středa 15. července 2015

Téma: Nejdelší filmové série - Filmy, které se dočkaly hromady pokračování, prequelů, spin-offů a nových verzí

Není to zase tak dlouho, co bylo oznámeno, že série Rychle a zběsile bude obsahovat nejméně deset dílů. A to už je slušný výkon. Ale jsou filmové série, které jsou na tom ještě lépe.

Pátek třináctého

Počet filmů: 12
První film: Pátek třináctého (1980)
Zatím poslední film: Pátek třináctého (2009)
Tržby: 465 milionů dolarů
Budoucnost: V červnu minulého roku bylo oznámeno, že společnost Warner Bros. předala práva na sérii zpět Paramountu jako jednu z "odměn" za to, že může Warner Bros. spoluprodukovat Interstellar. Aktuálně Paramount společně s Platinum Dunes pracuje na dalším dílu, který bude zřejmě navazovat na reboot z roku 2009.

Jen málokterý hororový zabiják je známější než skoro nezničitelný Jason Voorhees, který masakruje své oběti v sérii Pátek třináctého. Její první díl je považován za jeden z prvních pravověrných slasherů a slavil velký úspěch. Projekt stál pouhých 550 tisíc dolarů, ale nakonec si z kin odnesl skoro 40 milionů dolarů. Takové výsledky se samozřejmě staly odrazovým můstkem pro hromadu pokračování nebo spin-offů, takže jsme se dočkali i takových šíleností jako byl Jason X (2001), který se odehrával ve vesmíru. Poměrně povedený byl pak crossover s další oblíbenou hororovou sérií - Noční můra, nazvaný Freddy vs. Jason (2003). Právě jeho scenáristé (Damian Shannon a Mark Swift) napsali i reboot Pátku třináctého z roku 2009. Původně mělo jí o film o zrodu ikonického zabijáka, ale nakonec nový Pátek třináctého původní díly neignoruje. Režii si vzal na starost Marcus Nispel, který režíroval i novou verzi jiné veleznámé hororové série a to Texaský masakr motorovou pilou (2003).


Star Trek

Počet filmů: 12
První film: Star Trek: Film (1979)
Zatím poslední film: Star Trek: Do temnoty (2013)
Tržby: 2,04 miliardy dolarů
Budoucnost: Aktuálně je v přípravách další díl, který bude navazovat na reboot z roku 2009 a jeho pokračování z roku 2013. Film ponese jméno Star Trek Beyond a původně bylo oznámeno, že ho bude režírovat spoluscenárista Star Trek a Star Trek: Do temnoty Roberto Orci. Nakonec ale na režisérské křeslo usedl Justin Lin (série Rychle a zběsile). Premiéra je naplánována na 8. července 2016.

Nápad na filmovou podobu kultovního seriálu vznik už v roce 1975, kdy se za verzi pro kina přimlouval tvůrce Star Treku Gene Roddenberry. K realizaci ale nedošlo, o dva roky později se Paramount Pictures rozhodlo, že dá šanci pokračování seriálu. Ovšem, společnost později opět změnila názor a to kvůli úspěchu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) nebo Blízká setkání třetího druhu (1977). Byla tak zastavena produkce seriálové podoby a její pilotní epizoda se nakonec stala prvním filmem Star Trek, který zamířil do kin. Film vydělal 139 milionů dolarů při rozpočtu 46 milionů. Následovalo dalších pět projektů s původním obsazením, poté čtyři filmy s hrdiny seriálu Star Trek: Nová generace (1987) a v roce 2009 pak reboot.


James Bond

Počet filmů: 23
První film: Dr. No (1962)
Zatím poslední film: Skyfall (2012)
Tržby: 6,2 miliardy dolarů (11,3 miliard se započtením inflace)
Budoucnost: Aktuální představitel agenta Jejího Veličenstva Daniel Craig má uzavřenou smlouvu ještě na dva filmy. Ten první, nazvaný Spectre se objeví a 6. listopadu tohoto roku a další pak v roce 2018. Natáčení Spectre je v plném proudu s tím, že se režie opět ujal Sam Mendes, který původně tvrdil, že o režii nemá zájem.

Filmová série inspirovaná knihami Iana Fleminga je jednou z nejdelších, ale také nejkvalitnějších. Série odstartovala v roce 1962, kdy dvojice producentů Harry Saltzman a Albert R. Broccoli založili společnost Eon Production právě s účelem produkovat filmy o Jamesu Bondovi. Společnost stále drží práva na dobrodružství agenta 007 a pod její hlavičkou vzniklo všech 23 filmů. Série obdržela celkem 4 Oscary, v hlavní roli se dosud vystřídalo sedm herců a existují ještě dva projekty, které se do hlavní série nepočítají a to Casino Royale (1967) a Nikdy neříkej nikdy (1983). Série je z finančního hlediska třetí nejúspěšnější, předběhl ji jen Harry Potter a marvelovské bijáky.

Godzilla

Počet filmů: 30
První film: Godzilla (1954)
Zatím poslední film: Godzilla (2014)
Tržby: ?
Budoucnost: V přípravách je pokračování filmu z roku 2014, které by se mělo dostat do kin za čtyři roky. Režii dostal na starost znovu Gareth Edward. Jako scenárista se vrátí Max Borenstein.

Godzilla patří k nejvíce proslulým filmovým monstrům a velmi silně ovlivnila žánr filmů o obřích netvorech. Inspirací pro Godzillu se stal úspěch King Konga. Godzilla patří k nejvýraznějším filmovým dílům, které vznikly v Japonsku a není šokem, že se jí časem chopili i američtí tvůrci, kteří v roce 1998 stvořili vlastní podobu. Ta ale nebyla extrémně úspěšná, takže přišel další pokus (recenze) v minulém roce, který naopak zabodoval. Ještě předtím ale američtí tvůrci převzali několik japonských filmů, přidali další scény a vyslali je do kin. O něco podobného se pokusili i v Itálii. Tamější režisér Luigi Cozzi chtěl do italských kin dostat původní černobílou verzi, ale to se jejich provozovatelům příliš nelíbilo a tak Cozzi nechal film překonvertovat do barevné podoby (s pomocí vlastního postupu), přidal nové scény, dokonce záběry z 2. světové války, novou hudbu a vznikla takzvaná Cozzilla.

Carry On

Počet filmů: 31
První film: Carry On Sergeant (1958)
Zatím poslední film: Plnými plachtami vpřed, Kolumbe! (1992)
Tržby: ?
Budoucnost: V roce 2009 se pracovalo na dalším filmu, ale poté, co zemřel producent Peter Rogers, byl projekt zastaven.

Je paradoxní, že nejdelší filmová série je zřejmě ze zmíněných nejméně známá. Jedná se o sérii nízkorozpočtových anglických komedií, která vyústila nejen ve více než tři desítky filmů (mohlo jich být více, ale osm jich nakonec nevzniklo), vánoční speciály, seriálovou verzi nebo divadelní hry. Filmová série je dohromady dlouhá zhruba 2 700 minut a proslula také tím, že rozpočet jednotlivých dílů byl velmi skromný (proto také herci v hlavních rolích dostávali zhruba jen 5 tisíc liber) a musely vzniknout v krátké době. Poslední film měl premiéru v roce 1992 s tím, že mu předcházela nejdelší pauza mezi jednotlivými díly a to 14 let. U příležitosti 40 let od premiéry prvního filmu vznikl v roce 1998 dokumentární film What´s Carry On? V roce 2003 se pak objevil další dokument.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.