015

Návrat do budoucnosti: 10 věcí, které jste možná nevěděli

Dnes je den Návratu do budoucnosti, kdy ve druhém dílu Marty McFly přiletěl do tehdy vzdáleného dne, který už zítra bude minulostí. Jedna z nejlepších sci-fi komedií všech dob ale mohla vypadat úplně jinak, kdyby se v minulosti některé věci staly jinak.

1. Scenárista Bob Gale dostal nápad na film v okamžiku, kdy si procházel otcovu ročenku ze střední školy a viděl, jaký to byl tehdy nerd. Napadlo ho přitom otázka, jestli by vůbec byli kamarádi, kdyby se v té době potkali.

2. Stroj času původně nemělo být auto, ale.... lednice.

3. Sid Sheinberg, tehdejší šéf Universalu, se bál, že název Návrat do budoucnosti bude lidi mást a odradí je od návštěvy kin. Navrhoval proto změnu na Spaceman From Pluto. Spielberg ho naštěstí uzemnil.

4. Zloduch Biff Tannen  byl naopak pojmenován podle jiného manažera z Universalu, který už dřív pil krev Zemeckisovi i Galeovi při práci na scénáři k filmu  I Wanna Hold Your Hand.

5. John Lithgow, Dudley Moore a Jeff Goldblum - ti všichni byli zvažováni pro roli Doca Browna. Ralph Macchio (Karate Kid) zase odmítl roli Martyho. A Elisabeth Shue si zahrála Martyho holku až od druhého dílu. V prvním dílu ji hrála Claudia Wells, která kvůli onemocnění své matky od dalšího natáčení ustoupila.

6. Einstein, Docův pes, byl v původní verzi scénáře šimpanz.

7. Slavné auto DeLorean bylo vybráno proto, že jeho zvedací dveře podle filmařů mohly lidem v minulosti připomínat UFO.

8. První film vznikal zatraceně rychle. Od dokončení natáčení k premiéře uplynulo jen 10 týdnů.

9. V prvním dílu je údajně navzdory tomu, že jde o sci-fi, pouhých 32 triků.

10. Návrat do budoucnosti byl nejúspěšnějším filmem roku 1985 v USA.




2 komentářů:

  1. Super článok ale Návrat do budúcnosti bol 1.najúspešnejším filmom roku 1985.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pravda, moje chyba, neověřil jsem si to info z dalšího zdroje, než ze kterého jsem čerpal, i když mi to přišlo zvláštní:-/ Díky za upozornění

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.