pátek 17. července 2015

Hvězdy našeho mládí: Křižovatka smrti - Jak vypadají a co dělají herci ze zábavné akční komedie?

Letí to, letí. Od premiéry Křižovatky smrti uběhlo už 17 let.

První díl trilogie Křižovatka smrti režiséra Bretta Ratnera měl premiéru v roce 1998 a zabodoval. Není divu, šlo o hodně zábavnou buddy akční komedii, která ukázala, že Brett Ratner je možná rutinér, ale šikovný rutinér.

První díl tak z kin odcházel s více než 244 miliony dolarů při rozpočtu 33 milionů. Další díl tak byl logickým krokem. Film byl sice o dost dražší (90 milionů), ale také více utržil (347,33 milionů dolarů). A podle mnohých jde také o nejlepší díl ze série.

Třetí projekt už ale tak zářný nebyl. Film z roku 2007 přišel na 140 milionů, vydělal jich jen 258. A nebyl vysloveně nudný, ale na první dva se jednoduše nechytal.

Aktuálně se pracuje na seriálové verzi. Mluví se také o čtvrtém dílu filmové série, který by se měl odehrávat v Moskvě.

Jackie Chan/Lee

Jeden z nejvýraznějších asijských herců, který zabodoval také v Hollywoodu, po Křižovatce smrti osciloval mezi USA a Asií. Právě Křižovatka smrti je totiž považována za film, který mu u západního publika hodně pomohl, takže nabídky se hrnuly ze všech stran. A úspěch projektu ho také inspiroval k napsání (společně s americkým spisovatelem Jeffem Yangem) autobiografické knihy I Am Jackie Chan. V roce 1999 natočil poslední snímek pro společnost Golden Harvest, se kterou roky spolupracoval. Následně se objevil ve filmu Instinkt lovce a vrhl se na práci na videohře Jackie Chan Stuntmaster (byly nasnímány jeho pohyby a hru také nadaboval). Svou pozici v Hollywoodu posílil další skvělou podívanou a to Tenkrát na východě (2000), ale pověst si pošramotil ne úplně skvělým Tuxedem (2002). Naštěstí přišli Rytíři ze Šanghaje (2003), kteří se naopak velmi povedli. Ovšem, následoval nepovedený Medailon (2003) a finanční propadák Cesta kolem světa za osmdesát dní (2004). Jackie začal být otrávený díky tomu, že byl stále obsazován do tematicky podobných rolí a tím, že měl nad filmy minimální kontrolu a tak se rozhodl založit vlastní produkční společnost (chtěl obnovit spolupráci s Golden Harvest, ale ta se v roce 2003 přestala věnovat filmovému byznysu) JCE Movies Limited. Pod její hlavičkou vznikly hitovky New Police Story (2004) nebo Mýtus (2005). Poté se Jackie rozhodl, že opět zkusí své štěstí v Hollywoodu, takže byl k vidění ve třetí Křižovatce smrti (2007) nebo byl jeho hlas slyšet v Kung Fu Pandě (2008). Špatně nedopadlo ani Zakázané království (2008). Následovaly projekty jako Město zločinu (2009), Malý Velký Bojovník (2010) a především Čínský zvěrokruh (2012), třetí film ze série Armour of God, který se stal jedním z nejúspěšnějších projektů, pokud jde o zisky z Číny. Zapomenout nesmíme ani na Karate Kid (2010), který také rozhodně nebyl špatný. V roce 2012 Jackie ohlásil, že končí s akčními filmy, ale to si nakonec rozmyslel a upřesnil, že bude více pečovat o své tělo a dělat méně kaskadérských kousků. Aktuálně ale bylo oznámeno, že bude k vidění v akčním thrilleru na motivy knihy The Chinaman. Jackie se také věnuje zpěvu, například napsal a zazpíval několik písní u příležitosti olympijských her v Pekingu. Herec má také tři doktoráty. Jeden ze sociální vědy a dva čestné. Je členem fakulty školy jménem School of Hotel and Tourism Management, která spadá pod Hong Kong Polytechnic University. Od roku 1982 je herec ženatý s herečkou Joan Lin/Lin Feng-jiao mají spolu dvě děti.

Chris Tucker/James Carter

P
o úspěchu první Křižovatky smrti si Tucker mohl říct o velmi slušný plat za dvojku (20 milionů dolarů) a trojku (25 milionů dolarů). Navíc uzavřel smlouvu s New Line Cinema na 40 milionů dolarů s tím, že se objeví v dalších projektech. A hodila se mu každá kačka, protože následně to s jeho kariérou nebylo úplně růžové. Na stříbrném plátně se objevoval jen sporadicky, k vidění byl například v jiném filmu Bretta Ratnera a to biografickém snímku Mr. S: My Life with Frank Sinatra. V roce 2012 si pak zahrál v oscarové Terapii láskou. Za svůj výkon se dočkal chvály. Také se vrátil ke stand-up komedii. V příštím roce si zahraje ve filmech Untouchable a Billy Lynn´s Long Halftime Walk. Tucker byl dobrý přítel s Michaelem Jacksonem (zahrál si v jeho videoklipu Rock My World) a také jsou kamarádi s Jackie Chanem. Chris má jednoho syna jménem Destin, který se narodil v roce 1988. Herec se angažuje v politice, v roce 2008 cestoval s Barrackem Obamou, aby ho podpořil během primárek.

Který díl ze série se vám líbil nejvíc?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.