čtvrtek 27. srpna 2015

RECENZE: Přístav - Tahle loď jde rychle ke dnu!


Jak dopadl nový seriál televize Prima?


Televize Prima se rozhodla obměnit svou dlouholetou seriálovou vlajkovou loď. V letošní sezóně tak ukončuje vztahový seriál Cesty domů a současně rozbíhá novinku jménem Přístav. Ten bohužel opět trpí typickými neduhy české seriálové tvorby žánru vztahových seriálů.

Od Cest domů Přístav rozeznáte snad jedině tím, že v něm "hrají" jiní herci a že se odehrává v jiném prostředí. A přitom právě prostředí může hrát klíčovou roli. Jak již dokázali Vinaři, Okresní přebor nebo na Slovensku mimořádně populární Horná Dolná, diváci mají svérázné obyvatele malých vesnic rádi. Jenomže to by tvůrci museli umět potenciál takových figurek využít. A to v případě Přístavu neumí.

Nejblíže se až k parodickým charakterům seriálových vesničanů blíží Martin Zounar a Petr Čtvrtníček. Oba dva jsou také jedinými herci z Přístavu, kteří jsou něčím zajímaví. Zounar sice opět typicky přehrává, ale k jeho postavě to sedí a i díky tomu jeho žárlivý vesnický balík zřetelně vyčnívá. Petr Čtvrtníček pak do své role vnáší svůj vlastní nepřehlédnutelný "otisk". On je také jediným hercem Přístavu, který by se nedal zaměnit za někoho jiného. Jsem si totiž stoprocentně jistý, že jeho postava byla napsána čistě genericky, ovšem Čtvrtníček je ten, který ji dělá zajímavou. Všichni ostatní jsou snadno zaměnitelní (snad kromě Martina Zounara).

A právě v tom tkví zásadní problém Přístavu. Ačkoli se seriál prezentuje jako komediální projekt pro mladé, není tomu tak. Opět se jede v typickém duchu vztahovek. Na diváka se v pilotním dílu vysypou náznaky zápletek, které jsou pořád stejné jako v jiných seriálech - krize středního věku, problémy s ex-partnerem, alkoholismus atd. Ano, tato témata ke vztahovým seriálům sice patří, ale musí být odvyprávěna poutavým způsobem. A to se nedaří. V podstatě už po prvních pěti minutách máte chuť seriál vypnout, protože nudí. Nic se v něm neděje. Nezaujme vás ani obsah ani forma. A herci na tom nejsou o nic lépe. Své dialogy odříkávají jako prachobyčejné mluvící hlavy, které můžete schovat do krabice, vytáhnout jiné a té změny si ani nevšimnete. Na co pak platit herce jako Martin Dejdar a Filip Blažek, když jejich věty by dokázal stejným stylem odříkat i Pepa z nejbližší hospody?

Verdikt

Sečteno a podtrženo, nic převratného se nekoná. Přístav je další typicky nudnou vztahovkou, která si jistě své diváky najde. Totiž cílovou skupinu 60 let až smrt. Tempo seriálu téměř neexistuje, vše se hrozně vleče. Dialogy jsou ploché, děj nikam neposouvají. Interiéry vypadají stejně papundeklově jako v každém druhém vztahovém seriálu. Jediné, za co se musí tvůrce pochválit, jsou exteriéry. Těch je v seriálu poměrně dost a alespoň trochu ozvláštňují tu strašlivou nudu.

Hodnocení: 2/10

Viděli jste první díl Přístavu? Dáte mu ještě šanci?

Foto: TV Prima

11 komentářů:

  1. Říkám si, proč se ta Prima nepoučí? Nebo tu v Česku nemáme vážně nějaké schopné scénáristy, kteří se postarají o nějaké kvalitní zápletky? Viz takové Cesty domů, kdy je v každé upoutávce přestřelka nebo někdo v nemocnici. :-( A o inteligentním humoru ani nemluvím.

    OdpovědětVymazat
  2. V Česku se bojíme točit nové, zajímavé a kvalitní seriály jiných žánrů. Pořádnej comedy seroš (ne sitcom), nebo něco mystery, napínavé. Ne, je tu další klišoidní vztahovka o ničem. Ani Prima snad nemohla počítat s tím, že se tohle chytne. Uloví Čtvrtníčka, ale zabijou ho v dalším hovnu, které nebaví už ani důchodce? Těším se na nízká čísla sledovanosti, která přijdou ihned po opadu zájmu z prvního dílu. Prima si potřebuje nabít hubu, aby byla dravá a sexy jako dřív.

    OdpovědětVymazat
  3. Seriál o partě chlapů nikdy nemůže dobře dopadnout, když u jeho vzniku bylo tolik ženských jako tady u Přístavu, pro chlap je to nekoukatelný jistě, ale i pro ženy takhle žensky napsaná mužská partičky nebude moc fungoat.

    OdpovědětVymazat
  4. Hlavní chybou je to, že Prima rve na obrazovky pořád ty stejné herce, jako jsou Dejdar, Klepl, Potměšil.. Ať dá možnost novým tvářím, nebojí se experimentovat s nováčkama, možná dvá nový mladí herci, budou mít více uspěchu, než jedna Žilková nebo Bočanová. Popularita kvalitního seriálu není to, obsadit herce, které jsou na všech Tv 3x do týdne..

    OdpovědětVymazat
  5. No a korunu všemu nasazuje Káča Kaira Hrachovcová!!!! Její obsazení mně úplně uzemnilo.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, já nechápu jak může starosta z Benátek nad Jizerou, starostovat v Posázaví? Jak může Libuška chodit ke kadeřnici až k řece Sázavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. od doby, kdy Sázava teče pod Kazínem místo Berounky.

      Vymazat
  7. Po létě jsem čekala nasazení "Svateb v Benátkách" a proto jsem se na Přístav nedívala až včera v ukázkách vidím aktéry z Benátek ,to je jako propojený? No nazdar v tom aby se prase vyznalo!!

    OdpovědětVymazat
  8. Nehorší herecký výkon má Natálie Grossová. tak afektovanou a nepřirozenou holku jsem dlouho neviděl. Ta jestli má talent, tak ho pak už má každý. Zmalovaná afektovaná hrůza!!!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Seriál super ale s nástupem Kohaka 🤔hrůza 😏je to debil 😂😂😂

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.