čtvrtek 24. září 2015

Téma: Pět změn, které si filmaři u komiksových adaptací klidně mohli odpustit

Na to, že filmaři nejsou často zrovna věrní předloze, jsme si už zvykli. Ale někdy se vydají dost svérázným směrem.

Je logické, že ne vše, co se vyskytuje na stránkách kreslených sešitů, lze bez úprav převést na stříbrné plátno. Tvůrci se tak často uchylují k méně či více výrazným modifikacím. Někdy ku prospěchu věci, někdy až tolik ne.


Maska pro děti

Film Maska (1994) rozhodně není špatný. Vlastně je docela zábavný. A to je paradoxně problém, protože pokud jste někdy četli komiksovou předlohu, tak v ní není hlavní postava zrovna veselá kopa, ale naopak jde o velmi krutou a brutální reinkarnaci boha Lokiho. A ta se s ničím nepáře (respektive párá se s mnoha lidmi, ale doslova). Je sice určitou útěchou, že filmová varianta je povedená, ale to stoprocentně neospravedlňuje to, že tvůrci naprosto pozměnili ráz předlohy.

Tohle má být Deadpool? 

Je to už ohraná písnička, ale to, co provedli filmaři v případě Deadpoola (Ryan Reynolds/Scott Adkins) ve filmu X-Men Origins: Wolverine (2009) byla prostě prvotřídní prasárna. Z ukecaného a drzého antihrdiny udělali jakousi bytost se zašitou pusou, která vůbec neodkazovala na svou komiksovou předlohu. Ještě, že Deadpool dostane šanci si napravit reputaci ve vlastní sólovce. A podle trailerů to vypadá, že se máme (není to ironie) na co těšit.


Opálený Human Torch

Změny pohlavní nebo rasy, to není v případě filmových adaptací knih/komiksů až tak výjimečný jev, ale v případě nové Fantastické čtyřky to bylo poměrně zbytečné. Johnny Storm/Human Torch je v předloze typický americký chlapík, urostlý blond hezoun se slabostí pro krásné ženy a auta. A tak mnohé zaskočilo, že v případě verze Joshe Tranka je Johnny černé pleti. To samo o sobě samozřejmě není nic špatného, ale v tomto případě to bylo naprosto neopodstatněné.

Mumlající Bane

Kritizovat cokoliv, co udělá Nolan je riskantní. Je natolik obdivovaný, že dovolit si poukázat na nějaké nesrovnalosti je krok na tenký led. Ale faktem je, že nám se až tak nelíbilo, co provedl s Banem (Tom Hardy). Tedy, už jsme se několikrát bavili o tom, že z tohoto rázného záporáka udělal ve filmu jen loutku Thalie Al Ghul (Marion Cottilard). To nám radost neudělalo. Ale tentokrát poukazujeme na jeho masku. Chápeme, že se Nolan chtěl držet při zemi, ale v komiksu čerpá Bane svou sílu ze speciální drogy jménem Venom a nosí masku, která připomíná to, co si navlékají wrestlingoví zápasníci. Filmový Bane dostal jakýsi respirátor. A nejen, že to není věrné předloze, ale navíc mu díky tomu nebylo vůbec rozumět.

Tak kdo je tedy Mandarin? 

V Iron Manovi 3 (2013) se na stříbrném plátně konečně představil Iron Manův legendární protivník Mandarin (Ben Kingsley). Ale mělo to háček. Nakonec se z něj vyklubal jen herec, který předstíral, že je nebezpečným teroristou. Byl ale jen loutkou, u níž za provázky tahal jiný komiksový záporák Aldrich Killian (Guy Pearce). Ve své podstatě byl tedy Mandarinem Killian. A to absolutně nerespektuje předlohu.

6 komentářů:

  1. Líbilo by se mi, kdyby se v nějakém dalším IronManovi/Avengers ukázalo, že skutečným Mandarinem je opravdu Ben Kingsley a to že je herec jen předstíral :D Na Mandarina se opravdu hodil.

    OdpovědětVymazat
  2. Mandarina jsem neznal, a tak mi filmový zvrat nevadil naopak jsem ho ocenil, i když je pravda, že jsme se těšil na postavu představenou v trailerech... Co se týče Banea, musím kroutit hlavou, neboť jednak nesouhlasím s výše uvedeným názorem, osobně bych dokonce uvítal původní, nepredabovanou verzi, když už rýpat, tak do předchozího filmového Banea s IQ tykve...

    OdpovědětVymazat
  3. Mandarina jsem neznal, a tak mi filmový zvrat nevadil naopak jsem ho ocenil, i když je pravda, že jsme se těšil na postavu představenou v trailerech... Co se týče Banea, musím kroutit hlavou, neboť jednak nesouhlasím s výše uvedeným názorem, osobně bych dokonce uvítal původní, nepredabovanou verzi, když už rýpat, tak do předchozího filmového Banea s IQ tykve...

    OdpovědětVymazat
  4. K tomu Mandarinovi. Z jednoho bonusu https://www.youtube.com/watch?v=oWpSl6zv3No jsem získal dojem že skutečný mandarin je nějaká třetí osoba, která ve filmu vůbec nevystupovala, nikoli Killian.

    OdpovědětVymazat
  5. Postava opravdoveho Mandarina ve filmu predstavena nebyla. Ale ve oneshotu od Marvelu all hail the king se dozvime ze Mandarin opravdu existuje a ze ma neco spolecneho s teroristickou organizaci 10 rings se kterou jsme se setkali v prvnim ironmanovi. Takze to ma marvervel super provazane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na to chtěl poukázat. ;-)
      http://www.csfd.cz/film/364426-marvel-one-shot-all-hail-the-king/prehled/

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.