čtvrtek 27. srpna 2015

Téma: Pět rebootů, které se za sebe nemusejí stydět

Začalo se šuškat o tom, že by se mohla objevit nová verze filmu Blade. Je to potěšující zpráva? Těžko říct, když víme, jak rebooty obvykle dopadnou. Ale občas to vyjde a nová verze je minimálně stejně dobrá nebo dokonce lepší než originál.


Tim Burton začal dobře, jeho dva Batmanové byli skvělí, ale pak dostal sérii do rukou Joel Schumacher, který z Netopýřího muže udělal karnevalovou podívanou s legendárními gumovými bradavkami. A tak se na scénu musel přiřítit v roce 2005 Nolan se svým Batman začíná. Z temného rytíře udělal dramatičtější a realističtější podívanou a byl to přístup, který se divákům líbil. Pěli chválu na všechny tři Nolanovy filmy a Temný rytíř povstal se dokonce stal devátým nejvýdělečnějším projektem všech doby, když utržil 1,08 miliardy. 

Nový Bond je blond

Stejně jako u Batmana, i v případě agenta 007 jsme si zvykli na trošku za vlasy přitažené zpracování, které bylo hodně líznuté sci-fi. Ovšem, Casino Royale (2006) zvolilo jiný styl. Bond už nebyl nezranitelným hrdinou a ani vysokým tmavým elegánem. Nový agent Jejího Veličenstva připomíná spíše mafiána z východu, dostává od protivníků pořádně zabrat a jeho výbava je moderní, ale nemá laserové hodinky a další podobné futuristické hračičky. A prospělo mu to. 

Svižnější Star Trek

Původní filmy ze série Star Trek nebyly špatné, ale trošku zaspaly a nebyly to pravé ořechové pro dnešní publikum. To v roce 2009 změnil J.J. Abrams se svou verzí Star Treku, která představila omlazenou charismatickou posádku, připočtěte si svižné tempo, samozřejmě působivé efekty a máme tu recept na zábavnou sci-fi, která nepošlapává odkaz předchozích dílů, ale současně obléká sérii do nového moderního kabátku. 

Chytří opičáci

Zatímco s Batmanem si Burton poradil na jedničku, pokud jde o Planetu opic (2001), to byla jiná písnička. Jeho extravagantní styl prostě nebyl ideální pro novou verzi klasické sci-fi a tak musel nastoupit Rupert Wyatt a ukázat Burtonovi, jak se to dělá. Jeho Zrození Planety opic z roku 2011 je takzvaný "chytrý blockbuster", tedy podívaná, která je vizuálně poutavá, ale současně je příběhově propracovaná (rozumějte, není pitomá až to bolí). 

Superman s mužnou hrudí a lámající vazy

I když vděčíme Bryanu Singerovi za to, že odstartovala vlna komiksových filmů, která poslední roky zaplavuje kina, tak jeho Superman se vrací (2006) není úplně tím, co si mnozí fanoušci představovali. Rejža trošku podcenil to, že by film měl být i trošku dynamičtější. Naopak, Zack Snyder toto umí na výbornou. Jeho Muž z oceli (2013) je výrazně akční a navíc přišel s několika odvážnými prvky. Kromě toho, že nechal Supermana provádět věci, které byste od komiksového klaďase nečekali, tak už to není nažehlený hezounek, ale pořádný chlap s chlupatou hrudí. Žádný Ken, ale rázný "dřevorubec". 

Který reboot je podle vás nejlepší? A jaký film by si zasloužil novou verzi? 

2 komentářů:

  1. S výběrem souhlasím..Nolanova Batmana zbožňuju,ale později jsem si uvědomil, že následky jeho vzniku nemusí být vždy kladné..Jasně,někdo namítne,že jsem škarohlíd a zarytý odpůrce restartů, ale díky Batmanovi vznikl nový trend restartů a rebootů,který se mě osobně vůbec nelíbí. V Nolanovi našla inspiraci spousta režisérů,kteří se rozhodli natočit restarty sérií,u kterých to podle mého nebylo vůbec potřeba a byli stále velmi kvalitní (viz Raimiho Spider-man).Proto další plánovaný restart Spydeyho beru jako naprostý výsměch. A nebo jsou série u kterých by restart i přicházel v úvahu,ale když se natočí,tak jsou nakonec horší než původní verze (nová Fantastická čtyřka, nový Hitman). Zkrátka si myslím,že restarty by měli přicházet až po delší době (až pokročí technologie,atd.) ,a po pečlivém uvážení jestli to daná sága skutečně potřebuje, a ocenil bych od tvůrců více originality a nových nápadů,než natáčení pořád těch samých značek (jak jinak než za účelem zisku).

    OdpovědětVymazat
  2. Co se tyce Raimiho Spidermana, tak ten byl bombasticky a meli v nem pokracovat, skoda. Dokonce i stara Fantastic four mela koule,tu novou ani nechci videt, uz trailery byly odporne. Letos se alespon u Jurskeho sveta ukazalo,ze i klasicky seguel (ano ted nekdo z vas namitne ze to byl i castecny restart),ale nebyl to dikybohu remake,ze ma sve opodstatneni a fanousky a ze dokaze i videlat,zacoz sem rad.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.