čtvrtek 3. září 2015

Téma: Pět našich oblíbených a neoblíbených filmů inspirovaných seriály (1. část)

Celovečerní verze seriálu Vincentův svět se povedla. A nejde o jediný film na motivy televizního pořadu, která stojí za pozornost.

V první části článku se podíváme na filmy, které se povedly. Příště naopak dostanou prostory ty, které dopadly ne až tak skvostně.

Equalizer (2014)
Inspirováno: The Equalizer (1985 - 1989)

Denzel Washington v minulém roce ukázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Akční thriller Equalizer mu dal šanci pořádně se vyřádit a nakopat hromadu těch, kteří se mu postavili do cesty. Filmová podoba seriálu z osmdesátých let sice nebyla úplně dokonalá, ale v rámci akčního žánru patří k tomu lepšímu, co se za poslední roky urodilo.

Mission: Impossible (1996, 2000, 2006, 2011, 2015)
Inspirováno: Mission: Impossible (1966 - 1973)

O filmové podobě špionážního seriálu s ikonickým hudebním podbarvením se mluvilo už od roku 1978, ale nakonec to zabralo spoustu času, než opravdu vznikla. Čekání se ale vyplatilo, zrodila se svižná a zábavná filmová série. Přestože ne všechny z dosavadních pěti projektů byly úplně skvostné, žádný z nich nebyl vysloveně špatný. A pokud jste viděli ten pátý, jistě potvrdíte, že Mission: Impossible (a Tom Cruise) neztrácí dech.

Serenity (2005)
Inspirováno: Firefly (2002)

Když byl seriál Firefly zrušen po jedné řadě, hromada diváků naříkala a volala po jeho obnovení. A jejich touha po vzkříšení Whedonovy série neutuchala a tak v roce 2005 vznikl celovečerní film, který posloužil jako sympatická tečka za Firefly. Film si uchoval atmosféru seriálu, ale současně působil výpravněji, obsazení bylo stále stejně charismatické, nechyběl nadhled, takže publikum dostalo to, co si přálo. I tak ale stále někteří doufají, že se Firefly dočká dalších dílů.

Star Trek (2009, 2013)
Inspirováno: Star Trek (1966 - 1969)

J.J. Abramsovi se podařilo stylově omladit klasický seriál Star Trek. Nepošlapal jeho odkaz, ale současně tématiku zpracoval tak, aby zaujala i dnešní publikum. Jeho Star Trek je svižný, zábavný, odlehčený a rychlý, tak jak si dnešní doba žádná. Těžko si představit lepší představení Star Treku nové generaci. Jsme tak zvědaví, jak si Abrams poradí s konkurenčními Star Wars. Ale nemáme pochyby o tom, že ví, co dělá.


Uprchlík (1993)
Inspirováno: Uprchlík (1963 - 1967)

Harrison Ford zvládá práskání bičem, střílení z laserové pistole, i úprk před policií, když je neprávem obviněn z vraždy své ženy. To ukázal ve filmu Uprchlík, který našel inspiraci u ceněného seriálu stejného jména, který běžel v letech 1963 - 1967. A film mu rozhodně ostudu neudělal. Byl mu relativně věrný a navíc, právě on inspiroval hollywoodské tvůrce k tomu, aby začali točit filmy na motivy seriálů. Jestli je to dobře nebo špatně, to už necháme na vás.

Filmy na motivy seriálů, které nás baví, máme za sebou a příště se podíváme na opačný případ. Nepovedené celovečerní snímky, které příliš parády nenadělaly.

6 komentářů:

  1. A co takhle Jump Street?

    OdpovědětVymazat
  2. A co takhle Krycí jméno U.N.C.L.E.?

    OdpovědětVymazat
  3. Uprchlík měl v roce 2000 pokus o restart, ale vznikla jen jedna série o 22 dílech a seriál byl zrušen (bohužel i s déle budovaným cliffhangerem na konci).

    OdpovědětVymazat
  4. Takže Firefly teda obnoví? :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.