čtvrtek 17. září 2015

Recenze: The Bastard Executioner - nejdrsnější středověký seriál, co jsme viděli?

Kurt Sutter není žádné ořezávatko a jeho hrdinové už vůbec ne. O tom jsme se mohli přesvědčit během jeho seriálu Zákon gangu. Teď dorazila na obrazovky jeho novinka, která se odehrává v ještě drsnějším prostředí anglického středověku. A pokud si někdo chtěl u toho zakousnout koblihu s teplým kakaíčkem, asi ji nedožvýkal, protože Sutter se s tím jako autor námětu i scénáře (a hraje i jednu z rolí) nemazlil a v první epizodě doslova podřezal, koho šlo. V podstatě se rozhodl, že ze Hry o trůny udělá večerníček pro dvanáctileté děti a musím říct, že místy už to na mě bylo docela dost a je s podivem, že to neschytal i nějaký ten pes. Tohle jsme naposledy viděli ve Statečném srdci Mela Gibsona, tady je to ale ještě o něco syrovější.

Základní informace

Název: The Bastard Executioner
Datum premiéry: 15. září 2015
Žánr: středověké drama
Stanice: FX

Kdo za tím stojí 

Tvůrci: Kurt Sutter
Hrají: Stephen Moyer, Timothy V. Murphy, Elen Rhys, Katey Sagal, Jack Greenlees, Danny Sapani, Sam Spruell, Matthew Rhys, Alec Newman, Martin McCann


Pozor lehké spoilery!

Příběh The Bastard Executioner vypadá na první pohled jednoduše. Odehrává se ve 14. století v Anglii a zachycuje konec welšské rebelie. Wilkin Brattle, kterého hraje Lee Jones (nemůžu si pomoct, ale poněkud jalovým charismatem mi připadá jako Jai Courtnei a trvalo mi hodinu, než jsem si na něj zvykl), byl kdysi rytířem, zradili ho, ale přežil a uchýlil se na venkov, kde se snaží žít spořádaným životem. Jenže to tak úplně nejde. Mocní jeho vesnici utlačují a tak se musí bránit. Partyzánská válka se mu ale vymkne z rukou a po jednom brutálním útoku přichází odveta, která vymaže jeho vesnici i se všemi blízkými z povrchu zemského. A tady se příběh teprve rozjíždí. Do té doby jde o docela poctivě udělaný středověký seriál, který není extrémě výpravný, ale je správně strohý a drsný a měřeno ostatními seriály ve výpravě dokonce věrný historii. To znamená s výjimkou některých holicím strojkem do ztracena pečlivě vystříhaných hlav tu nenajdete televizní učesanost a umělost. Všechno působí správně špinavě a brzy vás tento svět pohltí.

Chvíli to ovšem trvá. V příběhu se objevují snové sekvence a mystika a není ani úplně snadné si udělat jasno v tom, o co tady vlastně jde, komu a proč. Jakmile ale do všeho vstoupí hlavní motiv pomsty za vyvražděnou vesnici (což je jedna z nejvíc hardcore scén za poslední dobu a směle se vyrovná red wedding ze Hry o trůny), příběh chytne jasný směr a vy pochopíte, že až dosud se rozdávaly karty. Jak říká v jedné scéně hlavnímu hrdinovi čarodějnice, která ještě bude hrát důležitou roli: ,,Tohle není konec tvého příběhu, ale jeho začátek."

A v tom je vlastně největší háček. Po prvních dvou dílech se dá těžko o The Bastard Executioner něco soudit, rozhodně jsem ale zvědavý, co bude dál. A to máme štěstí, že stanice FX moudře odvysílala první dva díly za sebou, protože jinak by se diváci asi nechytili. Seriál opravdu nabírá grády až v druhém dílu a teprve na jeho konci se dostáváme mocným twistem k tomu, o čem to vlastně skutečně bude. Možná tak trochu Dexter ve středověku:-D

Sledovat nebo nesledovat?

Záleží na tom, jestli máte rádi středověkou tematiku a jak zvládáte v televizi erkové násilí páchané i na ženách, starcích a dětech.

Verdikt: 

Sutterovi se rozhodně nedá upřít originalita, jde teď pouze o to, co bude s kartami dělat dál v dalších osmi epizodách, protože teprve to rozhodne. Zatím víme jedno - Sutter je ve formě a mazlit se s tím opět nebude. Pokud máte jako já rádi historické dobrodružné romány a filmy, měli byste být spokojení, základní set up tu funguje. Pokud vám tohle období není blízké nebo špatně snášíte násilí, doporučuji jiný seriál. Příběh chlapíka, co se vlivem osudu stal popravčím, není pro vás. A jsem zvědavý, kolik si nakonec najde fanoušků.

Hodnocení: 8/10

3 komentářů:

  1. What? Jak nekdo muze recenzovat serial po 2 epizodach? To je pitomost... Co treba to prejmenovat na "První dojmy" nebo tak neco.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hra so slovickami. Napriklad ja som o tomto seriali ani nepocul ale teraz uz o nom viem a pozriem si aspon pilot.... tusim tiez autor hodnoti pilotnu epizodu .... podla pilotov sa tiez studija rozhoduju ci odklepnu pol sezony, celu sezonu alebo ani neodvysielaju co maju natocene ... az taka hlupst to teda nieje.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.