úterý 13. října 2015

10 nejslavnějších filmových snů

Film je pro zachycení snů unikátní médium. Tvůrcům dávají sny řadu možností jak pustit fantazii z řetězu, diváka pobavit, znejistit, zmást, dát vyprávění další rovinu. Někdy sní postavy ve spánku, jindy s otevřenýma očima, faktem je ale, že jakmile začnete hledat, zjistíte, že snových sekvencí je ve filmech víc, než by se zdálo. Tady je deset podle nás nejznámějších a nejlepších.


10. Noční můra v Elm Street

Slavná hororová série musí tento žebříček otevírat. Z jejích snů by se dalo vyskládat žebříčků hned několik, krom toho jako jeden z mála filmů zcela jasně pracuje se sny (u ostatních filmů často není zřejmé, co je sen, co realita, co halucinace). My vybíráme hned z prvního filmu, který to všechno začal - a v němž je památná scéna, kdy Freddyho ruce stáhnout do chřtánu smrti Johnnyho Deppa spícího v posteli. Dokonalé vystižení základního principu celé série, v níž neintimnější místo, kde se cítíme nejvíc bezpeční - je to nejhorší a nejnebezpečnější vůbec.



9. Prokletý ostrov

Leonardo Di Caprio jako polda s problémem v hlavě, který sní o své ženě a ta mu nakonec shoří v náručí na popel. Kdo by to byl řekl, že zrovna Martin Scorsese se projeví jako totální surrealista. Možná, že to měl být on, kdo měl točit Maxe Payena.

8. Moucha

Jestli umí být někdo geniálně nechutný a sugestivní, pak je to David Cronenberg. V jeho verzi Mouchy sní Geena Davis o tom, že po sexu s Jeffem Goldblumem porodí něco hodně nechutného. Cronenberg se přitom obsadil do role porodníka. Mouchu současně berte i jako zástupce další Cronenbergovy snové tvorby v čele s jeho filmem eXistenZ, který sice vypráví o virtuální realitě, ale používá podobné principy jako by šlo o sen. Zapomenout nesmíme ani na halucinogenní Nahý oběd.

7. Americká krása

Kevin Spacey jako Lester Burnham sní v kutovní scéně kultovního filmu o 16leté blonďaté kamarádce své dcery. To vše vše ve vaně plné květů růží. Záběr, který se dodnes cituje a přesně ukazuje intimitu lidských snů. Tohle je na hranici zakázaného... ale právě o tom sny často bývají.



6. Trainspotting

Geniální ,,snová" sekvence, na jejímž konci se smažka v podání Ewana McGregora vynoří z toaletní mísy. Pravda, není to ani tolik sen jako spíš halucinace, ale to nic nemění na tom, že Danny Boyle natočil dnes už klasickou scénu.

5. Terminátor 2: Soudný den aka Den zúčtování

Oproti ostatním sekvencím v tomto žebříčku vlastně relativně normální scéna, ve které se surrealismus nijak zvlášť neprojevuje. Fyzikální zákony tu platí a je to spíš vize, nicméně Cameron atomový zánik světa natočil tak působivě, že dodnes nebyla tato scéna překonána.



4. Brazil

Terry Gilliam je jedním z nejvýraznějších filmových surrealistů. V podstatě každý z jeho filmů více či méně pracuje s prvky surrealismu. Ostatně, stačí se podívat na jeho Imaginairum doktora Parnasse. Nejlepší snovou sekvenci ale najdeme v jeho kultovním filmu Brazil, kde se hlavnímu hrdinovi-byrokratovi zdá pořád stejný sen o tom, jak je létajícím superhrdinou. Jak se ale nálada filmů mění a potemňuje, stávají se i ze snů čím dál víc noční můry. A Terry Gilliam v nich dokazuje, že snům rozumí jako málokdo jiný.



3. Twin Peaks

Jestli je někdo mezi filmaři specialista přes sny, pak je to David Lynch, který by mohl obsadit hned několik míst v tomto žebříčku. Jeho sny ze seriálu a filmu Twin Peaks s trpaslíkem a červenou oponou ale zřejmě uvíznou v paměti nejvíc, zatímco Lost Highway a Mullholand Drive hranici mezi snem a realitou smazávají úplně. Třetí místo zasloužené




2. Blade Runner

Asi nejslavnější a nejzásadnější snová scéna, jaká kdy byla do filmu vložena až v director´s cutu. Film, který vznikl podle románu P. K. Dicka ,,Sní androidé o elektrických ovcích" se snům zkrátka vyhnout nemohl. Pokud se vám taky zdá o jednorožcích, nejspíš jste android.

1. Big Lebowski

Nejlepší a nejulítlejší snová scéna všech dob. Jeff Bridges jako Dude sní o tom, že je hvězdou bowlingového tanečního porna. Bratři Coenové nikdy nebyli surrealističtější. A našemu žebříčku vládnou.



Skvělých snových sekvencí by se ovšem našlo mnohem víc. Felliniho 8 a1/2. Americký vlkodlak v Paříži. Pee Weeho velké dobrodružství od Tima Burtona. Děsivý sen z Vetřelce 3. Hráči se smrtí měli také zajímavé sny. Slavný filmový sen má na kontě také Ingmar Bergman ve svých Lesních jahodách (já si ho ovšem nevybavuji, na školní projekci filmu jsem tak jako u všech ostatních Bergmanových filmů usnul:-) Třetí Piráti z Karibiku mají skvělou surrealistickou scénu na poušti. A konečně tu je také Nolanův Počátek, který je skoro celý (a možná i celý) jedna velká snová sekvence. Jaká scéna v tomto výčtu chybí vám?

6 komentářů:

  1. chybí mi living in oblivion.

    OdpovědětVymazat
  2. ... a co Dallas a Bobby ;-)))))

    OdpovědětVymazat
  3. Mohli by se sem zařadit horory se sny jako že má sen tam ho někdo napadne či zavraždí probudí se znovu ho někdo napadne a pak se teprve probudí a je v realitě. Sen 2in1 :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.